« Back

Pielgrzymka

Pielgrzymka

„Pielgrzymka“ teda púť manželských párov hnutia END v Poľsku sa pre nás s Jankom začala už v piatok 30. mája 2014, kedy sme vyrazili na štvorhodinovú cestu. Šťastne sme dorazili k našim priateľom k Majke a Lezskovi do mesta Rybnik, ktorí nás ubytovali a perfektne sa o nás celý víkend starali.

Hlavný sobotňajší program sa konal v neďalekom meste Rudy v miestnej Základnej škole a v bazilike minor zasvätenej Panne Márii pokornej. Ako zahraniční hostia sme tam boli len my dvaja, medzi štyristo pútnikov sme však celkom zapadli a cítili sa tam príjemne. Samozrejme sme sa stretli aj s tými, ktorých sme mali možnosť spoznať tu na Slovensku počas duchovných cvičení a vrúcne všetkých Slovákov z equipes pozdravujú (Anna, Romek, Malgorzata, Joachim, Majka i Lezsek a hlavný pár regiónu).

Najprv hovoril hlavný pár o dôležitosti využitia novej evanjelizácie pri rozširovaní hnutia END po celom svete, na čo neskôr reagovali aj manželské páry vo svojich svedectvách. V nich vyzdvihli práve takúto možnosť oslovenia mladých manželov, ktorí sa neskôr pre hnutie rozhodli a prijali chartu. Páry upozornili, že nové skupiny mali priestor vzniknúť vtedy, keď sa zorganizovali duchovné cvičenia, na ktorých sa práve formou novej evanjelizácie manželské páry dozvedeli nové zaujímavé veci o duchovných princípoch manželstva. Taktiež nás oboznámili, že by malo vyjsť druhé vydanie charty, v ktorej budú pozmenené niektoré pojmy, ktoré sa na stretnutiach používajú.

Ďalej sa hovorilo o raste počtu manželských skupín najmä na Ukrajine a vo Varšave, kde sa pripravujú páry na prijatie charty. Potom nasledovali svedectvá párov, ktoré sú v hnutí krátky čas, ale aj dlhšie.

V nasledujúcej časti programu prednášal kňaz, muzikológ, liturgista otec Wieslaw Hudek o dôležitosti a výnimočnosti svätej omše pre manželov. Ako sa prepájajú časti omše so životom manželov. Jeho slová boli veľmi hutné a znova nás oboch vtiahli viac do tajomstva slávenia sv. omše. Na konci jeho prednášky nám daroval svoju knihu so 60 homíliami, ktoré ako nám neskôr povedal, hovoril v čase, keď sv. otec Ján Pavol II. vyhlásil rok Eucharistie. Tiež nám pri osobnom stretnutí doporučil stráviť čas pri štúdiu  liturgie, najlepšie na duchovných cvičeniach a vrelo to odporúča každému páru na Slovensku, aby sme boli cez uvedomelé slávenie liturgie bližšie k Bohu.

Po svätej omši, ktorú celebroval arcibiskup Wiktor Skworc, sme sa naobedovali a rozdelili sa na dve skupiny. Jedna sa zdieľala ako sa im darí svedčiť o hnutí END vo svojom okolí a druhá skupina spoznávala otca Caffarela na prednáške. Záverečnou časťou púte bola modlitba vešpier a poďakovanie Bohu za vynikajúci čas stretnutia.

V nasledujúcom roku by sa púť mala uskutočniť v sektore Malopoľskom, v Krakove.

Počas celého programu sme veľa počúvali, niekedy nerozumeli, pretože sa zvuk v telocvični rozliehal, ale mňa najviac oslovila táto myšlienka: „Ak je niekto ochotný svoje trápenie, bolesti a chorobu obetovať Bohu, aby rástlo niečo, čoho je svedkom od samého začiatku, tak to Boh požehnáva rastom, horlivosťou, vernosťou a odhodlaním tých, ktorí sa do Božieho diela zapájajú a prijímajú ho.“ Tak ako otec Pavol vo svojej chorobe všetko obetuje Bohu, aby On požehnával manželov a hnutie END.

napísala Ľudka Petrovská