« Назад

Nielen na papieri?

Pamätáte si "papierovú" krížovú cestu na P15? Máme pre vás exkluzívnu novinku. Mons. Jozef Haľko, bratislavský pomocný biskup, ktorý ju viedol a pripravil k nej špeciálne meditácie, nám poskytol súhlas na jej oficiálne publikovanie. Ponúkame vám ju, nech sa šíri.

"Tento nápad vznikol spontánne. V hlave bol už pred dvomi rokmi po R13 v Ružomberku," spomína na vznik tohto netradičného nápadu režisér P15 Pali Danko. "Bol som na dovolenke v Andorre la Vella a tam som si začal čmárať nápady na ďalšie Národné stretnutie mládeže. Ešte som ani nevedel, či vôbec nejaké bude. Rok to ležalo v duši a v zošite," spomína. 



"Keď sa rozhodlo, že ideme začať znova žiť ďalšou veľkou akciou, prepracoval som to a dostal vzniknutie, že ideálnym sprievodcom našich zamyslení bude biskup, ktorý sám v mladosti hrával divadlo a má k symbolike a javiskovým nápadom blízko. Dohodli sme sa a v marci tohto roka sme začali vymýšľať krížovú cestu spolu," odhaľuje zákulisie príprav Danko, ku ktorému sa počas mesiacov príprav pridal tím výtvarníkov P15.


Výtvarníci vymysleli a vytvorili stovky rôznych rekvizít. Medzi nimi bol napríklad papierový ambón pre biskupa, nadrozmerný zošit s pijavým papierom, veľký kalendár, terč, bilboardová stena, pečiatky, veľké obálky, tridsať zakladačov plných rôznych druhov papiera a desiatky ďalších nápadov. Celkovo na rekvizity, kostýmy, nácviky a samotné predstavenie krížovej cesty minuli asi kilometer rôznych druhov papiera. 


Pohybové stvárnenie krížovej cesty, ktoré ladilo do zvukov skladieb Petra Hapku a ďalšej filmovej hudby,  vzniklo počas prípravného týždňa P15 v telocvični na Jarnej ulici. Tanečníci zo súboru For Džoj to s Palim nacvičili za rekordné tri dni. Kostými si ušili sami - ešte pred P15. Pridal sa k nim spevák Pavel Helan a samotní mladí - cez srdcia, ktoré vytvorili v skupinkách.

Krížová cesta (pdf)


Komunikačný tím P15
Snímky: Komunikačný tím P15

Комментарии