« Back

Ako to teda je? ( o ženskom záujme počas "zakázaných dní", prerušovanom styku a manželskej čistote)

Ako to teda je? ( o ženskom záujme počas
Z internetovej poradne  etika@lpp.sk
S manželom praktizujeme prirodzené metódy od sobáša podnes. Metóda nám funguje na 100%. Problém však nastáva inde. Dni, keď po manželovi skutočne túžim, sú pre nás „zakázané“ a keď konečne môžem, ide to všetko akosi s obtiažami. Manžel má tak pocit, že je to z mojej strany povinnosť a obeta a má pravdu. Rozprávali sme sa aj s kňazmi, ktorí nám povedali, že máme byť radi, že po sebe túžime, že sme manželia a môžeme sa milovať kedy chceme, prerušovaný pohlavný styk vraj tiež môžeme praktizovať v plodnom období, keď deti máme a ešte aj chceme. Netreba to ani vyznávať pri spovedi, lebo toto je manželský život a toto nie je hriech. Môj muž po mne túži ako po svojej manželke, ja po ňom a takto by to malo byť. Poviem vám pravdu, som z toho celá zmätená, ako to teda je? Odpoveď kňazov ma veľmi prekvapila a oslobodila. Chcela by som však poznať váš názor, radu i vysvetlenie. Veľmi ma to mrzí, s mužom sme mysleli, že to bude takto krásne a správne, ale nech sa snažíme akokoľvek, nie je to pre nás požehnaním, Boh predsa nechce, aby sme sa trápili a boli nešťastní, veď po sebe túžime.
 
Okrem toho – ak by antikoncepčný životný štýl prinášal oslobodenie, prečo sa tak rapídne rozmohli rozvody, prečo sú manželstvá vo svete také nestabilné, prečo je toľko nešťastných ľudí?
Je pravda, že keď je zdržanlivosť „bolestivá“, je to znakom Vašej lásky a toho, že si nie ste ľahostajní. Zdržanlivosť je prejav lásky. Je to iný prejav ako sex, ale nedá sa poprieť, že je v ňom úcta voči človeku, prijatie času = aj času osoby, jej biologickej danosti, zodpovednosť za možný dar života. Aj milovať sa máme 24 hodín denne, a konkrétne prejavom manželského spojenia kedykoľvek, keď sa dohodneme a zvolíme si ho. Manželia na manželské spojenie majú právo – je to vlastne doslova stelesnenie ich manželského sľubu, ktorý obsahuje jednotu a plodnosť. Ale nie je pravda, že prerušovaný styk je v manželstve v poriadku. Ak Vám tak kňaz povedal, mýli sa. Pravú slobodu nám omyl neprinesie. Prerušovaný styk je antikoncepčným správaním. Ak by bol morálne v poriadku, načo sa
obťažovať vlastne nejakým PPR?