Blogy

« Späť

Čo by na to povedal Ježiš?

Čo by na to povedal Ježiš?

Neviem. Nie som ešte zbehlá v citovaní Písma a ani by som nepoužila jeho citácie na tento účel, lebo sú to slová svätého Boha...

 

Neviem, čo by povedal Ježiš niekomu, kto by o sebe povedal, že je ateista. Myslím, že by na neho vôbec nenaliehal podobným spôsobom, ako sa to deje kilometrovými komentármi na blogu jedného z nás...

Je až podivuhodné, s akým zápalom sa oháňame slovami v komentároch, viac alebo menej vyberanými, od "jemných" napomínaní, cez konštatovania až ku "výzvam" k niečomu. No všetko málo osoží, vôbec nič to neosoží. Sú to argumenty do vetra, škoda času. Keby sme s takým zápalom bojovali na poli, kde nás posiela Pán... Tam by to bolo na osoh.

 

Ježiš sa nikomu nevnucoval svojim učením, naopak. Priťahoval ľudí svojim vystupovaním, Boh v  osobe človeka, ktorý vyžaroval moc. Nepoužíval moc na "obracanie" niekoho pre svoje respektíve Otcovo učenie... Získal si srdce človeka pohľadom, slovom, ktoré vyslovil, hovoril skôr krátke vety, nie komentáre bez konca... Áno, On bol a je Boh. On vie, ako sa možno priblížiť k niekomu, kto ho hľadá a nech je to ktokoľvek -  hebrej, grék, ateista, mýtnik, hriešnik, malomocný, colník a neviem kto všetko, ten človek bude celý bez seba, že Ježiš našiel jeho! 

Ježiš nechodil k tým, ktorí ho odmietali, od nich odchádzal. Ľud  šiel za ním, lebo chceli počuť jeho slová.

Medzi mýtnikov a hriešnikov šiel Ježiš pre jedného človeka, na ktorom videl túžbu po pravde, túžbu po Bohu a otvorené srdce.

Ježiš vyžaroval pokoj, múdrosť z neho žiarila, každý, kto ho počul, sa čudoval a nebol schopný odpovede, iba žasol nad jeho slovami.

Ježiš uzdravil dotykom rúk, slovom, modlitbou.

Ježiš sa pýtal človeka: "Čo chceš, aby som ti urobil?" Nikoho nepresviedčal slovami, ani iným spôsobom, aby sa dal pokrstiť, uzdraviť. Ľudia o to žiadali Jeho.

 

A človek?

Ateista alebo ktokoľvek, nech má akékoľvek "zaradenie" od ľudí, nech má akékoľvek argumenty pre alebo proti existencii Boha, ak stretne Boha, spadnú z neho slová a užasne ako tí mnohí v Písme... Užasne nad tým, ktorý má moc...

Možno povie: "Abba" Otecko...! Kto vie - Boh vie. Boh vidí srdce človeka. A slová zostanú slovami, Srdce je dôležité, srdce je podstatné. Do srdca iného človeka nevidí nikto z nás.

 

Toľko k tomu, čo by asi robil Ježiš a čo môže urobiť človek.

Máme sa čo doúčať. Máme ešte čas a možnosti. Mohli by sme pre zmenu skúsiť zasa budovať mosty a nie stavať múry komentárov a rozdelenia určovaním kategórií, kto je čo, kto je kto alebo kto je ako my?

Mám nádej. Nie sme zlí, ako sa spieva v jednej piesni. Sme len niekedy príliš rýchli s komentovaním, tlačia nás naše emócie. Naša komunikácia sa stále vyvíja. Aj na tej sem tam zbabranej dozrievame. Vďaka Bohu.

 

Takto to vidím ja.

Poslúžilo mi to na zamyslenie sa.

 

Vydáme počet za každé slovo...ktoré nebolo povedané, napísané s porozumením a úctou k inému človeku, aj za premrhaný čas písaním slov bez  lásky.

