Blog

« Späť

Ako si naozaj privyrobiť (nielen) popri materskej

Ako si naozaj privyrobiť (nielen) popri materskej

V mnohých FB skupinách sa možno denne nachádza otázka typu: "Ženy, ako si privyrábate popri materskej?" Či už vám peniažky v rodinnom rozpočte chýbajú alebo až tak veľmi nie, poväčšine sme boli zvyknuté na nezávislý finančný príjem, ktorý bol tiež zväčša vyšší, ako je rodičovský príspevok. Nutkanie zarábať si popri materskej alebo si nájsť novú prácu, ktorá by nám umožňovala ostať dlhšie pri deťoch a nejako si zabezpečiť príjem, sa objavuje veľmi často. A znova sme pri otázke AKO? Legálne a bez zavádzania iných?

Začneme najprv 2 bodmi, ktoré zahŕňajú najčastejšie, ale najnevhodnejšie spôsoby privyrábania si a potom budeme pokračovať 2 spôsobmi, ktoré fungujú.  Nepreskočte prvé 2 body a budete mať celý obraz a vyhnete sa zrejme tomu, čo efektívne pri privyrábaní nie je :) 

1. PREDÁVAJTE, ALE NETRÁPTE SVOJE OKOLIE PREDAJOM

To neznamená, že nemôžete nič predávať, alebo že vaše výrobky nie sú pekné alebo produkty a služby dobré. Znamená to len toľko, že ak máte niečo také pekné a dobré, že by to chcel niekto mať a kúpiť, keď to uvidí, určite vás osloví, nemusíte mu vypisovať a núkať a pripomínať sa na 100x. (Iné je promovať sa v skupinách alebo zdieľať na svojom profile- narozdiel od osobného opakovaného vypisovania tej istej osobe, až kým si niečo nekúpi). Teraz by ma marketéri a milovníci MLM určite chceli ukrižovať, ale napíšem vám to priamo: Jedna vec je, že vás niekto pochváli alebo vypočuje, druhá, či to potrebuje a tretia, či si to môže dovoliť za také peniaze, aké si predstavujete vy. Keď začnete niečo predávať, často vás vaše okolie podporí kúpou najmä preto, že vás majú radi, ale dlhodobo to nemôžu robiť, pretože vaše produkty sú príliš drahé alebo ich nepotrebujú tak často.  ( Ak nie sú príliš drahé a človek ich často potrebuje- to je už iná reč)
Argument, že napr. vaše kozmetické a výživové produkty sú neskutočne kvalitné je v poriadku, ale musím vás sklamať, že vysoko kvalitné produkty majú aj iní a za polovičné alebo tretinové ceny. Akonáhle sa totiž napr. firme, ktorá má katalógový predaj podarí rozrásť a dostať sa do reťazcov, ten istý produkt je LACNEJŠÍ!!! Prestal byť ten produkt kvalitný? Pravdepodobne nie, len sa ho konečne vyrába toľko, že na jednom kuse sa nemusí zarobiť tak veľa.  (Môžeme to vidieť napr. pri kozmetických značkách, ktoré prešli z katalógového predaja na bežný). Nemajte ťažké srdce na ľudí, ktorí si nechcú kúpiť vašu kozmetiku, čistiace prostriedky, výživové doplnky, hand-made výrobky... a nedovoľte, aby vaša osoba evokovala v ostatných pocit "zasa mi chce niečo predávať" alebo "zasa ma chce o niečom presviedčať". Ak budete svoje okolie "otravovať" predajom, prídete totiž nielen o zákazníkov, ale aj o priateľov. 

2. Nenavádzajte na novodobý hazard, neklamte a nezavádzajte iných

Väčšinu z nás by nikto nenahovoril na to, aby ste zobrali nejakú sumu a riskli hru na automatoch- veď aj tam sa dajú získať pekné peniaze, však ? Žiaľ, momentálne na sociálnych sieťach letí novodobý hazard v podobe investícií - máte sa naučiť, ako sa správa trh a potom robiť múdre investície, predávať napr. rizikové fondy a tak ďalej. Dokonca Vám niekde prvých 15-20 Eur dajú ako bonus, aby ste ich mohli investovať... Lenže poznať trh a vnímať celosvetové spoločenské dianie nie je zručnosť, ktorú sa naučíte za pár mesiacov. O chvíľu môžete prísť do veľkých problémov. Podobné sú spoločnosti na princípe pyramídovej hry.  Musíte dať nejaký vklad a potom Vám už stačí vraj len 6-10 ľudí, ktorých zoženiete vy a začnete zarábať. Táto pyramída sa vždy zrúti a ako obyčajne, tí, čo nie sú na úplnom vrchu, zostanú zdrvení. Mala som osobne možnosť počuť mladú ženu, ktorá sa zadĺžila v podobnom systéme. Potrebovala získať ďalších 20 ľudí, ktorí by vykryli len jej  dlhy, aby sa dostala na nulu. Všetkým vypisovala, akú úžasnú flexibilnú prácu má a za rok si mohla kúpiť nové auto (ktoré v skutočnosti vlastnil jej otec). Rýchlo zistila, že zarábať nakoniec nebude a išlo najmä o to, aby sa jej vrátila aspoň pôvodná investícia. Smutné je, že tých 20 ľudí skutočne našla a podviedla a ja som len žasla nad tým, že to núkala svojim priateľom, len aby sa sama zachránila.
 

