« Späť

Príbeh o Pražskom Jezuliatku

Hm, baroková zbožnosť....mávne dakto rukou. Úcta k bábike.... Týmto príbehom chcem poďakovať pani Aničke Sojkovej za báseň. A tým, ktorým sa to nepáči alebo vzbudí to pohrdlivý úsmev, hovorím: "Prosím, prepáčte starej žene..."

Keď moja mamka žila posledný rok, opýtala som sa jej, čo by chcela k Vianociam.

-Ježiška!- odpovedala.

Myslela som, že v jej úctyhodnom veku 96 rokov už splieta pojmy. Hovorím: Ježiško príde!

- Ale vieš, tú sošku....Pražské Jezuliatko!

Nuž...to bola ťažká úloha. Predajne SSV, Charity, Petry a iné....na Slovensku nič. Lenže ani na západ od Moravy....ani v samotnej Prahe, kde som zazvonila na bránu u Panny Márie Vítěznej.

Nie sme predajňa- odpovedali mi. Môžete si odfotiť, ale sošku....nemáme.

Odfotiť nebolo potrebné, mala som od bývalého pána farára monografiu sa asi 50 obrázkami.

Asi dva týždne pred Vianocami som objavila obchod s devocionáliami  na juhu Slovenska a sochu v 3 veľkostiach. Kúpila som ich desať a mala som o darčeky postarané. Nestáli milión...

Nezabudnem nikty na roztvorené oči a úsmev mojej mamy. Mám tú tvár odfotografovanú, jej poslednú fotku.

Pritískala si sošku dlho k hrudi a o pár dní bola posvätená, keď chodili kňazi po kolede.

Nevedeli sme dovtedy, prečo tak po nej túži.

Zrejme už cítila odchod do večnosti.

Spomínala.

Na jar 1945, keď ustupovali nemecké vojská po porážke v Rusku cez Moravu, neobišli našu dedinu a vybíjali si zlosť na ľuďoch. Márne im stará mama núkala jesť a prihovárala sa im nemecky, lebo sama bola Rakúšanka.

Jeden z vojakov chytil sošku Pražského Jezuliatka, vtedy porcelánovú, a z celej sily ju tresol o zem, Mali sme čosi ako domáci oltárik.....Porozbíjali skrine, zobrali posteľné prádlo, periny.....ale stará mama si len tisla tie črepiny k srdcu a

plakala. Už nežila dlho....oslobodenej krajiny si užila iba niekoľko mesiacov.

Zrejme sa mojej mamke v mysli premietla táto scéna.

Aj ona si užila Jezuliatka iba pol roka, boli to jej posledné Vianoce. Keď som zo skrine po vianočnom období upratala Betlehem, zaujala tam miesto táto socha, aby na ňu z postele dobre videla. Keď sa modlila, pozerala skôr na kríž na stene. Ale inak sa usmievalana Božské dieťa.

Sladké....možno. Ale zo srdca. Je mi ľúto, že po vzkriesení my asi sotva uvidíme Pána ešte v podobe Dieťaťa...

Ale hreje ma radosť, tá radosť odchádzajúcej na večnosť mamky.

