« Späť

Oficiálny program P15

Tím P15 dnes zverejnil oficiálny program letného Národného stretnutia mládeže v Poprade. Zameraný je na odkrývanie pokladov.

Láka napríklad na desiatky rôznych umeleckých čísiel pripravených špeciálne na mieru, ktoré predvedú profesionálni a amatérski umelci zo Slovenska i zahraničia, ale aj na slávenia a modlitby, ktoré sa mladým predstavia v netradičnom šate. Mladých čaká tiež expedícia s túžbou objaviť poklady živej Cirkvi. Na akcii, ktorá sa začne už o necelé dva mesiace, vyvrcholí zároveň duchovná príprava Čistý rok. Mladí zaplnia celé mesto, najväčšia časť programu sa uskutoční v Aréne Poprad. Pod Tatrami symbolicky odštartujú aj prípravu na Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa o rok uskutočnia v poľskom Krakove. Prebiehať budú pod názvom "Milosrdný rok". Nadviažu tak na Jubilejný rok milosrdenstva, ktorý ohlásil Svätý Otec František.

Národné stretnutie mládeže P15 sa uskutoční od 31. júla do 2. augusta 2015. Oficiálna príprava sa začala vlani v septembri v Šaštíne, kde tím pripravil Celoslovenský mládežnícky program 7BOLESTNÁ. P15 nadväzuje na R13, ktoré sa konalo v roku 2013 v Ružomberku. Alternatívu pre tých, ktorí nemohli vycestovať na Svetové dni mládeže do Rio de Janeira, navštívilo okolo tritisíc mladých ľudí z viacerých krajín. "Pápež František vybral ako tému na stretnutia mládeže v tomto roku blahoslavenstvo: "Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha". Preto sme pripravili desať originálnych balíčkov zameraných vždy na iný odtieň čistoty," vysvetľuje Pavol Danko, režisér programu P15. Táto príprava, ktorá obsahovala špeciálne písané listy pre mladých, citáty, modlitby, texty zo Svätého písma, nápady na stretnutia a životopisy patrónov P15, vyvrcholí v Poprade.


"V Poprade na P15, kúsok od Poľska, kam budeme putovať o rok, rozoberieme blahoslavenstvo na "súčiastky". Pozrieme sa naň hlbšie a z iného pohľadu," odkrýva Danko. Prvý deň, ktorý sa začne otváracím ceremoniálom s tajomným názvom 1984, bude v centre pozornosti srdce. Vystúpia rôzni hostia, napríklad skupiny Ameň Kameň, Tanečné divadlo ATak, ForDžoj či Projekt 36 a Ochotnícky divadelný súbor Šariš W.P.E. Tím plánuje i sprievod ulicami Popradu spojený s charitatívnou zbierkou šatstva. V Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie je potom naplánovaná svätá omša. Predsedať jej bude spišský biskup Štefan Sečka, mladým sa prihovorí košický arcibiskup Bernard Bober. Po agapé sa mladí stretnú v skupinkách a program ukončí netradičná krížová cesta, ktorú chystá bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko. Vystúpi i Pavel Helan z Čiech.


Druhý deň sa ponesie v znamení témy "poklady". Program odštartujú modlitby, ktoré bude mať každá diecéza samostatne. Nasledovať bude katechéza Hľadá sa poklad s bratislavským eparchom Petrom Rusnákom doplnená o svedectvá a umelecké čísla. Predstaví sa i autorka hymny P15 Sima Martausová. Po stretnutí v skupinách mladí spoznajú dar sv. liturgie prešovským pomocným biskupom Milanom Lachom. Sobotné popoludnie bude patriť rehoľníkom, ktorý slávia Rok zasväteného života. Na Námestí sv. Egídia chystajú tzv. EXPO povolaní - prehliadku aktivít a činností reholí, hnutí, inštitútov a pro-rodinných organizácií. Sprievodnými aktivitami budú open air koncert zasvätených, divadelné predstavenia, športové a oddychové aktivity a adorácie v kostole s relikviami patrónov P15. Program vyvrcholí vigíliou so žilinským biskupom Tomášom Galisom a Projektom Godzone.

"V nedeľu venujeme veľkú časť programu blahoslavenstvám. Spustíme i prípravy na Svetové dni mládeže v Krakove. Z toho dôvodu bude mať celý nedeľný program poľskú príchuť. Chýbať nebudú „heslá“ ako Chopin, Sienkiewicz, Wojtyla, Faustína či Krakov. V programe zaznejú piesne poľského skladateľa Piotra Rubika, ktorý nám dal špeciálny súhlas preložiť ich do slovenčiny. Budeme sa modliť Korunku Božieho milosrdenstva," odkrýva Danko. Po chválach s rožňavským biskupom Stanislavom Stolárikom si mladí vypočujú katechézu sekretára Kongregácie pre východné cirkvi Cyrila Vasiľa. Predstaví sa aj známy klavírny virtuóz Richard Rikkon. P15 vyvrcholí spustením Milosrdného roka - duchovnej prípravy na SDM 2016 v Krakove a svätou omšou, ktorú bude celebrovať predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.