« Späť

Ako zapojiť mladé rodiny do spoločenstva?

Ako zapojiť mladé rodiny do spoločenstva?

Blog sa venuje téme mladých rodín v spoločenstve. So spracovaním témy mi pomohli manželia Budziňákovci – Peťa a Slavo. Petronela je bývala dlhoročná líderka Spoločenstva Dobrého Pastiera v Starej Ľubovni. Spolu so Slavom vychovávajú dve deti a sú naďalej členmi tohto spoločenstva. Keďže spoločenstvo je častokrát našou druhou rodinou, je to prvé miesto, kde zvykneme hľadať svojho budúceho partnera. Je preto normálne, že buď sú obaja manželia členmi spoločenstva, alebo aspoň jeden z nich. Cieľom tohto blogu je poukázať na možnosti mladých rodín v spoločenstve.
Tak ako pri každom dôležitom rozhodnutí, najzákladnejšou vecou je modliť sa za ďalšie smerovanie mladej rodinky a ak manželia vidia povolanie ostať v spoločenstve, nebáť sa tejto voľby. Pri riešení tejto situácie sa treba pozrieť aj na víziu spoločenstva. Ak rodiny už nemôžu napĺňať víziu, dá sa rozšíriť (samozrejme, ak je to v súlade s Božím plánom), prípadne sa dá vytvoriť nové spoločenstvo rodín. Inou možnosťou, ako vytvoriť miesto manželom v rámci už existujúceho spoločenstva, je manželská skupinka. Ak sa rodinka rozhodne ostať v spoločenstve, treba jej na aktívne zapojenie nechať dostatok času, keďže manželia na začiatku riešia iné, často dôležitejšie veci ako samotné spoločenstvo.
Zapojenie rodiny do spoločenstva býva náročnejšia úloha pre obe strany – pre členov spoločenstva, ako aj pre rodinu. Členovia spoločenstva zvyknú mať na začiatku problém prijať to, že manželia už netrávia tak veľa času v spoločenstve a s ľuďmi v ňom. Je to vec, s ktorou sa však musia zmieriť, pretože je prirodzené, že manželstvo je dôležitejšie ako spoločenstvo a že manželia už majú aj iné povinnosti. Ak prídu do rodinky deti, je to znova ešte náročnejšie, ale samozrejme, že sa to všetko dá zvládnuť. Tak, ako si členovia musia zvyknúť, že manželia s nimi trávia menej času, manželia si zasa musia dávať pozor na to, aby nezačali byť až príliš pasívni a neospravedlňovali si túto pasivitu tým, že vôbec nemajú čas. Ak nemajú vôbec čas, potom sa treba zamyslieť, či chcú stále ostať v spoločenstve a budovať ho. Obe strany sa musia naučiť správne posúdiť danú situáciu a primerane na ňu reagovať. Dôležité je byť tolerantný k tomu druhému a vedieť sa na situáciu pozrieť aj z opačnej strany. Vzájomná komunikácia je tiež veľmi dôležitá, pretože prináša pochopenie.
Ako prakticky zapojiť rodinku do spoločenstva?
Situácia je zložitejšia, ak ide o prvú rodinku. Manželia sa potrebujú zdieľať zo svojho manželského života, čo tak úplne nedokážu medzi ľuďmi, ktorí ešte nie sú v manželstve a teda im úplne nerozumejú. Ak je v spoločenstve viac rodín, situácia je jednoduchšia, pretože sa môže vytvoriť manželská skupinka. Manželia potrebujú prirodzene budovať aj svoj duchovný život a na to majú priestor v spoločenstve s ostatnými členmi.
Čo prináša mladá rodina do spoločenstva?
Treba si uvedomiť, že služba manželov v takej podobe ako pred manželstvom je dosť obmedzená. Samozrejme, že ak je jeden z manželov naplno zamestnaný v spoločenstve, situácia je úplne iná, ale tejto oblasti sa nebudem v tomto blogu venovať. Prvý a asi najväčší prínos, aký dáva mladá rodinka spoločenstvu, je svedectvo ich života a ich manželstva (samozrejme, že len ak žijú tak, ako majú). V dnešnej dobe je stále menej vysporiadaných rodín, a teda vidieť takú rodinu je veľmi budujúce, zvlášť, ak niektorí členovia spoločenstva sami vyrastali v neúplnej rodine alebo v nesprávne fungujúcej rodine. To je prvý dôvod, pre ktorý sa oplatí brať rodinky na akcie spoločenstva, aj keď je to možno niekedy náročnejšie a navonok sa môže zdať, že rodinka nemá ako prispieť. Tento prínos členovia ocenia možno až časom, keď sami budú mať rodinu. Okrem toho prinášajú manželia svoje skúsenosti zo služby, vedia sa na veci pozrieť viac s nadhľadom a vyzretejšie. Vďaka tomu sú pre spoločenstvo veľkým darom a ich úloha je nezastupiteľná.

 

   Bloger: Šimon Senko