Ateisti nemusia byť "neobrátení", majú milosti tak ako ich máme aj my kresťania. Mnohí sú pokrstení. Mnohí z nás  znova ukázali, ako sa to nerobí. Mohli by sme si zopakovať niečo o obyčajnej komunikácii. Mohli by sme si pozrieť,  ako by komunikoval Ježiš, ktorého príklad v živote nasledujeme.

!+ MK

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Odoslané 6.3.2013 0:49 ako reakcia na Marek Bôžik.
Marek Bôžik
Na to ti napíšem iba jeden citát:


“Nedôverujem tým ľuďom, ktorí tak dobre vedia, čo od nich chce Boh, pretože som si všimla, že sa to vždy zhoduje s ich vlastnými túžbami.”

Susan B. Anthony
Odoslané 6.3.2013 0:54 ako reakcia na Mária Künzl.
Od ženy? Heemoticon nesúhlasímemoticon Mám moje túžbyemoticon Nie vlastnéemoticon Božieemoticon
Odoslané 6.3.2013 1:16 ako reakcia na Marek Bôžik.
Ach, Marek, hľadajúci a nerozhodnýemoticon
Odoslané 6.3.2013 1:17 ako reakcia na Marek Bôžik.
Hej! Marek, hej muž! Prečo máš citáty ženy??????????????
Odoslané 6.3.2013 1:18 ako reakcia na Marek Bôžik.
Iba jeden? He! A zrovna od ženy! Hejemoticon
Odoslané 6.3.2013 1:20 ako reakcia na Marek Bôžik.
Zasa tvoj problém, že nedôveruješ ľuďom, ktorí tak dobre vedia......................Heemoticon Ako vieš? Neveríš Bohu, ako vieš!!!!!!!!!!!!! Hej! Boh alebo kto!
Odoslané 6.3.2013 1:23 ako reakcia na Marek Bôžik.
Vieš, na akom blogu komentuješ? Vieš? Titul???? Čo by na to povedal Ježiš? ..........??? Hej, nezmýlil si si blog? Hejemoticon
Odoslané 6.3.2013 1:39.
Marek Bôžik
Je jednoduché, neverím človeku. Človek tvor prosím, ktorý je schopný oklamať všetkých vo vesmíre a dokonca aj sám seba aby bol so sebou spokojný.

Toto všetko čo tu píšeš čo chce s tebou Boh, to nepíšeš preto, že by to bola pravda, ale preto že chceš samú seba ukľudniť, uspokojiť apod.
A všeko čo si zatial napísala o tom čo chce Boh, tak to ty vlastne nevieš čo chce Boh, To všetko chceš len ty aby to tak bolo. Vrátane toho, že ťa Boh obhajuje.

Proste teba nezaujíma pravda. Nikdy ťa pravda nezaujímala. Zaujíma ťa len To čo ty chceš.

Nechcem nikoho súdiť. Snažím sa povedať, že toto na ľuďoch vidím, na mnohých a nechcem ísť touto cestou Ďalej, preto som prestal veriť v Boha a namýšľať si to všetko. Chcieť iba to čo sa mi páči a nechcieť pravdu.

Keby ste kresťanstvo zopakovali, bolo by niečo úplne iné. Keď zopakujete VEDU, vedecký výskum, dopátrate sa k tomu istému internetu a počítaču. TO PRETO, že skutočným hľadačom pravdy je VEDA a náboženstvá vymýšľajú iba lži.
A to IBA pre vlastné uspokojenie.

