« Späť

Cirkev má veľkú úctu k homosexuálne orientovaným

Cirkev má veľkú úctu k homosexuálne orientovaným

Prečo? Lebo sa snaží tak im, ako aj každému, ukázať život v pravde a priviesť k slobode. Chcel by som ponúknuť tento pohľad tým, ktorí si myslia, že Katolícka Cirkev je proti homosexuálom a taktiež tým, ktorí sú za zavedenie registrovaných partnerstiev.

Cirkev mala a aj stále má úctivý postoj k homosexuálne orientovaným osobám.  Nikdy však neschvaľovala a ani nemôže schváliť homosexuálne praktiky. Pokúsim sa to krátko vysvetliť.

Najskôr z pohľadu cieľa.

Každý orgán v našom tele má svoj špecifický cieľ. Oko, aby videlo, ucho, aby počulo... pohlavné orgány majú tiež svoj špecifický cieľ – schopnosť odovzdávať život – to je ich primárna funkcia a cieľ. (Cieľom sexuality určite nie je len pohlavná rozkoš, tak ako cieľom toho, že jeme, nie je len, že nám to chutí, ale musíme jesť, aby sme prežili, to že nám to chutí je len bonus navyše – tento pojem používa p. biskup Andrej Imrich – a to platí aj pri sexualite. Cieľom nie je rozkoš, cieľom pre ktorý je sexualita stvorená je odovzdanie života a rozkoš je akoby tým bonusom navyše.) Pri homosexuálnych partnerstvách sa tento cieľ dosiahnuť nedá. Je teda vidieť - aj z čisto materialistického pohľadu, že „príroda" to takto nechce. A v evolúcii je to určite slepá ulička. (Vyhýbam sa zámerne argumentom typu – Boh to zakazuje. Snažím sa teraz uvažovať o tomto probléme iba z pohľadu logiky a rozumu. Nakoľko som presvedčený, že rozum a viera si neodporujú.)

Z pohľadu pocitov a akýchsi vnútorných pohnútok.

Stretávame sa s tvrdením, že homosexuálne orientované osoby túto náklonnosť k rovnakému pohlaviu vo svojom vnútri takto cítia. Pohnútok vo vnútri  však máme veľa – musíme sa učiť rozlišovať, ktoré sú správne a ktoré nie. Aj zoofil, pedofil ... to vo vnútri tak cíti a ťahá ho to k zvieraťu, malému dieťaťu, no na základe rozumu musíme dôjsť k záveru, že takéto správanie predsa nemôže byť správne. Ak sa budeme držať argumentu – „takto to cítia" – o chvíľu tu môžeme mať dovolenú aj pedofíliu, zoofíliu, nekrofíliu, mnohoženstvo...?

 

Najviac ma však ťaží odpoveď na túto otázku.

Prečo tak veľmi niektorým záleží na tom, aby bol prijatý zákon o registrovaných partnerstvách?

1. Nie je to veľká skupina osôb. 2. Neviem, či je dostatočným argumentom právne usporiadanie majetku a právo na informovanie o zdravotnom stave. 3. Zatiaľ síce nechcú adopciu detí presadzovať, ale ak sa dovolí prvé a uznajú sa homosexuálne partnerstvá za rovnocenné k heterosexuálnym – tak neviem, prečo by im malo byť potom zabránené adoptovať si deti?

DOMNIEVAM SA, ŽE JE TO PRIAMY ÚTOK NA ZNIČENIE RODINY AKO TAKEJ - AJ KEĎ DOBRE ZAMASKOVANÝ.

A na záver ešte predsa. 

Mnohí naozaj úprimne bojujú s týmto svojim krížom a zodpovedne sa snažia žiť svoj život a nikdy by netvrdili, že takto žiť je správne. V srdci týchto ľudí, ako každého človeka je len túžba po láske – milovať a byť milovaný – prijatý. Viem, že mnohí zažívajú neprijatie, výsmech, pohŕdanie – isteže toto nie je kresťanský postoj – a možno aj to je jeden z dôvodov – neviem, pre ktorí chcú byť prijatí, rešpektovaní a vydobýjajú si to aj takýmto právnym spôsobom, aby štát uznal ich partnerstvá a už sa im nemohol nikto vysmievať a ponižovať ich. No napriek všetkým týmto bolestným skúsenostiam – nemôžeme povedať, že homosexuálne správanie je správne – rozum nám to nedovolí. Avšak pracovať na láske k nim a ich prijatí je našou povinnosťou.

 

PS: Pozrite si, ak by ste chceli na youtube - Duhovy pride 2012. - Akú veľkú pozornosť to vzbudilo. Toľko médií nepríde ani na 1 akciu, v ktorej sa hovorí o význame rodiny, či ochrane počatého života...
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
PS: Učenie Katechizmu Katolíckej Cirkvi o homosexualite.

2357 Homosexualitou sa označujú styky medzi osobami mužského alebo ženského pohlavia, ktoré pociťujú výlučnú alebo prevládajúcu pohlavnú príťažlivosť voči osobám toho istého pohlavia. V priebehu stáročí nadobúdala veľmi rozmanité podoby v rozličných kultúrach. Jej psychická genéza je ešte stále neznáma. Tradícia, opierajúca sa o Sväté písmo, ktoré ju predstavuje ako ťažkú zvrátenosť, vždy hlásala, "že skutky homosexuality sú vnútorne prevrátené". Sú v rozpore s prirodzeným zákonom, pretože uzatvárajú pohlavný akt pred darom života. Nepochádzajú zo skutočného citového a sexuálneho dopĺňania sa partnerov. Nikdy ich nemožno schvaľovať.

