Blogy

« Späť

ERITREA: KAŽDÝ ÚDER, KAŽDÁ BITKA MA PRIŤAHOVALA BLIŽŠIE K BOHU

ERITREA: KAŽDÝ ÚDER, KAŽDÁ BITKA MA PRIŤAHOVALA BLIŽŠIE K BOHU

 „Bolo tak chladno počas noci, že som trpela podchladením.. tak horúco počas dňa, že moja koža pri styku s kontajnerom takmer horela...Ploštice tak hrýzli, že som cítila oheň po celom tele... Avšak ako pri zatĺkaní klinca do dreva, každý úder, každá bitka, či facka ma priťahovali bližšie k Bohu...“

To sú slová eritrejskej kresťanky a hudobníčky  Helen Berhane. Helen strávila dva a pol roka vo väzení, lebo sa nechcela zriecť svojej viery. Každý deň sa budila na podlahe krivého kovového kontajnera a pravidelne bola bitá a mučená.

Jej neuveriteľný príbeh sa nachádza v jej odpovedi na bitku, čo ju stálo takmer život. Helen písala poznámky s povzbudením pre ostatných väznených.  V nich vkladala Písmo na zapamätanie. Dozorca sa jej pýtal: „Kde máš Bibliu?“ „Nemám ju“ odpovedala. „Je v tvojej hlave?“ „Áno, mám ju v hlave“ „Dobre, tak ti to z tej hlavy vybijeme!“ Vytiahli ju na dvor a bili drevenými obuškami. V polovici bitia sa pozrela na dozorcu a povedala: „Nemám v sebe nenávisť voči tebe. Ty len plníš príkazy, ale potrebuješ vedieť, že aj ja plním príkaz a to je nezradiť Ježiša, takže pokračuj.“ Keď boli s bitím hotoví, hodili ju znovu do kovového kontajnera. Ležiac na podlahe začala spievať:

 „Vďaka za chladné noci, vďaka za horúce noci. Vďaka za hlad, za chorobu. Vďaka aj za všetky ploštice, ktoré ma hryzú. Vďaka Pane, vďaka.“

Ak chcete poznať príbeh väznenia Helen Berhane, čítajte Helen Berhane, Spev slávika (Colorado Springs: Authentic Media, 2009).

Zdroj: Open Doors

Foto: opendoors