« Späť

P15 so špeciálnymi liturgickými odevmi

Národné stretnutie mládeže P15 v Poprade bude mať ďalší unikát. Hlavní celebranti budú mať originálne liturgické rúcha a štóly.

Základ tvorí jeden zo súťažných návrhov, ktorý sa uchádzal v súťaži o logo P15. Symbol vytvorila Monika Janoťáková a pre potreby liturgických odevov P15 ho upravila Erika Cániková. Ornáty aj štóly budú bielej farby, a na nich budú symboly vyšité vo farbách loga. Hlavný celebrant bude mať ornát, na ktorom bude symbol v  troch odtieňoch červenej a koncelebranti v troch odtieňoch oranžovožltej farby. Ostatní kňazi budú mať štólu, kde bude symbol vyšitý v troch odtieňoch modrej farby. 


"Ústredným motívom je symbol kríža, ktorý je i centrom života každého mladého človeka, priťahovaného Kristovou láskou. Z neho pramení život, posila i nádej, nespočetné more milostí. Ramená kríža prechádzajú do tvaru srdca a zároveň z pravej strany formujú písmeno P - Poprad (miesto konania Národného stretnutia mládeže). V dolnej časti sa línie srdca pretínajú a vytvárajú grécke písmeno X. Spolu s písmenom P tak predstavujú starý kresťanský monogram XP, označujúci Ježiša - Christos ("Boží pomazaný”). Jednotlivé navzájom sa prelínajúce znaky odkazujú na myšlienku zjednocovania sa človeka s Bohom," vysvetľuje autorka návrhu Monika Janoťáková, s ktorým oficiálne súhlasil spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka. 
 
Myšlienku originálnych liturgických odevov po prvýkrát predstavil organizačný tím pred dvomi rokmi na Národnom stretnutí mládeže R13 v Ružomberku. 
Komunikačný tím P15 a Pavol Danko
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Veľmi pekné! Mimochodom, keď sa už robia ornáty aj pre koncelebrantov, mohli by sa aspoň dve dalmatiky aj pre diakonov, či? emoticon
Odoslané 22.5.2015 15:10.