« Späť

Volím pravdu

Volím pravdu

Pozor, to nechce byť súčasť volebnej kampane.Iba konštatovanie, že.....

Sedeli sme štyri v aute, vracali sme sa z mesačného stretnutia národnostnej menšiny, ktorá má v našom regióne ešte slušné zastúpenie.....Nemci.

Schôdzka bola výročná, takže s kultúrnym programom a večerou, zákuskom a pohárikom vína.

Vodička, si samozrejme, nesmela dať ani ten.

Rozprávali sme o plánoch na leto, každoročnom folklórnom festivale, recitačných súťažiach mladých i nás , seniorov, možnej speváckej skupine, ktorá by zachovala pesničky z regiónu.....

A voliť? Opýtala sa najstaršia.

Ja nejdem- odpovedala nie oveľa mladšia spolusediaca. Čo ma po tom....nech si volia decká a vnúčatá, koho chcú, ja im do toho kafrať nebudem.

Priznám sa, ja som na prvý raz tiež nevyšla s farbami von.

Zato vodička sa nezdráhala:  Budem voliť pána......

Veď je starý!-ozvala sa ignorantka volieb.

Najstaršia povedala: No, to zasa nie je chyba! Kadečo preskákal, má skúsenosti, nemá aféry a správa sa .....gentleman.

V druhom kole som vytiahla farby i ja. Áno, aj ja mu dám svoj hlas-

Vodička pritakala: No, mne sa tiež vidí najlepší.

Čo? Ty? Nikdy si netrpela ani pre národnosť, ani pre vieru, učila si celých štyridsať rokov, bola si komunistka, že ťa pusa  nebolí!  Teraz, keď si na dôchodku, tak si prevrátila kabát.....No a aký máš dôvod? Veď ani do kostola nechodíš? A kádeháka!

Ale ja volím toho, kto je slušný, pravdivý, nepodvádza, nenabaľuje sa na účet iných a pomenováva veci správnym menom. A do kostola by som tiež išla, keby tam nesedeli ľudia, ktorí mi vyhadzujú na oči to isté, čo pred chvíľou vy....

Po jednej zastávala každej pred vchodom. Vozieva nás takto každý mesiac. Aj ona je pravdivá, slušná, nepodvádza, učiteľky sa asi nemali ako čím nabaľovať- iba ak priazňou detí a pomenúva veci správnym menom. Až na ten kostol.

Ale ja verím, že aj to príde, ak bude hľadať tú pravdu ďalej.