A pre túto radosť ďakujem Anke Sojkovej za báseň. Tým viac, že som v Prahe študovala a milujem ju doteraz.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Odoslané 8.10.2012 9:25.
Prekrásny príbeh Mária, Pán vás žehnaj a veľká vďaka za vaše vrúcne a milujúce srdce, teším sa spolu s vami z nádeje, ktorú rozdávate a nosíte vo svojom srdiečku :-)
Odoslané 8.10.2012 10:20.
Ďakujem a zírám....to by však zaslúžil predovšetkým aj podnet- báseň Anky Sojkovej.
Odoslané 8.10.2012 11:02 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Ten príbeh ma chytil za srdce, spomenula som si na moju mamu a jej malý oltárik.
Odoslané 8.10.2012 11:18.
No, Pražské Jezuliatko...
NaTurzovku chodí pán z Moravy, volá sa Jozef a hovoria mu Jozef - Jezulátko.
V rukách má sošku pražského jezuliatka, kamkoľvek ide...
Pýtala som sa ho, ako sa chlap ako on, po tridsiatke, stane takým nosičom Jezuliatka.
Bol v kostole u Jezuliatka v Prahe na svätej omši. Po omši taliansky kňaz ktorý ju slúžil nešiel do sakristie, ale cez kostol s roztovrenými rukami a úsmevom sa k niekomu blížil. Prišiel k jozefovi vystískal ho, a ťahal ho preč cez celý kostol do sakristie. Jozef mu hovorí, s kiekým si ma musí te mýliť!!! ale on NIE, ty si to!
Šiel s ním do predajne a to najväčšie najkrajšie jezuliatko mu dal, zaplatil ho, ešte si Jozef mohol vybrať farbu šiat... a povedal mu ten taliansky kňaz, že tak to má byť a nechl Jozefa i s jeho novým Jrzuliatkom.
Po čase bol Jozef v Medžugorii. jedna pani si tam zakúpila sošku pražského Jezuliatka. Prišla ku nej iná pani, ktorá vraj má dar proroctva a hovorí jej, vezmi to jezuliatko, máš ho podarovať tam tomu chlapovi. a ukázala na Jozefa. Tá pani jej hovorí ale ja som ho kúpila pre seba !!! a ona jej znovu NIE, máš ho dať tomuchlapovi.

Majiteľka jezuliatka šla do kostola aj s jezuliatkom, keď po nejakom čase vyšla, pristúpila k Jozefovi a hovorí mu, bola som sa modliť a naozaj Boh si želá aby som ti toto Jezuliatko dala. A tak sa z JOZEFA začal stávať Jozef- Jezuliatko. má viacero Jezuliatok, všetky k nemu nejako zázračne našli cestu ako tie dva prvé.
Ja som túžila po takom malinkom Jezuliatku. Raz som jedno objavila v bradejove v starožitníctve... stálo príliš veľa... ja som vytriasla všetko čo som mala v peňaženke a spočítavala som mince. ani polovicu sumy som nemala... toto Jezuliatko bolo historické s odlomeným kúskom podstavca, špinavé , tak do dlane akurát, porcelánové s číslom kusa... viac než 100 ročné... a pán za pultom zhrabol všetky moje minca a zabalil mi Jezuliatko... vidím že ho veľmi chcete. Ak dávate všetko čo máte!!!
potom som písala do Prahy, či nemajú niečo rozbité, nepredajné čo ja by som zlepila........ nemali. poslali mi 17 cm keramické Jezuliatko prenádherné s vyšívaným červeným pláštikom, lebo vraj mali dva kusy nejakým zázrakom navyše....

Pred sťahovaním sa do novej farnosti, známy kňaz mi hovorí, rozdávam, aby som nemal veľa vecí na sťahovanie. Tu máš odo mňa a vtisol mi práve Pražské Jezuliatko...

To 17 cm z predajne z Prahy, som darovala známej, ktorá túžila synovi k 20-tke také pozháňať a nedarilo sa jej... Zadarmo som dostala, zadarmo dávam ďalej.

A som vďačná dámam, za možnosť , podeliť sa s vami o moje zážitky s pražským Jezuliatkom.
Odoslané 9.10.2012 10:13.
Keby ho chcel niekto na Slovensku ho majú v predajni Benedetto v Žarnovici- www.benedetto.sk a v predajni Gábriel v Komárne. Veľkosti od 12 do 30 cm.
Odoslané 9.10.2012 11:41 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Krásne. Ďakujem všetkým za ich svedectvá.
Odoslané 9.10.2012 14:43.
Odoslané 11.10.2012 18:46 ako reakcia na Otília Ferenčíková.