« Назад

P15rekvapenie na EXPO!

P15rekvapenie na EXPO!

Jubilejný Rok zasväteného života, ktorý vyhlásil pápež František, oslávia naši rehoľníci aj pod Tatrami. V Poprade, kde sa v lete všetci spolu zídeme na Národnom stretnutí mládeže P15, privítame opäť tzv. EXPO povolaní. Predstavia sa na ňom desiatky rôznych rehôľ a kongregácií. Jednou z najzvučnejších časti tejto akcie bude koncert spievajúcich zasvätených osôb.

"Naše pozvanie prijali viacerí známi "pesničkári" a hudobníci. Každý, kto vystúpi, sa predstaví s dvomi skladbami - svojimi najväčšími pokladmi, keďže celé Expo i program P15 sa nesie v znamení pokladu. Sobota 1. augusta 2015 popoludní bude patriť pokladom zasväteného života, reholí, hnutí a inštitútov," hovorí režisér P15 Pali Danko. Koncert budú moderovať samotní rehoľníci. Už teraz potvrdili účasť páter Gabriel z rehole Františkánov, sr. Eliška od školských sestier sv. Františka, ďalej sr. Antónia, Cyril Jančišin a Peter Milenky, Peter Križian aj skupina Kerygma, sestry sv. Kríža, salezián Juraj Kovaľ a ďalší... 



Organizátori Svetových dní mládeže zaradili tzv. Vocations Expo po prvýkrát do programu v roku 2002 v Toronte. Expo pavilón počas týždňa navštívilo denne okolo 55-tisíc mladých ľudí. V roku 2008 v Sydney bolo jedným z hlavných bodov programu, pričom bránami expo pavilónu prešlo priemerne 2 500 pútnikov každú hodinu. Počas SDM v Madride, v roku 2011, sa prezentácia povolaní uskutočnila v parku v centre mesta. Pútnici mohli spoznať približne 60 rehoľných kongregácií a hnutí z celého sveta. K dispozícii bola pre mladých aj rehoľná kaviareň s názvom Coffee house. Išlo o miesto, kde hrala hudba, mladí si mohli vypočuť svedectvá zasvätených, či adorovať Eucharistického Krista alebo pristúpiť k sviatosti zmierenia. Nechýbala ani skutočná kaviareň.



Na Slovensku sa táto prehliadka po prvýkrát konala v lete 2013. Na Národnom stretnutí mládeže R13 v Ružomberku sa predstavilo okolo 250 rehoľníkov, ktorí zastupovali 28 ženských rehoľných spoločenstiev, 15 mužských, 2 sekulárne inštitúty a 7 hnutí a spoločenstiev. Prehliadka bola spojená s množstvom aktivít. Program kaviarne bol napríklad podobný tomu v Madride. Súčasťou Expo povolaní na Liptove bola aj služba Kairos (služba ucha s možnosťou pristúpiť k sviatosti zmierenia). EXPO bolo súčasťou programu, na ktorý dorazilo do Ružomberka vyše 2 500 mladých zo Slovenska i zahraničia. Podobný program sa očakáva i pod Tatrami.


Komunikačný tím P15 

Комментарии