« Späť

Symbol pastiera...

Bezprostredným pozadím Ježišovej reči o pastierovi je Starý Zákon, kde sa sám Boh ukazuje ako Pastier Izraela. Stačí pozrieť na Žalm 23: „Pán je môj Pastier, nič mi nechýba...“              

Obraz  Boha ako pastiera je podrobne opísaný v knihe proroka Ezechiela v 34 až 37 kapitole. Je to proroctvo o príchode dobrého Pastiera. Ezechiel tu popisuje sebeckých a zlých pastierov vo svojej dobe a ohlasuje prísľub, že Boh sa sám o svoje ovečky postará – sám ich bude pásť.                                                                               

Je zaujímavé, že samotná Ježišova reč o pastierovi sa nezačína výrokom: „Ja som dobrý pastier,“ ale:  - „Ja som brána k ovciam.“ A Ježiš to vysvetľuje takto: „Kto nevchádza do ovčinca bránou, ale prelieza inokade, je zlodej a zbojník. Kto vchádza bránou je pastier oviec.“ (Jjn 10,1-2)  Ježiš teda najskôr ustanovuje akési meradlo, kto bude môcť byť pastierom jeho stáda – skutočný pastier vstupuje cez neho. Takýmto spôsobom totiž najvyšším pastierom ostáva Ježiš a iba jemu patrí stádo.                                                             

/Aj Petra sa Ježiš, skôr ako mu povie: - pas moje baránky, pýta – miluješ ma?  Z toho vyplýva, že pre Ježišových pastierov – je kľúčová otázka lásky k nemu. Má to hlbokú vnútornú logiku – ak prichádza kňaz - pastier cez Krista /ako cez bránu/ tak ovečky pasie v konečnom dôsledku samotný Kristus – cez toho kňaza pastiera a nie kňaz svojvoľne.

Teda aj pastier – kňaz – ktorý ako pastier kráča vpredu pred Božím ľudom, má kráčať až za Ježišom./              

Ježiš ako pastier prichádza, aby mali ovečky život a aby ho mali hojnejšie (porov. Jn 10,10) Napĺňa tak opäť Ezechielovo proroctvo o tom, že Pastier, ktorý príde bude pásť svoje ovečky po najhojnejších pastvách. (porov. Ez 34,14) Čo sa tým myslí? Tou pastvou najhojnejšou?  Ježiš je nielen pastier, ale aj pokrm – súvisí to s chlebom - Eucharistiou, o ktorej sme už hovorili, aj s Božím Slovom, ktoré sýti naše vnútro – toto všetko nám dáva život – skutočný život. To je tá pastva.

A každý pastier má viesť ovečky k tejto pastve – k Bohu – nie k sebe.                                  

Pre nás kňazov je toto úloha – vchádzať cez Krista k ľuďom. Teda v prvom rade učiť sa milovať Krista – a tak budeme opravdivo milovať aj zverený Boží ľud. A pre vás bratia a sestry, nech je to povzbudením, že Kristus sám je vaším pastierom, ktorého máme nasledovať, aj ak by ste videli a vidíte nehodné vzory svojich pastierov, ktorí Pána nenasledujú tak, ako by mali.

Ďalej