« Назад

Tvárou v tvár klamárovi I.

... o tom, že diabol nikdy nespí ...

Uvedomila som opäť intenzívnejšie, že človek neustále stojí vo svojom živote tvárou v tvár klamárovi. Raz a navždy si diabol zvolil za spôsob komunikácie s človekom klamstvo. Lož je jeho nástrojom. A jeho víťazstvom je nielen to, že jeho klamstvu uveríš, ale aj tvoja pochybnosť. Jeho výhrou je aj čas, ktorý stratíš tým, keď si nie si istý, či môžeš dôverovať Bohu.

Som presvedčená, že práve preto by sme mali Ježišove slová “Poznáte pravdu a pravda vás oslobodí!”, brať veľmi osobne a veľmi vážne.

Diabol nepotrebuje, aby si prestal veriť, že Boh je. Stačí, ak si nie si istý, či je K TEBE rovnako dobrý ako k ostatným. Alebo aby si uveril, že TEBA sa jeho prisľúbenia požehnania a radosti nemôžu týkať. Verím, že vieš, čo sa snažím povedať. On je otec lži. Klamár od počiatku. Ten, ktorý prišiel ničiť, prekrúcať Božie slovo, zabíjať a kradnúť. Áno. Diabol prišiel ukradnúť, pokiaľ možno všetko, čo pre TEBA Boh má pripravené.

Musíme rátať s tým, že bude vrhať tieň aj tam, kde žiadny nie je, nafukovať malichernosti do obludných rozmerov, rozkývavať naše pocity a city, tešiť sa nášmu pocitu samospravodlivosti, snahe zaslúžiť si veci, ktoré nám Boh chce darovať zdarma. Chce lámať naše vzťahy, topiť nás v sebaľutosti a sebaklamoch, sebaneprijatí, v neschopnosti odpustiť sebe alebo iným, v hľadaní dôvodov, prečo sme nahnevaní právom a prečo sme ukrivdení, či zranení oprávnene. On ťa bude držať vo vedomí, že druhí ti ubližujú a nestarajú sa o teba a si im ukradnutý. On ťa bude chcieť držať bokom od ľudí, s ktorými ťa Boh povolal žiť. On vytláča ľudí na okraj ich spoločenstiev, cirkví, on spôsobuje, že odchádzajú zranení a sklamaní, frustrovaní a deprimovaní. A spôsobuje aj to, že ľudia, ktorí by mali bežať za nimi a prejaviť im lásku sa cítia byť tými lepšími ľuďmi len preto, že vidia chyby ostatných a ponechajú im “slobodu” rozhodnúť sa.

Áno, priatelia, diabol pracuje – bez prestávky, neustále. Nikdy si neoddýchne, pretože jeho cieľom je zničiť všetko.

Trochu pesimistické vyhliadky, všakže?

Ale my sme uverili Bohu, ktorého meno je Emanuel – Boh s nami, ktorého meno je Ježiš – ten, ktorý zachraňuje. V žalmoch stojí: “Ale keď zošle svoje slovo, roztopí sa, čo zamrzlo; keď zavanie jeho dych, vody sa rozprúdia“. Mnohokrát písmo hovorí, že Boh ZNOVU VYBUDUJE, OBNOVÍ, povoolá späť k životu, nielen nedolomí nalomenú trstinu, ale spôsobí jej uzdravenie.

Potrebujeme si pamätať jednu vec: nech by nám naše srdce nahováralo čokoľvek, Boh je väčší ako naše srdce. A neodpustenie, horkosť, zatvrdlivosť, rezignácia, nenávisť, dlhodobý hnev, rozdelenie, sebaneprijatie a neláska k sebe i druhým NIKDY nepochádzajú od Otca. Občas nám to možno bude chvíľu trvať, kým zbadáme, že práve tieto klamstvá sa snažia zakoreniť v našom vnútri, ale ak to zbadáme, volajme po pravde, prosme o porozumenie voči ľuďom, ktorí sa nesprávajú podľa našich predstáv, robme kroky k nim, snažme sa o jednotu, porozumenie. Snažme sa skutkom. Diabol pracuje skutkami. A nedá nám pokoj. Ale BOH JE väčší a diabol je porazený. Vie to. Ale chce zničiť koľko stihne, kým je čas.

Boh nás však miluje a nedá si nás. Vždy nás bude ťahať k pravde, k pokoju, k požehnaniu, k slobode :).

Комментарии