Blogs

« Back

Nový zásah proti kresťanom v Iráne so zatknutím viac ako 50 konvertitov

Nový zásah proti kresťanom v Iráne so zatknutím viac ako 50 konvertitov

V Iráne došlo k novému a agresívnemu zásahu proti kresťanom, za posledných sedem dní bolo zatknutých viac ako 50 konvertitov – a tento počet môže ešte narásť.

Po zatknutí viac ako 50 kresťanských konvertitov vo vlne incidentov za posledných sedem dní v Iráne sú potrebné vaše naliehavé modlitby. 

K tomuto nedávnemu ​​a agresívnemu zásahu proti veriacim v ich domovoch a domácich kostoloch došlo v piatich rôznych iránskych mestách: Teherán, Karaj, Rasht, Orumiyeh a Aligoudarz. Predpokladá sa, že najmenej 51 kresťanov zostáva vo väzbe, zatiaľ čo ďalší boli prepustení na kauciu.

Mravnostná polícia sa vracia do ulíc – s väčšou agresivitou 

Nie je jasné, čo je príčinou tohto zásahu, ale je vidno, že mravnostná polícia je na uliciach viditeľnejšia a agresívnejšia, keď sa do určitej miery stiahla po protestoch, ktoré sa objavili po smrti Mahsy Amini vo väzbe v septembri 2022.   

„Dôvod tohto náhleho nárastu celonárodného zatýkania kresťanov nie je v tejto fáze jasný,“hovorí Mansour Borji, ktorý lobuje v krajine  za slobodu kresťanov . "Je zrejmé, že Irán začal s novými zásahmi proti občianskym slobodám a zraniteľným skupinám ako sú kresťania, lebo tí sú v prvej línii."

Zdôraznil návrat mravnostnej polície do iránskych ulíc a dodal, že „celkovo sa zdá, že došlo k obnovenému alebo agresívnejšiemu zásahu proti skupinám, ktorými sa režim cíti ohrozený“.

Správa prichádza po tom, čo vyšlo najavo, že voči pastorovi Nadarkhanimu – za ktorého sa mnohí z vás modlili, boli vznesené nové obvinenia  a to len niekoľko mesiacov po prepustení z väzenia. 

Domáce cirkvi vnímané ako hrozba

Irán je na 8. mieste vo World watch list, pričom najnovšia správa vydaná začiatkom tohto roka poukazuje na mierny nárast prenasledovania kresťanov. V krajine vládne čoraz prísnejší islamský režim, ktorý považuje existenciu iránskych domácich cirkví za pokus západných krajín podkopať islam a ich autoritu. To je dôvod, prečo sa mnohé obvinenia vznesené proti kresťanom prezentujú ako zločiny „proti národnej bezpečnosti“. 

Ďakujeme vám za vašu neustálu podporu iránskym sestrám a bratom. Prosíme vás, aby ste ich naďalej podporovali v modlitbe. 

Preklad a foto: Open Doors