« Späť

Indický slon alebo podstata náboženstiev

Indický slon alebo podstata náboženstiev

Tento krátky príbeh (ktorý mám zo školy) sa mi zdá dobrým príkladom ako niekomu vysvetliť, prečo je veľa náboženstiev ale stále iba jeden boh.

 

Kedysi sa akýsi Indovia živili tým, že predvádzali slona. Ukazovali ho v ďalekých krajinách, kde nikto nikdy také zviera nevidel. Raz dorazili už za súmraku do jedného mestečka. Hneď sa všade rozšírila správa, že prišli cudzinci s podivným zvieraťom. Zvedaví obyvatelia sa nemohli udržať a za chvíľu sa zoskupili na mieste, kde sa Indovia utáborili. Tí ich však požiadali, aby prišli zajtra, lebo slon odpočíva v temnom chlieve. Ale obyvatelia boli tak zvedavi, že nechceli čakať do rána. Aby Indovia netrpezlivých obyvateľov nejako uspokojili, navrhli im, aby si zahrali hru. Hra spočívala v tom, že musia v naprostej tme určiť tvar zvieraťa.
A tak obyvatelia vstupovali jeden po druhom do chlieva a každý z nich sa dotkol tela slona. Jeden nahmatal chobot a vykríkol: ,,To stvorenie je ako nejaká obrovská trubka" Ten, ktorý obchytal ucho však namietal: ,,Nič také, podobá sa to skôr veľkému vejáru." tretí obyvateľ sa dotkol nohy a smial sa: ,,Obaja sa pletiete, to zviera mi pripadá ako stĺp." Ďalší, ktorý sa dotkol iba slonovho chrbta , sebaisto povedal: ,,I ty sa pletieš, pretože slon má tvar trónu"
A tak to šlo ďalej a ďalej. Každý popísal slona podľa toho, akú časť nahmatal. Potom už nikto nemohol uhádnuť, aký tvar slon vlastne má. A pritom k tomu, aby sa všetci zhodli, stačilo zapáliť iba jednu sviečku.
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ak by sme brali na vedomie ze "kazdy priklad pokulhava" dajme tomu.. lenze..toto vedie k zaveru, ze kazde nabozenstvo pozna Boha len ciastocne. Lenze krestanstvo je zjavene nabozenstvo, Aby toto "podobenstvo" bolo "pravdive" mal by slon prehovorit ludskym hlasom a povedal by asi toto: Vy čo ste sem potme prišli ma nemôžete vidieť celého. Som veľký a nemôžete ma obsiahnuť svojim hmatom. Ale uvidíte ma v dennom svetle tákého aký som." A .. treba davat pozor na synkretizmus..
Odoslané 5.3.2013 7:31.
Pokoj vám, priatelia.
Súhlasím so Štefanom. A ešte viac: Je to zlý príklad, PatrikL, pretože to navádza na blud, že (skoro) každé náboženstvo má pravého boha/bohov a vlastne to je len ten istý Boh ako náš "kresťanský". To je lož a klamstvo.
JEDINE kresťania a židia majú pravého Boha a VŠETCI ostatní majú MODLY.
Ani u moslimov sa mi to viac a viac nepozdáva - ten Allah. Lebo vlastnosti, ktoré mu dávajú, hovoria o ňom, že NIE JE PRAVÝ BOH.
Napríklad pozýva ľudí vraždiť:
„Zabíjajte neveriacich všade, kde ich dostihnete..." (Súra 2:187). „Bojujte proti , kým nebude koniec zvádzania od viery a všetko náboženstvo patriť Allahovi." (Súra 2:189)
To MôJ Boh, pravý Boh, skutočný Boh, "nerobí". Môj Boh je IBA LÁSKA.
Tento blog neodporúčam.
Odoslané 8.3.2013 14:59 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Tiež sa viem stotožniť s komentárom Štefana Hrbčeka.

Mne sa viac páči prirovnanie C.S. Lewisa v Kronikách Narnie.
V poslednej časti sa hovorí o "konci sveta". Spomína sa tu aj viera v Aslana (obraz Ježiša) a uctievanie Taša (boh susedného národa Kalormenu - alebo skôr démon - dávali mu aj ľudské obete). ... . Na konci, po prechode "do večnosti", si mohol každý vybrať, ako bude "žiť". Či v radosti, alebo v tme a trápení. Vystupoval tam jeden Kalormenčan, ktorý úprimne veril v Taša a prešiel cez "dvere", v nádeji, že sa s ním stretne. Najskôr bol zmätený, keď videl pravdu (že bohom je Aslan) a očakával tvrdý trest. Ale neskôr vysvitlo, že aj keď poznal len Taša, v skutočnosti bol verný Aslanovi. Aj keď sa mýlil v "náboženstve", veril pravde a miloval pravdu a dobro, preto mohol ísť spolu s hlavnými hrdinami do krajiny večnej radosti.