2358 Počet mužov a žien, ktorý prejavuje výrazné homosexuálne tendencie, nie je zanedbateľný. Svoju homosexuálnu orientáciu si nezvolili sami. Pre väčšinu z nich je skúškou. Treba ich prijímať s úctou, spoluúčasťou a jemným taktom. Treba sa vyhýbať čo i len náznaku nespravodlivej diskriminácie voči ním. Aj tieto osoby dostali pozvanie, aby uskutočňovali vo svojom živote Božiu vôľu, a ak sú kresťania, aby ťažkosti, ktoré ich môžu stretávať v ich stave, spájali s obetou Pána na kríži.

2359 Homosexuálne osoby sú povolané k čistote. Pomocou čnosti sebaovládania, výchovy k vnútornej slobode, niekedy aj udržiavaním nezištného priateľstva, za pomoci modlitby a sviatostnej milosti sa môžu, ba musia postupne a rozhodne približovať ku kresťanskej dokonalosti.
Odoslané 24.8.2012 20:46.
http://www.cbreurope.sk/peticia.html

Mozete podporit peticiu
Odoslané 24.8.2012 21:05.
Neviem či si ľudia, ktorí nie sú práve katolíci, alebo práve nejako praktizujúci katolíci myslia, že Cirkev je proti homosexuálom. Počúvam len samé narážky skôr na to, aká to je homosexuálna a pedofílna organizácia, čo ma dosť bolí. emoticon Ale média poslúžili ako sa povie.
Odoslané 25.8.2012 7:10.
Už som podporil petíciu.
Odoslané 25.8.2012 7:18.
Ako som čítal tú petíciu, v ktorej sa spomínali aj deti, potraty, tak som si spomenul na dnešné Ranné chvály z Breviára, kde bol ôsmy žalm a spomínalo sa tam: "Z úst nemluvniat a dojčeniec pripravil si si chválu". Napadlo ma koľko nenarodených detí sa hnusne, a to doslova hnusne, vraždí každý deň. Už len pre toto ľudstvo musí stihnúť krutý trest. Iz 3,9 Výzor ich tváre svedčí proti nim, svoj hriech hlásajú ako Sodoma, neskrývajú ho; beda ich duši! Veď sebe robia zlo! Iz 5,20 Beda tým, čo vravia zlému dobré a dobrému zlé, robia svetlo tmou a tmu svetlom, robia horké sladkým a sladké horkým!
Odoslané 25.8.2012 7:39.
Dokonca ak by sa prijalo registrovane partnerstvo - muselo by dojst aj k novej definicii manzelstva?
Odoslané 25.8.2012 15:04 ako reakcia na Martin Majda.
Mirko, zial vysli napovrch mnohe nespravodlive veci, myslim v Cirkvi. Tie tzv. skandaly ma tiez velmi zarmutili, lebo tym, ze su v Cirkvi, velmi poskvrnili jej meno a jej povest, akosa to robi aj u jednotlivcov. je to velmi bolestna zalezitost. No modlim sa stale za knazov, aj za tych, ktori maju podiel na tejto veci. Dnes je spolocnost velmi nemilosrdna, a doslova znici niekoho - cloveka, organizaciu ludi, ak sa o nich nieco "dozvie". No pre nas, krestanov, niet takehoto zmyslania. Nesudim nikoho, len sa modlim, aby nasli milost obratenia. Ved Pan ju dava vsetkym. Aj im. Situacia je nedobra - aj tu, kde zijem ja, co sa Cirkvi tyka. No Pan vie, co ma tym na plane. Nech nas a Cirkev naplni Duch sv., ktory jediny ma moc, uroobit svoju nevestu a nas cistou. Budem za to prosit aj v roku viery!
Odoslané 14.9.2012 19:58 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Mária, čo sa týka Cirkvi, tak veľmi ma bolí celková situácia. Aj medzi nami samotnými laikmi katolíkmi, nie len medzi duchovenstvom. Modlím sa za Cirkev a kňazov. Ako tu bol obraz Panny Márie Čenstochovskej tak arcibiskup Bernard Bober veľmi apeloval na kňazov a spomínal celkový úpadok a odchody z povolaní. Bolí ma keď vidím ako sa predávajú tričká s nápisom Boh áno, Cirkev nie a tam je znázornený kňaz reverende s niečím, čo mu trčí a naháňa dieťa. A toto sa deje. Poznám mladých, ktorí sa vzali v kostole, ale k samotnej Cirkvi majú veľký odpor v srdci a vravia, že je to organizácia homosexuálov, ktorá zneužíva deti. Áno, takéto silné slová kolujú medzi ľuďmi. Kláštory vnímajú ako pelechy nerestí. Homosexuáli nadávajú na Cirkev, pre jej učenie. A zvyšní ľudia nadávajú na Cirkev, že sama je organizáciou homosexuálov. Ospravedlňujem sa otcovi Martinovi Majdovi, ak som napísal niečo, čo by mohlo veľmi pohoršiť, tak nech môj príspevok zmaže. Pohoršovať nechcem, ani prikladať zbytočne do ohňa. Trápi ma situácia.
Odoslané 14.9.2012 20:10 ako reakcia na Mária Künzl.
Aj mna tazi situacia v Cirkvi - je pravdou, ze kazdy z nas casto nerobi dobre meno Cirkvi, ale skor hanbu. Ved nikto nie je bez viny. No zdokonalovat sa a posvacovat je nasou povinnostou. Keby sme len kazdy popracovali na sebe. Tiez treba vediet oddelit zly priklad v Cirkvi od ucenia Cirkvi. Ucenie je velkolepe, jedinecne s nicim neporovnatelne, priklad a zivot zaostavaju. Ale s Bozou pomocou len vpredemoticon
Odoslané 16.9.2012 15:41 ako reakcia na Miroslav Čonka.