Boh nikdy pre teba neurobí niečo, čo sa ti nebude páčiť. Vždy budeš mať dojem, že on robí všetko iba to, čo sa tebe páči. No a to je myslenie, ktoré som už dávno zničil, pretože som si uvedomil, že takéto myslenie viery som nemal ja, ale bolo mi nanútené kultúrou kde som sa narodil

VŠETKY DETI SA RODIA ATEISTAMI! Dokým ich ľudia neoklamú o Bohu !
Odoslané 6.3.2013 7:50 ako reakcia na Mária Künzl.
Marek Bôžik
//Hej! Marek, hej muž! Prečo máš citáty ženy??//

Pretože aj keď som muž, vážim si ženy a aj ich cítenie, inteligenciu a vážim si všetky myšlienky - nie len mužské. Táto tvoja otázka len potvrdzuje to všetko o čom tu vyššie hovorím.
Odoslané 6.3.2013 7:52 ako reakcia na Mária Künzl.
Všetky vaše otázky (a ešte viac odpovede) ukazujú len to, že sa navzájom nechápete. Obaja.


Slová, slová, slová... množstvo slov. Okamžité námietky, rýchle reakcie. Podelené tentoraz do krátkych komentárov. Množstva komentárov... 110. To je dosť, pod blogom, ktorý hovorí, že množstvo ľudských slov nepresvedčí nikoho. emoticon
Odoslané 6.3.2013 10:23 ako reakcia na Marek Bôžik.
Marek, pripojím sa aj ja do diskusie. Problém dneška je v relativizácii pravdy a jej zdrojov. Bibliu nepovažuješ za relevantný zdroj pravdy, pretože spochybňuješ jej ľudského autora. Takisto aj kresťanskú tradíciu, teda dedičstvo otcov. (Slovanských bohov už národ neuctieva, lebo zakúsil niečo, čo funguje a pomáha).

Naša viera (hovorím o praktizujúcich kresťanoch) stojí na viacerých sĺpoch: biblia, učenie Cirkvi a vlastná skúsenosť. Keby som Boha nezakúsil osobne keď som mal 17, dnes by som bol kdesi úplne mimo. Z hodiny na hodinu ma Boh uzdravil zo silnej gastritídy, dal mi (a ďalším mojim priateľom) zakúsiť jeho prítomnosť a takmer každý deň mi hovorí a vedie môj život. Takto je to už 13 rokov a bez Ježiša si neviem predstaviť svoj život. Zážitok jeho prítomnosti sa nedá porovnať s ničím, čo som doteraz zažil a pred obrátením môj život vyzeral naozaj pestro (Neboj sa, od vtedy nepoberám žiadne halucinogénne látky emoticon

Vieš, celkom dobre ti rozumiem. Keď som mal 15-16 (vyrastal som v katolíckej rodine), stratil som takmer vieru v Boha. Bol pre mňa len akýmsi fiktívnym pojmom, alebo akousi ďaleko existujúcou energiou. Keby sa mi nedal spoznať, dnes by som tvrdil možno to isté, čo ty.

Lenže existenciu reálnej osoby vo svojom živote jednoducho nemôžeš poprieť. Ak by si ju nestretal, ale hovorili by ti, že je vedľa teba, ťažko by si tomu veril. To je normálne - ľudské.

Hľadáš pravdu a preto ti teraz píšem o tej svojej, ktorá je totožná s 2 000 ročným učením Cirkvi ale je aj zažitá. Keď ju chceš zažiť plnšie, pozvi Ježiša do svojho srdca. On ho stvoril, takže mu rozumie najelpšie. Bez pozvania Ježiša sa nepohneš ďalej. Stále tu budú nejednozančné argumenty za a proti a stále sa budeš len točiť okolo. Je to niečo ako iba hovoriť o sexe ale nezažiť ho s manželkou. Pre pochopenie to treba zažiť.
Odoslané 6.3.2013 10:58 ako reakcia na Marek Bôžik.
Nezmysel, jeden za druhým, čo vkladáš do slov. Vážiš si ženy a mňa nazveš autorom, nezmysel. Nejdem ďalej rozoberať vety tvojich sľúbených "krátkych" komentov. Nemá zmysel. Prepáč. Končím slovnú bitvu, idem sa starať o ľudíemoticon Vieš, ani ja im "neverím" emoticon Ale ich milujem! Nemusíš ďalej písať, točíme sa v kruhu, z ktorého nechceš vyjsť, nemá to zmysel.
Odoslané 6.3.2013 12:04 ako reakcia na Marek Bôžik.
Marek Bôžik
//Z hodiny na hodinu ma Boh uzdravil zo silnej gastritídy//

