Vitajte

Milí návšteníci webových stránok rímskokatolíckej farnosti Stará

Ľubovňa. Na týchto stránkach vám prinášame informácie o dianí vo farnosti

 

 

Farské oznamy na 24. nedeľu (B) slávnosť 7bolestnej Panny Márie

Farské oznamy na 23. nedeľu (B)

 

 

 

Pán biskup František pozýva diecézu k rastu vo viere aj cez pastoračnú aktivitu 

JEŽIŠOVA CESTA DO EMAUZ

 

 

Úradné hodiny v dôležitých záležitostiach

PONDELOK - PIATOK: 9.00 - 11.30, 13.30 - 15.00

SOBOTA: nestránkový deň (krstné a sobášne náuky)

NEDEĽA, PRIKÁZANÉ SVIATKY a PRVÉ PIATKY: nestránkový deň

 

Kontakt:

tel.: 052/432 25 00

e-mail: stara_lubovna@kapitula.sk  

 

 

Všetky farské oznamy sa zobrazia TU.

 

Správa o priebehu reštaurátorskej realizácie, použitý postup, technológia a
materiál.

 

OTÁZKY PRE BIRMOVANCOV

sv. prijímanie v nemocnici SLUZBY

Nové termíny manželských stretnutí

domanželstva.sk

 

Vzájomnú komunikáciu môžu podporiť KONTAKTY na kňazov farnosti.

Na stránke sú informácie pre snúbencov, ktorí chcú vstúpiť do kresťanského manželstva, pre rodičov, ktorí sa tešia z maličkého človiečika a chcú ho pokrstiť a tiež pomoc pre tých, ktorým zomrel niekto blízky a potrebujú vybaviť pohreb.

 

Môžete sa na tejto stránke zaregistrovať, podľa pravidiel systému "mojakomunita.sk". Získate tým prístup do diskusie pri článkoch a k veciam, ktoré nevidia neregistrovaní užívatelia.

 

Blogy

« Späť

Pamätný deň smrti Božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka.

Pamätný deň smrti Božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka.

Dnes- 4. augusta 2014 je pamätný deň smrti Božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka. Významný a spoločensky vplyvný človek, ktorý aj napriek mnohým útrapám a mučeniam v komunistických lágroch sa dožil vysokého veku. Bol to život mimoriadne plodný a zasahoval rôzne oblasti cirkevného a spoločenského života.

Biskup Ján Vojtaššák bol vo viacerých smeroch výnimočným. Bol služobne najdlhšie pôsobiacim biskupom  v dejinách Spišskej diecézy. Aj keď tento úrad zastával 44 rokov, reálne ju spravoval 29 rokov z biskupského sídla a zvyšných 15 rokov z väzníc a v internácii, v ktorých napĺňal poslanie biskupa, od ktorého sa vyžadovalo vydať mučenícke svedectvo o vernosti Kristovi a jeho Cirkvi.

Biskup Vojtaššák bol biskup ľudový. Bol to prvý biskup spišskej diecézy nešľachtic, pochádzajúci z jednoduchej chudobnej dedinskej rodiny. Jeho menovaním za biskupa bol odbúraný dlhotrvajúci odstup medzi biskupom a veriacimi. Jeho správanie je živé a pritom neobyčajne úprimné a srdečné, povedali by sme celkom slovenské, lebo hovorí vždy priamo, otvorene, v jeho slovách nieto nijakej diplomatickej frázovitosti, ale ani nijakej blahosklonnej povýšenosti. Je milý, otcovský, človek v ňom nevidí vysokého hodnostára ale starostlivého pastiera./časopis Serafínsky svet /

Do diecézy vtlačil svoju pečať prostredníctvom kvalitného kléru, z ktorého viac ako päťdesiati kňazi pre vernosť Cirkvi podstúpili mučenia v komunistických lágroch / Viktor Trstenský, Štefan Šmálik a iní/.

Biskup Ján, ďakujeme Ti za príklad viery, za príklad lásky k Bohu i nášmu národu, za príklad lásky k nepriateľom, za príklad vernosti, za príklad trpezlivosti v znášaní utrpenia.

Všemohúci Bože,
vyvolil si si svojho služobníka Jána Vojtaššáka, aby trpel na Tvoju slávu a pre dobro Cirkvi.
Väznený, ponižovaný, opľuvaný, zosmiešňovaný a prinútený vykonávať najposlednejšie práce, niesol tento údel v hlbokej pokore. Za hranicami Slovenska prijal z Tvojich rúk kalich utrpenia.
Na pohľad nič nezostalo na ňom z dôstojnosti veľkňaza Cirkvi, podobne ako z Ježiša Krista, keď ho viedli na Kalváriu, však v jeho vnútri si žiaril Ty sám, Bože.
Prosíme Ťa, Večný Bože, osláv svojho služobníka Jána, aby sme si ho uctievali na oltároch celej Cirkvi.
Za jeho blahorečenie Ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.
Amen.

Imprimatur 19. V. 1995 +Dr. František Tondra

 

Zdroj: Pohľad na osobnosť biskupa Jána Vojtaššáka / Ľ. Hromják a kol./