« Назад

Biskup Galis: P15 - Zažite "Božie dobrodružstvo"

Biskup Galis: P15 - Zažite

Na Národné stretnutie mládeže P15 pozýva všetkých mladých žilinský biskup Mons. Tomáš Galis. Predseda Rady pre mládež a univerzity KBS, ktorá stojí za podujatím, hovorí, že toto stretnutie dáva mladým povedomie, že na ceste za Kristom nie sú sami a môžu zažiť kopec "Božieho dobrodružstva", priateľstva a opravdivej lásky. Prinášame s ním rozhovor.

Prečo majú ísť mladí na P15?

Mladí ľudia majú radi objavovanie a putovanie. Oboje ich obohacuje. Preto ich pozývam na Národné stretnutie mládeže P15 do Popradu.

Čím je podľa vás toto stretnutie výnimočné?

Koná sa v meste pod Vysokými Tatrami a v roku, keď mottom stretnutí mladých je:  “Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha” (Mt 5, 8). Prežívaním “čistého roka” ide o podstatne viac ako o hygienu alebo ekológiu.

Čo môže dať mladým toto stretnutie?

P15 dáva mladým povedomie, že na náročnej ceste za Kristom nie sú sami a môžu zažiť kopec “Božieho dobrodružstva”, priateľstva a opravdivej lásky.

Aký je cieľ NSM?

Radostne odštartovať prípravu na Svetové dni mládeže, ktoré sa budú konať v Krakove v roku 2016. Lebo  svätý pápež Ján Pavol II. odkázal mladým, že Cirkev ich potrebuje a s nimi počíta. V encyklike Redemptoris missio (2) napísal, že „viera zosilnieva, keď sa podáva ďalej!“ Ohlasovaním evanjelia sami rastieme, lebo sme čoraz hlbšie zakorenení v Kristovi a stávame sa zrelými kresťanmi.

Čím sa líši od iných podujatí či festivalov, ktoré pribúdajú?

Všetky tieto stretnutia mladých ľudí dvíhajú, premieňajú a dávajú chuť do života proti prúdu. Popri mnohých mládežníckych podujatiach, táboroch a festivaloch má však Národné stretnutie mládeže svoje unikátne miesto. Ponúka mladým ľuďom zažiť univerzálnosť Cirkvi na Slovensku. Neponúka ovocie len jednej charizmy, ktorá v nej pôsobí, ale krásnu a pestrú mozaiku mnohých tvári Cirkvi. 

Komunikačný tím P15 / Ivana Németová 

Комментарии