« Назад

Do P15 zostávajú dva mesiace

Poprad už o dva mesiace naplnia mladí ľudia z celého Slovenska. Prídu na Národné stretnutie mládeže P15, ktoré sa uskutoční od 31. júla do 2. augusta 2015. Počas troch dní zažijú pokračovanie Národného stretnutia mládeže R13, ktoré sa konalo pred dvomi rokmi v Ružomberku.

Mladých nečaká len jedinečný program, zložený zo spoločných svätých omší, netradičnej krížovej cesty, katechéz, svedectiev, umeleckých vystúpení a unikátnej prehliadky reholí, hnutí a inštitútov, ale budú sa spoločne radovať z viery v Krista a vzájomne vytvoreného spoločenstva. V týchto dňoch vrcholia viaceré aktivity spojené s prípravou podujatia. Centrálny tím, s vedúcimi tímov v pozadí, zabezpečuje priebežnú registráciu, propaguje verejnú zbierku, tvorí logistiku a organizáciu celej akcie.


"Už o dva mesiace sa uvidíme spolu v Poprade," hovorí Ondrej Chrvala, ktorý v uplynulých dňoch pricestoval do Popradu. Tajomník Rady KBS pre mládež a univerzity, ktorá podujatie organizuje s tímom stoviek dobrovoľníkov, v meste zostane najbližšie tri mesiace. "Hoci nás podujatie čaká až o niekoľko týždňov, už teraz som na mieste, aby sme priamo odtiaľ dotiahli posledné detaily, " dodal Ondrej, ktorý v týchto dňoch navštevuje biskupov a informuje ich o programe. Komunikuje tiež s partnermi v meste a okolí a sponzormi. Zároveň doťahuje spolu s ďalšími členmi centrálneho tímu program, ktorý bude zverejnený čoskoro na webstránke akcie. S ubytovacím a stravovacím tímom, ktorých vedúci sú priamo z Popradu, rokuje o podmienkach zabezpečenia ubytovania a stravy pre účastníkov, dobrovoľníkov a hostí. Propaguje i registráciu a verejnú zbierku na podporu podujatia.


Ďalšie práce sú spojené s nácvikom programu s účinkujúcimi. Venuje sa im režisér P15 Pavol Danko. "Nie sú to len stovky hodín cvičenia, ale aj výroba rekvizít, šitie kostýmov a rôznych grafických návrhov," spomína Danko. Špeciálnou činnosťou, ktorej sa venuje, je príprava liturgických textov a piesní, ich preklad z cudzieho jazyka do slovenčiny či príprava brožúry, ktorú dostane každý účastník P15. "Národné stretnutie mládeže bude mať aj ďalší unikát. Hlavní celebranti budú mať originálne liturgické rúcha a štóly. Základ tvorí jeden zo súťažných návrhov, ktorý sa uchádzal v súťaži o logo P15. Symbol vytvorila Monika Janoťáková a pre potreby liturgických odevov P15 ho upravila Erika Cániková," informuje. Dodáva, že v týchto dňoch vrcholí i ročná duchovná príprava Čistý rok.


"Novinkou posledných dní je spustenie distribúcie druhej vlny plagátov po celom Slovensku. S pomocou dobrovoľníkov z Domu Emericum v Bratislave tím v týchto dňoch rozosiela 6 000 plagátov. Stovka z nich poputuje do Českej republiky," hovorí administrátorka Rady pre mládež a univerzity KBS Mária Komendová. V najbližších dňoch bude tím riešiť aj ďalšie práce. Plánuje zabezpečiť stánky, ktoré využijú stovky rehoľníkov, s prorodinnými hnutiami, počas tzv. Expo povolaní na Námestí sv. Egídia v Poprade. Dobrovoľníci, ktorých tím P15 v týchto dňoch aktívne hľadá, sa chystajú aj na školenie o bezpečnosti pri práci. Zároveň komunikuje so zahraničnými delegáciami. „Komunikujeme so správcom haly Aréna o organizácii a technických potrebách na akciu,“ pridáva Marek Uličný, zodpovedný za vzťahy s mestom Poprad, kde čaká tím tento mesiac ďalšia porada.

Komunikačný tím P15

 

Комментарии