Blog

« Späť

Modlím sa za Trnavskú arcidiecézu

Modlím sa za Trnavskú arcidiecézu

V ťažkých chvíľach viera sa prejavuje modlitbou. Aj toto je ťažká chvíľa. Chcem aj teraz zareagovať s vierou. A pozývam k tomu aj všetkých, ktorým záleží na Cirkvi, nielen v Trnave.

Pán arcibiskup Róbert Bezák dnes informoval, že má byť odvolaný z funkcie trnavského arcibiskupa.Na kázni prečítal dva listy od apoštolského nuncia, v ktorých bol požiadaný, aby odstúpil - na základe výsledkov apoštolskej vizitácie z januára t.r., a v druhom mu už bolo oznámené, že zajtra (2.4.) bude v oficiálnom denníku Svätej Stolice zverejnené toto rozhodnutie Svätého Otca. (Video je verejne dostupné na internete.)

Niečo také sa v novodobých dejinách Cirkvi na Slovensku ešte nestalo.

Ktovie, čo môže byť príčinou tohto kroku. Všeličo totiž nasvedčuje, že skutočnosť je oveľa zložitejšia, bolestnejšia a že pán arcibiskup bol práve ten, kto do Trmavskej arcidiecézy priniesol až nečakane svieži vánok (hm, niekedy i vietor) obnovy... a s tým môžu mať viacerí vážne problémy, prijať to.

V takýchto situáciách, myslím, že je treba:

a) zobrať na vedomie, že veľa toho nevieme, takže nemôžeme celkom objektívne posúdiť toto rozhodnutie (to je vo väčšine prípadov)

b) s pokorou uznať, že aj v riadení Cirkvi sa môžu stať pochybenia, Cirkev nie je vo svojej ľudskej stránke dokonalá, pápež je neomylný vo veciach viery a morálky, nie v administratívnych krokoch, ktoré preňho navyše prirpavujú spolupracovníci... (to je, našťastie, zriedkavé, ale ... aj to sa môže stať a v dejinách sa už i stalo).

A v obidvoch prípadoch prosiť Boha, aby požehnával svoju Cirkev, dôverovať mu, že On z akejkoľvek situácie vie vyťažiť dobro pre človeka... Ak teda dopúšťa skúšku tohto typu, nech dá všetkým, ktorých sa toto rozhodnutie akokoľvek dotýka, veľa sily prijať to. Ak ide o rozhodnutie správne, nech ho prijme pán arcibiskup a jeho "sympatizanti" s pokorou a nezatvrdia si srdce proti Cirkvi. Ak je to rozhodnutie nesprávne, nech ho s pokorou prijmu všetci a nestratia vieru v Boha a v Cirkev, vernosť pápežovi a lásku k blížnemu.

Za to všetko sa treba modliť. Ja do toho idem takto..., budem rád, keď (proti silným emóciám, ktoré možno v každom prípade očakávať) sa ku mne ešte niekto pridá práve s týmto postojom.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Modlila som sa už tretí deň za zvrátenie tohto zámeru a stále som dúfala, že je to len "poplach". Zapojila som do svojej modlitby veľký okruh svojich priateľov a priateliek za "ochranu Cirkvi" bez uvedenia dôvodu, aby som nešírila poplašnú správu.
Odoslané 1.7.2012 17:17.
Jednoznačne s vami plne súhlasím, bez ovplyvnenia sympatiami, len mi je ľúto, že Cirkev je pranierovaná.
Odoslané 1.7.2012 17:23.
Moja dôvera a úcta voči istým ľuďom je zdevastovaná.
Ak by som mal krátko napísať čo prežívam tak sú to dva slová: sklamanie a bolesť.
Bol neprávom odvolaný človek, ktorý mal oči otvorené a nebál sa povedať pravdu a ani sa nenechal zviesť pokušením peňazí ani mocou manipulovať ľuďmi.
Mimochodom včera (sobota ráno) počas modlitby sa mi nejako dostal pod ruku Žalm 69 a nemohol som počas neho nemyslieť na o. arcibiskupa Bezáka. Ten žalm hovorí i o jeho situácii.
Verím, že Boh i túto situáciu premení na požehnanie.
Modlím sa zvlášť za očistu a obnovu Cirkvi.
Odoslané 1.7.2012 21:35.
Už som sa tešil, že vo vzduchu bolo konečne cítiť závan obnovy v Cirkvi, no netrvalo to dlho emoticon Zrejme každé dobré dielo sa rodí s ťažkosťami.

