Blogs

« Back

IRAK: AKÁ JE BUDÚCNOSŤ UTEČENCOV?

IRAK: AKÁ JE BUDÚCNOSŤ UTEČENCOV?

Nazvime ho Faiez. Ešte stále je nahnevaný a v traume. Nemôže uveriť, že stratil úplne všetko. On, jeho žena Hawwa a ich štyri deti ušli z Mosulu potom ako islamský štát ISIS pohrozil, že zabijú každého kresťana, ktorý nekonvertuje na islam. Zostať môže aj ak bude platiť vysoké dane. Na kontrolnom stanovišti Islamského štátu im vzali všetko okrem toho, čo mali z oblečenia na sebe. Dokonca vzali aj ich 9 ročnému synovi pár halierov, čo mal.

Hawwa bola kontrolovaná inou ženou. „Videla som len jej oči“ povedala. „Jednali som mnou drsne, kontrolovali všetky možné miesta, kde možno ukryť cennosti“. Pár mal so sebou aj príbuzných. Jedna mladá dievčina mala roztrhanú sukňu, lebo sa kontrole zdala príliš tesná. Doteraz neprestala preto plakať.

Iná príbuzná musela odovzdať svoj snubný prsteň. Zahalená žena začala hľadať sekáč. Našťastie sa podarilo príbuznej  stiahnuť prsteň rýchlejšie ako našli sekeru. Ináč by prišla o prsteň aj prst. Okradnutí o všetko boli prinútení opustiť oblasť Mosulu. Taxi ich odviezlo do najbližšej dediny, kde dedinčania za nich zaplatili a im pomohli.

Faiez a jeho rodina žije teraz v dome vlastnenom cirkvou v dedine. Sú vďační dedine a cirkvi za dobrú starostlivosť o nich. Open Doors im a ostatným 3000 rodinám pomáha v prípade dodávok vody, jedla, liekov, pokrývok. Faiez však hovorí: „Som vďačný za jedlo. Asi sa mi ujde aj v budúcnosti, ale čo bude v budúcnosti? Aká budúcnosť čaká moje deti?“

Zdroj:BBC; Open Doors