Chápem, lenže existujú ľudia, ktorým sa z hodiny na hodín pohoršilo a umreli. Čiže slová, že sa ti tak rýchlo pohoršilo, to neznamená, že ti pomohol Boh, ale že niektorí ľudia majú šťastie a občas sa veľmi rýchlo, za hodiny na hodinu, proste uzdravia.
Takže nemôžem tu znova vidieť nejakého dobrotivé uja. Proste jednému pomôže s gastritídou a druhé dieťa sa narodí mŕtve.
Keby som tomuto veril, bol by som ignorant voči ľuďom, ktorí trpia chorobami. Pretože by som tvrdil, že ja som hodný božej pomoci a "ty, druhý chorý na rakovinu, hodný nie si".
To je myslenie s ktorým ja osobne nechcem mať nič spoločného.
Odoslané 6.3.2013 12:14 ako reakcia na Martin Lojek.
Marek Bôžik
Tam pod článkom máš napísané "napísal Mária Künzl"...napísal, nie napísala. Je to všeobecné pomenovanie. Tak isto som ja použil všeobecné autor, pretože som čítal článok a nevedel som či je autor muž žena. Ono mi vôbec nezáležalo kto to vlastne napísal, ide mi o myšlienky.
Ale autor, vedec, politik (asi divne by znelo politička), sudca, to sú naprosto bežné termíny, ktoré vôbec nevyjadrujú nejakú zlú náladu k ženskému pohlaviu.

//Vážiš si ženy a mňa nazveš autorom, nezmysel.//

Toto si napísala len preto, lebo ma nenávidíš za môj slobodný názor a preto čo som písal vyššie.
Odoslané 6.3.2013 12:17 ako reakcia na Mária Künzl.
Len pre informáciu, "napísal Mária Künzl" je generované systémom. Žiaľ nedopracoval som rozlišovanie pohlavia pre skloňovanie týchto hlášok. (som adminom a programátorom) Marek, nerozumiem, prečo si tak negativisticky naladený a neveríš už ani jednému slovu, kto ti čo píše. Ak neberieš žiadne iné argumenty, potom nehľadáš ale už si našiel svoju pravdu. Vo svojom príspevku som ti chcel ponúknuť svoju osobnú skúsenosť a nasmerovať ťa na osobného Ježiša, ktorý je pravda. Bez úprimného otvorenia sa jemu, môžeme viesť dlhosiahle diskusie (aj filozofické) o ničom a na tomto portáli to nepovedie nikam.
... cením si tvoju snahu písať, len nerozumiem zámeru.
Odoslané 6.3.2013 12:29 ako reakcia na Marek Bôžik.
Toľko blogov vzniklo len ako doznievanie môjho blogu. Na jednej strane ma to teší, na druhej mrzí. Teší ma, že môj blog mal taký vplyv - až taký že kvoli nemu sa sem zaregostrovali ateisti. Na druhej strane ma mrzí, že nikto ho nepochopil. Lebo jeho pointa bola, že kresťania by nemali reagovať na primitívne provokácie ateistov. Lenže celý tento "boom" na MK je práve to, že na to reagujete.

Ak to chcete po biblicky tak: "Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nohami nepošliapali, neobrátili sa proti vám a neroztrhali vás." - presne toto robíte, alebo ste slepí, že to nevidíte?
Odoslané 6.3.2013 13:20.
Odoslané 6.3.2013 14:28.
Prepáčte mi, prosím, ak som niekoho pohoršila.
Odoslané 6.3.2013 14:38.
Ukazujem 101 - 119 z 119 výsledkov.
z 6