Pripájam sa. Modlím sa za našu Cirkev a za všetkých, ktorí zákulisne poťahujú šnúrkami.
Odoslané 2.7.2012 6:21.
V kontexte začínajúceho roku viery a roku sv. Cyrila a Metoda na Slovensku mi odvolanie arcibiskupa Bezáka pripadá ako smutná irónia.

Ani naši vierozvestcovia neboli pohodlní u súčasných vládcov (východo-franských biskupov a kniežat).

Som veľmi zvedavý, či budú vôbec niekedy zverejnené dôvody odvolania Mons. Bezáka.
Odoslané 2.7.2012 11:32.
Súhlasím-lepšie je modliť sa ako súdiť - to môžeme prenechať tomu, ktorý vidí plný obraz. V každom prípade milujem katolícku Cirkev emoticon
Odoslané 2.7.2012 10:54.
Presne ste to pomenovali - to je ten "génius ženy", ktorý tento svet, a Cirkev tiež, tak veľmi potrebuje...
Veď práve preto, že ju milujeme, tieto veci tak bolia...
A práve preto, že ju milujeme, hľadáme možnosti, ako čo najúčinnejšie zareagovať.
Odoslané 2.7.2012 11:07 ako reakcia na Anna Lojekova.
S otcom biskupom Róbertom Bezákom som mala niekoľko spoločných stretnutí. Naposledy sme sa stretli 23. marca 2012 v spomienkovom vlaku do Osvienčimu, kde sme vzdali úctu obetiam Holokaustu.Správa o jeho odvolaní ma ranila. Sú veci v našom živote, ktoré nedokážeme vysvetliť, preto modlitba je vždy namieste...
Odoslané 2.7.2012 11:46.
Martin pseudo dôvody možno áno, ale tie skutočné nie. To by si niekto musel naliať čistého vína.
Tak ako niekedy tráviaci trakt veľmi ťažko prijme potravu a reakcia organizmu je nepríjemná, tak v prenesenom slova zmysle v tomto prípade je pre srdce lepšie nevedieť kto za tým stojí a aké sú skutočné dôvody.
Ak je možnosť niekde sa ozvať a vyjadriť nesúhlas je dobré (aj kvôli budúcnosti) tak urobiť. No modlitba je tu viac ako liekom.
Odoslané 2.7.2012 12:16 ako reakcia na Martin Lojek.
Martin Švikruha
Kumran.sk vyčiernil svoju stránku ako vyjadrenie vďaky a podpory o. Róbertovi Bezákovi.

http://www.kumran.sk/

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150995913703758&se­t=a.115869638757.98601.112487108757&type=1&theater
Odoslané 2.7.2012 13:55.
pripájam sa k modlitbe...
Odoslané 2.7.2012 15:11.
modlím sa. od malička som rástol s veľkou úctou k apoštolom, potom ma naučili, že kde je biskup, tam je cirkev... a že Cirkev je Kristovo telo. som údom tohto tela - trpím, keď trpí Cirkev. nerozumiem, učím sa milovať
Odoslané 2.7.2012 17:31.
Pridavam sa,ostava nam modlit sa,odovzdavam to Bohu,on vie,ako si poradit,my len prosme.
Odoslané 2.7.2012 21:21.
Jozef Fatura
Božia vôľa nemusí byť v súlade s našou vôľou
a tak isto nerozumieme rôznym širším súvislostiam
prečo by sme sa mali hnevať na cirkev
hneval sa na cirkev azda Páter PIO ???
nie že by som chcel niečo porovnávať, to mi len tak prebehlo makovicou
Odoslané 2.7.2012 22:01.
Odoslané 2.7.2012 22:17.
Odoslané 2.7.2012 22:30 ako reakcia na Jozef Fatura.
Nie naša,ale Božia vôľa...

Pripájam sa k modlitbe za otca Mons.Roberta Bezáka,aby jeho meno a osoba, neboli znevážené.
Odoslané 3.7.2012 1:20 ako reakcia na Martin Lojek.
Ukazujem 1 - 20 z 28 výsledkov.
z 2