« Späť

Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane

Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane

Oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Slovenska.

Ako isto vieme, nachádzame sa v bezprostrednom okamihu historického výročia - 1150 rokov od príchodu slovanských vierozvestov sv. Cyrila a Metoda.

Trochu z historického hľadiska:

V prvej polovici 9. storočia knieža Pribina poznal potrebu kresťanstva aj na území jeho kniežatstva, a preto mu bol vysvätený v roku 828 kostol v Nitre /vtedajšie centrum Nitrianskeho kiežatstva/. Tento kostol vysvätil salzburský arcibiskup Adalram. Problém však bol v tom, že prostý ľud nerozumel cudzej reči Frankov - z toho pochádza aj pomenovanie Nemec - nemý, nerozumieme mu.

V tom čase sa však aj politická situácia veľmi zmenila. Moravské knieža Mojmír I. dobyl toto kiežatstvo a vyhnal Pribinu preč. Ten si vytvoril ďalšie kniežatstvo v Blatnohrade.

Po smrti Mojmíra I. nastupuje na trón knieža Rastislav. Ten vedel, že ľud nerozumie učenému. Rozhodol sa, že pošle list do Ríma, aby mu poslali takých učiteľov, ktorí budú schopní ľudu vysvetliť základnú kresťanskú náuku. Pápež však v tom čase nemohol požiadavke vyhovieť, pretože mal problémy s obyvateľmi Bulharska. Rastislav sa nevzdal, napísal byzantskému cisárovi Michalovi III. a ten mu s požiadavkou vyhovel. Ako vieme, 5.júla 863 na Veľkú Moravu prišli solúnski bratia Konštantín (neskoršie Cyril) a Metod (krstným menom Michal). Priniesli slovanské písmo - hlaholiku a preloženú Bibliu do staroslovančiny /historikmi označovaná stará cirkevná slovančina alebo staroslovienčina/.

Žiaľ, vieme, že bavorskí biskupi nechceli prísť o "lukratívny" zisk z ohlasovania, a tak vystúpili proti bratom a obvinili ich z bohorúhačstva. Bratia sa pohotovo vybrali do Ríma. Na chvíľu sa zastavili v Blatnohrade, kde na Koceľovom dvore /syn Pribinu/ vyučili niekoľkých žiakov a prišli do Ríma. Tam ich pápež prijal a potvrdil SLOVANSKÝ JAZYK ako štvrtý cirkevný jazyk vtedajšieho sveta popri latinčine, hebrejčine a gréčtine.

Konštantín sa však už nevrátil a v Ríme zostal - tam prijal meno Cyril. Metod však musel usilovne bojovať proti Bavorom i proti samotnému Svätoplukovi. Metod však skonal na území Veľkej Moravy a jeho žiaci tu zostať nemohli. Svätopluk ich vyhnal preč a oni pokračovali v Bulharsku.

Týmto sa končí cyrilo-metodské poslanie, ale dobre vieme, že nám zanechalo obrovské bohatstvo v kultúre, histórii i v samotných srdciach obyvateľov tohto územia.

 

 

Prečo toto všetko píšem? 5. júla oslávime, dozvuky ešte zostanú. Ale tak trochu pri srdci - vrátime sa opäť ku stereotypu? Mnohí z nás áno. Tento blog nepíšem iba pre historickú ozvenu, ale najmä pre ozrejmenie si duchovného dedičstva našich predkov. Nie všetci Slováci (Slovania) si to uvedomujú. Áno, aj vtedy bolo mnoho neprajníkov, bolo veľa hriechu. Ale dnes nie je? Registrované partnerstvá, interrupcie, asistovaná samovražda. Dokedy? Toto je to "dedičstvo", ktoré sme si uchovali?

Vďaka Bohu, už nie sme negramotní a vieme aj čítať, aj písať. No naši predkovia to nevedeli.

Dnes som videl na internete video, v ktorom politici odpovedali na otázky týkajúce sa tohto sviatku. Odpoveď jedného ma úplne zarazila - zrušiť tento sviatok, na čo nám je, ľudia chcú stále niečo oslavovať a robiť kto bude. Je smutné, keď sa takto staviame k svojej kultúre a zvykom.