(Neviem, či som to napísala aspoň trochu zrozumiteľne. Takto v skratke je to ťažko vyjadriť. A nie som C.S.Lewis ;-) Ale v knihe to oblo opísané dobre - tá alegórie dosť dobre vyjadruje to, čomu aj ja verím.)
Odoslané 8.3.2013 20:30 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Ten Kalormenčan z knih o Narnii sa mýlil. Pretože nemal možnosť spoznať pravého Boha - žil v inej kultúre. Ale napriek tomu sa úprimne snažil žiť najlepšie ako vedel. A preto aj keď "uctieval nesprávneho boha", vo večnosti našiel pravdu a šťastie.
Odoslané 8.3.2013 20:37 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Ja ti rozumiem a mám podobný názor, preto aj tento blog. Tvoj komentár je ale výstižnejší. ;)
Odoslané 8.3.2013 20:51 ako reakcia na Eva Baranovičová.
a preto sa tento slon vysvetľuje aj ako tolerancia iných náboženstiev ; )
Odoslané 9.3.2013 10:32 ako reakcia na Patrik Lenčéš.
teda tolerovanie iných náboženstiev... tak
Odoslané 9.3.2013 10:32 ako reakcia na Adriana Nagyová.
no veď v tej myšlienke som to napísal, teda..skopíroval.
Odoslané 10.3.2013 10:31 ako reakcia na Adriana Nagyová.
Odoslané 11.3.2013 8:13 ako reakcia na Patrik Lenčéš.
Nechcem aby to vyznelo ako závislosť na uznaní, len sa chcem poučiť.
Čo bolo na mojom komentári na "palec dole"? Mohol by sa ten, kto ho dal podeliť o svoj pohľad? Vďaka. emoticon
Odoslané 11.3.2013 15:18 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Niekto asi nemá rád Narniu, alebo len jednoducho nesúhlasí s tvojim názorom a najradšej by ťa upálil - to však nie je možné tak aspoň dislike ale z toho si nič nerob. Vitaj v klube emoticon
Odoslané 11.3.2013 16:29 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Mnohí sa narodili do tej viery a ani nevedia, čo je kresťanstvo a prečo iní Allaha volajú Boh. je to taktiež prevzatie učenia ich praotcov, ktoré im bráni poznať iné hodnoty. Nemôžeme vynášať výroky zo "Súry" len tak, je to taktiež len pokus niečo vysvetľovať, len na to je treba oveľa viac, ako skopčené citácie viet od inej kolegyne(citovala tie isté vety). vďaka tomu, že rozumiem nemecky, môžem počúvať reálne info o týchto veciach a môžeš tomu veriť, sú oveľa komplexnejšie, a oveľa iné, ako sú produkované napr. v slovenských al. aj iných správach tak, ako ich počúvame v TV a rádiu. Počúvam správy kresťanského rádia, od kresťanských mníchov, žijúcich v moslimských krajinách, kňazi, ktorí tam žijú roky, poznajú pomery aj ľudí, študovali tématiku, spracúvajú prednášky na tieto ťažké témy, lebo je nám európanom takmer nemožné ich porozumieť. Zaujímavé je, pozrieť si dejiny národov ako také. Boh nebude súdiť nikoho za to, čo nemal možnosť spoznať. Tieto národy idú ich vývojom, a my sa boríme s našou problematikou korupcií, podvodov, chamtivosti a nesprávneho užívania darov, ktoré tiež končia prelievaním krvi ale iným spôsobom, nepriamo, ako vieme. Možno máme viac mínusiek pred Bohom, než oni...
Odoslané 11.3.2013 20:00 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Tak. Kto veľa dostal, od toho sa bude veľa požadovať...
A - neznalosť zákona ospravedlňuje. Kazdy bude súdený podľa SVOJHO svedomia.
Odoslané 11.3.2013 20:10 ako reakcia na Mária Künzl.
Ak používame vieru iných pre ich posudzovanie - už máme svoj súd. Mohli a mali by sme sa starať o to, ako pomôcť. Neplatí to len pre moslimov, al. Indov. Ak to nejde, mali by sme to prenechať tým, ktorí to robia zo srdca a bez súdov, ako tí kňazi a mnísi, čo žijú v tých krajinách. To je misia. Aj matka Tereza sa mohla pohoršovať..., urobila však iné a je svätá, podobne aj mnísi z Tiberine, zavraždení v Alžírsku. Pomohli každému bez rozdielu. To je život z Evanjelia. Nemali by sme ľahkovážne hovoriť o téme, o ktorej máme tak málo vedomostí a pre ktorú máme príliš "malé" srdceemoticon
Odoslané 11.3.2013 20:52 ako reakcia na Eva Baranovičová.