Spôsoby, ktoré fungujú

1. Zopár hodín "starej" alebo novej práce

Viaceré z nás majú možnosť pracovať vo svojej starej práci alebo možno inej novej práci na čiastočný úväzok- napr. jeden deň do týždňa, cca 40 hodín mesačne (čo je dovolené aj pri materskej dovolenke).
Pár hodín nejakej brigády dokáže doplniť rozpočet a stále môžete vidieť a vychovávať vlastné deti. Táto možnosť má ešte jeden veľký bonus: Ak máte manžela, bude oceňovať vašu starostlivosť o deti a domácnosť ešte viac, ak ich on sám bude musieť na chvíľu naplno prebrať. Vy zasa budete chápať to, že je z práce naozaj unavený :) Keď človek príde domov, spomenie si, že často ani v práci to nie je "med lízať" a bude si vážiť a užívať život doma viac :) 
 

2. Ponúkajte produkty a služby, ktoré ľudia potrebujú

 
Toto je prípad, keď vás ľudia sami žiadajú  o váš produkt alebo službu. Buď u o vás ľudia vedia, alebo si dáte svojmu okoliu o sebe vedieť napr. jednoduchým zdieľaním svojich výrobkov, reklamou na FB, kartičkami(zvlášť pri ponuke upratovania, umývania okien, žehlenia, nočného stráženia detí ), ktoré si po okolí roznesiete.
Tu záleží ešte na tom, či váš produkt/ služba budú naozaj zarábať - napr. háčkovaný medvedík, ktorý by stál 15 Eur a jeho výroba by vám trvala 21 hodín ( 7 dní po 3 hodinky) by vám zarobil celých 72 centov! za hodinu ( ak ešte nepočítame materiál). Ak by ste chceli zarobiť aspoň 2 Eurá na hodinu, musel by stáť 45 Eur a to už je pre väčšinu príliš luxusný medvedík :(  Ak by ste ho ale dokázali uháčkovať za 2 hodinky,  znamenalo by to 7,50 v čistom na hodinu a zárobok by sa vám mohol oplatiť.
 
ZOZNAM VECÍ, KTORÝMI SI  DLHODOBO DOKÁŽETE ZAROBIŤ A DOPLNIŤ RODINNÝ ROZPOČET:
šikovne česať/ strihať vlasy,
robiť make-up a nechty,
piecť a zdobiť torty 
doučovať jazyky, slovenčinu, matematiku,
prekladať,
robiť účtovníctvo,
upratovať, žehliť a umývať okná
robiť grafiku, 3D modely
fotiť profesionálnym fotoaparátom
webový tester
spievať a hrať (napr. na svadbách)
učiť súkromne hudobný nástroj
robiť kvetinovú výzdobu
hand- made výrobky, o ktoré je záujem a oplatia sa vyrábať
strážiť deti
pomáhať s opatrovaním starších/ chorých
vyrábať kreatívne materiály
odborný finančný poradca (zvlášť ak ste predtým pracovali v banke/ poisťovni alebo máte vyštudovanú matematiku, ekonomiku, manažment)
 
Možno je čas nevyhýbať sa tomu, s čím bežne ľudia chodia za vami alebo čo vidíte, že by potrebovali. 
 
Nakoniec chcem pripomenúť len podstatnú vec: Učme sa vážiť si čas s našimi malými deťmi. Nie je to samozrejmosť. Je to čas, ktorý sa nikdy nevráti a čas, keď sú naše deti najbezbrannejšie a najviac potrebujú fyzickú prítomnosť. Verím, že je to investícia, ktorá sa nám vráti najviac. 
 
Viete o inom dobrom spôsobe ? Nechajte mi komentár :) A ak si myslíte, že by tento článok niekomu inému pomohol, zdieľajte ho na sociálych sieťach.
 
Obrázok: https://www.workingmums.co.uk/