Tí, ktorí budú mať možnosť, zavítajú aj do Nitry. Verím, že sa tam nájdu mnohí blogeri MK (medzi nimi aj ja :)). Ale to neznamená, že teraz všetci húfom do Nitry. Dôležité je si uvedomiť, akú hodnotu nám dáva Boh prostredníctvom tejto udalosti, ktorá sa nedá vôbec vyškrtnúť z histórie (apropo pred 150 rokmi otvorili Maticu slovenskú - 4.8.1863).

Budeme počuť žalm CHOĎTE DO CELÉHO SVETA A HLÁSAJTE EVANJELIUM. Nech je to pre nás výzva, ktorú mali aj solúnski bratia, aby sme aj napriek všetkým predsudkom či nevôle ostatných ukázali, že dedičstvo našich otcov máme pevne vryté v našich srdciach. Nebojme sa prežehnať, keď ideme okolo kostola. Prežehnať sa pred jedlom, pomodliť sa aj v prostriedkoch hromadnej dopravy. Ale robte to s láskou, nie ako pokrytci v synagógach a na uliciach. Pobádaje k tomu svojich blízkych a nebojte sa odporu, lebo keď som slabý v očiach neprajníkov, vtedy som silný v Bohu.

ⰒⰓⰑⰃⰎⰀⰔⰟ

...slyšite nyně otъ svojego uma,
slyšite slověnьskъ narodъ vьsь,
slyšite Slovo, otъ Boga prijde,
Slovo že krъmę člověčьskyję dušę,
Slovo že krěpę i srьdьce i umъ,
Slovo se gotovaję Boga poznati.

PROGLAS
  ...počujte, čo vám vlastný rozum hovorí,
 počujte všetci, celý národ sloviensky,
 počujte Slovo, od Boha vám zoslané,
 Slovo, čo hladné ľudské duše nakŕmi,
 Slovo, čo um aj srdce vaše posilní,
 Slovo, čo Boha poznávať vás pripraví.

 

Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Patrik, ďakujem! Pochádzam z "Moravěnky drahé" , a prosba "Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane" je zakončením každej strofy tej krásnej piesne:"Bože, cos ráčil "....
Stále si myslím, že v oboch našich národoch viera pretrváva, ale v dušiach šliapaných 40 rokov komuniznom a teraz európskym kozmopolitizmom niet odvahy vystrieť hruď a zakričať: "Páni, tak toto si nedáme!"
Školy prešli na prevahu angličtiny, matematiky a technických vied a z dejepisu vedia študenti gymnázií menej, ako my v piatej triede základnej školy....a prečo má väčšina detí problémy s rodným jazykom a z angličtiny a nemčiny výborne prospievajú?.....
Spamätajme sa! Ja už som na dôchodku, ale ak rodičia budú žiadať, aby sa deti vzdelávali v reči , kultúre a viere, ktorú nám priniesli naši svätí vierozvestovia, a ak ich bude dosť, bude sa im musieť vyhovieť. Chyba je v tom, že stále zohýbame chrbty a dávame sa okrádať nielen o hospodárstvo ale i to, čo robí národ národom.
Odoslané 4.7.2013 19:55.
Ja mám v obľube cudzie jazyky, matematiku, ale aj históriu. Veľká Morava je jedna z mojich najobľúbenejší častí histórie, avšak je pravda, že história mnohých nezaujíma a je veľmi oklieštená. Ale koľko má v sebe poznania z chýb minulosti. A žiaľ, keďže mnohí nepoznajú históriu, ba dokonca ani svojho národa, je mi veľmi ľúto konštatovať, že títo ľudia nechápu svoje poslanie v danom štáte či národe.

Dnes v Nitre bolo pekne spievané DEDIČSTVO OTCOV ZACHOVAJ NÁM, PANE. Dúfam, že si pútnici zapamätajú tieto slová a budú učiť svoje deti historickému odkazu našej vlasti.
Odoslané 5.7.2013 20:36 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.