Veľmi odporúčam blogy o rodine, manželstve a výchove mojej drahej manželky.

« Späť

Peklo sa rozpútalo naplno

Peklo sa rozpútalo naplno

Peklo sa rozpútalo naplno- synagógy boli vypálené, židia násilne odvlečení či zabití na mieste, ich obchody a výklady zdemolované.

 

Pokračovanie príbehu Anity Dittman Malá baletka a koncentračný tábor

 

Po piatich rokoch neustáleho strachu, keď gestapo postupne pobralo po jednom členov ich rodiny a priateľov, prišiel rad aj na Anitinu mamu, ktorú vzali do českého koncentračného tábora v Terezíne. 

 

-Vypálenie poľskej synagógy počas vojny v meste Siedlce

Terezín mal medzi tábormi veľmi zlú povesť. Anita bola po 7-mich mesiacoch odvlečená do koncentračného tábora Barthold. Z ťažkých výkopových prác utŕžila zranenia, ktoré viedli k otrave krvi, to však nemohla priznať, pretože by ju na mieste zastrelili alebo ubili na smrť. A tak len povedala Bohu: “Pane, posilňuj ma!” Na tomto hroznom mieste stretla aj iných veriacich, a hoci nemali dovolené zhovárať sa, keď stráž odišla, rozprávali sa o Bohu a citovali si verše zo Svätého Písma- zvlášť Rim 8,28: “Tým, ktorí milujú Boha, všetko slúži na dobré.” A prosili Boha, aby im pomohol uniknúť, ak je Jeho vôľa, aby zostali nažive. “ A poviem vám – nechajúc to na Pána- vymyslel úžasný plán” hovorí Anita.

Hoci v Januári 1945 sa Hitlerove jednotky dali na ústup, Anita a jej priateľky boli naložené do vagóna, aby ich previezli do iného tábora. Oni však cigaretami podplatili poľského šoféra, aby sa mohli skryť a neskôr ich odviezol na najbližšiu vlakovú stanicu. Vlak bol však úplne obklopený nemeckými vojakmi. V príhodnej chvíli Anita nabrala odvahu a podišla k jednému z nich.  Povedala, že ušli Rusom a stratili sa svojim rodinám – a či by pre nich nebolo miesto vo vlaku… A on odpovedal “ Urobíme pre vás nejaké miesto.”

Anita vyhľadala lekárku pomoc a v čase keď sa zotavovala v nemocnici, vojna sa skončila. Anita potom 6 týždňov stopovala po Československu, aby našla svoju mamu, čo sa jej skutočne aj podarilo. Spolu chválili Boha a po roku emigrovali do USA, kde dodnes ľuďom svedčí o Božích zázrakoch vyslobodenia z nacistického pekla. Svedčí O Ježišovi, ktorého spoznala ako 7 ročná – o tom, ktorý povedal: “nechajte maličkých prísť ku mne, pretože ak nebudete ako deti, nevojdete do Božieho kráľovstva” a Anita k tomu dodáva: Chce to presne takú vieru. Mám úžasného Boha!

Anita Dittman je spoluautorkou knihy V pasci Hitlerovho pekla /Trapped in Hitler’s hell/, žena, ktorá prežila koncentračný tábor

Kniha o Anitinom príbehu -

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Migranti zažívajú to isté. Bol som zhrozený, keď som si čítal komentáre článku o situácii migrantov na stránke Pravdy. Vari Slováci zabudli, ako sa s nimi zaobchádzalo a, že za každé slovo a správanie budeme zodpovedať pred Bohom?
Odoslané 24.7.2017 12:40.

 

Momentálne píšem adventné zamyslenia pre mužov zamerané na mužskú identitu a spiritualitu: rok 2018, rok 2017rok 2016, rok 2015, rok 2014.