« Späť

Ako založiť spoločenstvo

Ako založiť spoločenstvo

Tu je zopár know-how pre tých, ktorí práve založili spoločenstvo alebo sa ho chystajú založiť, ale určite si tu nájdu niečo nové aj skúsenejší lídri. Zozbieral som najčastejšie kladené otázky, verím že vás povzbudia a pomôžu viesť spoločenstvo správnym smerom. Chcem len dodať, že to najcennejšie sú však vlastné skúsenosti a hlavne počúvanie toho jemného hlasu Ducha Svätého.

Otázky:
1. Čo bol 1. impulz a 1. problém pri založení spoločenstva ?
2. Akí ľudia ťa obklopujú/boli pri tom s tebou?
3. Čo by si poradil ľuďom, ktorí založili spoločenstvo?
4. Prečo si myslíš, že je dôležité spolupracovať aj s (miestnym) kňazom?
5. Čo predchádzalo vašemu 1. stretnutiu spoločenstva?
6. Aké kroky podniknúť tesne po založení spoločenstva?

Prvý impulz
Prvým impulzom pre založenie spoločenstva môže byť napríklad hlad po Bohu, mať túžbu poznať Boha viac, ísť hlbšie, mať veľa otázok…s tým príde túžba zdieľať to s ľuďmi a rozprávať sa o tom. Niektorí si možno pomyslia, že sme divní alebo že to berieme príliš vážne, ale to vôbec nevadí, zopár ľudí v tvojom okolí sa určite nájde, možno ich ešte nepoznáš, ale nájdu sa, mám s tým skúsenosti. Toto je 1. a nevyhnutný krok a Ježiš sa vždy chce dať spoznať tým, čo ho úprimne hľadajú.

Prvý problém
Na začiatku nastane veľa problémov, ale časom zistíš, že všetko sa dá ak konáš Božie dielo…Lídri mávajú rôzne problémy, napríklad, že vodca sa môže cítiť na vrcholu "kopca" úplne sám. V niečom človek žije spoločenstvo a môže mať veľa ľudí okolo seba, ale líder napriek tomu môže prežívať samotu a nepochopenie. Problém číslo jedna môže byť, že v okolí nemáš nikoho kto by ťa viedol, učil, vystríhal chybám v oblasti vodcovstva… Duchovný otec sa môže objaviť až časom, treba byť trpezlivý. Ja som našiel svojho duchovného otca až po 3 rokoch kráčania s Ježišom...
Viete už, kto je u vás vlastne leader? Každá malá skupinka musí mať niekoho, kto je definovaný ako vodca. Dôvod je jednoduchý ovečky nevedia, koho majú nasledovať, ak nevedia, kto je ich pastier. Skupinka teda musí mať vedenie. Vyriešiť sa to dá napríklad aj voľbami.

Obklápači…
Ľudia, s ktorými sa stretnete počas vašej služby budú rôzny. Zo začiatku by bolo možno vhodné prečítať si nejaké knihy o spoločenstve a o vedení ako takom. Ak máš možnosť, skús vyhľadať aj nejakú animátorskú školu v tvojom okolí. Najideálnejší prípad však je, ak založíš spoločenstvo spolu s ľudmi, ktorí sa "obrátili" približne v rovnakom čase ako ty.

Čo by som poradil ľudom pri založení?
Určite hĺbku vzťahu s Otcom. Poznať Boha ako Otca je pre vodcovstvo jednou z hlavných priorít. Ďalej "strešenie". Do domu bez strechy jednoducho zateká a to môže zbúrať stavbu…preto byť pod autoritou, byť vykazateľný a mať radu starších je viac ako vedieť citovať múdre knižky! Kto chce byť dobrý Otec musí byť najskôr dobrý syn…
Hlavné je nenechať sa odradiť, znechutiť nikým a ničim, mať okolo seba ľudí, ktorí aj keď sa veci hýbu pomaly, vidia maličkosti a povzbudia! A za tieto maličkosti samozrejme treba byť vďačný, oslavovať ich a chváliť za ne Pána. Ľudí v spoločenstve môžeš doviesť len tak ďaleko ako si ty sám. Je potrebné denne študovať Božie Slovo (Bibliu) a literatúru. Nezabudni byť pred ľuďmi, sebou samým ale aj Bohom autentický, byť sám sebou...

Spolupráca s miestnym kňazom?
Z viacerých dôvodov! Prvý je že sú v hierarchii nad nami a sú nám ustanovení ako autority. Tvoriť Cirkev je jednoducho to, čo od nás Pán Ježiš chce. Miestny kňaz býva často prepojením na štruktúru Cirkvi. Poslušnosť autorite znamená príjímať pomazanie, ktoré má a ja z neho môžem čerpať. Autoritu dáva Boh, nie človek... To znamená čím viac pomáham svojej autorite, čím viac jej žehnám a podporujem ju, tým viac pomazania môže a bude pretekať z nej na mňa. Nejde o vypočítavosť, ale Boh dal tento princíp. Ak raz chceme byť dobrými Otcami, Lídrami, autoritami, tak sa musíme najskôr stať dobrými synmi. A to chce byť pod niekým! Božie slovo hovorí, že “Pán si cení poslušnosť viac ako obetu”. Znamená to, že môžme mať skvelé spoločenstvo, chvály... ale Boh si ešte viac cení našu poslušnosť k autoritám,starším a k Nemu samému ako našu obetu. Takže keď máme v meste/farnosti nad sebou kňaza, nebuďme neposlušní synovia (myslím že neposlušnosť nie je len v tom ísť proti autorite ale neposlušnosť môže spočívať aj v ignorovaní tejto autority). Duch nezávislosti na autorite a starších nás tak môže rýchlo zaviesť kam by sme nechceli.

Pred prvým stretnutím spoločenstva
Leader (budúci) často prežíva boj so sebou samým, rieši v sebe otázky, či na to má, čo ho to bude stáť a či sa mu chce... Bez osobného obrátenia to ale určite nepôjde. Tak či tak sa treba hlavne modliť. Znovu a znovu. Ak budete pripravení, Pán pošle ľudí presne toľko, koľko bude chcieť a kedy bude chcieť. Boli by skvelé, keby do tohto procesu budovania spoločenstva boli zapojení aj miestny kňazi, ktorým sa o tom môžeš zdieľať a informovať ich o aktuálnom priebehu, ale aj o tvojich víziách pre spoločenstvo.

Aké kroky podniknúť tesne po založení spoločenstva?
Môžeš začať tým, že si zvolíte vedenie a oslovíš miestneho kňaza s ponukou o spoluprácu.
Každý líder potrebuje ležať pri nohách Otca, inak bude budovať spoločenstvo a nie Božie Kráľovstvo. Kľúčové pre lídra je mať staršieho lídra, s ktorým rieši ďaľšie kroky a je mu vykazateľný. Predíde tak veľa pádom a problémom. Dôležité je naďalej študovať a ísť ako líder vpred v rámci svojich možností (knihy, prednášky,konferencie, školy…) Ako líder nedáš čo nemáš!
A nezabudni,že buduješ rodinu nie biznis!!!

 

  Bloger: Peter Paulík