Blogy

« Späť

ETIÓPIA: PREPADNUTÍ A UVÄZNENÍ NADŠENÍ MLADÍ VERIACI

25 August 2015

Skupina 15 mladých veriacich cestovala 430 km z Addis Abeby do východnej Etiópie, do mesta Karamile vo väčšinovo moslimskej  oblasti Oromia, aby sa stretla s inými mladými kresťanmi a inými ľuďmi na ulici.

Hneď na prvý deň prežila skupina problémy, keď miestni ľudia, ktorí boli proti evanjelizácii fyzicky napadli dve dievčatá zo skupiny. Polícia zasiahla, ale inak ako čakali. Miesto útočníkov zobrali do väzenia 15 mladých ľudí. Miestni cirkevní zástupcovia protestovali a žiadali ich prepustenie. Mysleli si, že sa tým všetko skončí.

Avšak na ďalší deň si miestni zástupcovia predvolali všetkých cirkevných vodcov v Karamile a prikázali im, že musia zrušiť všetky evanjelizačné aktivity mimo priestorov cirkvi. Nesmú s nikým hovoriť o viere mimo týchto priestorov. Nemôžu ani nikoho pozývať na modlitby do svojich domov.

Tieto obmedzenia sú v konflikte s Ústavou Etiópie, ktorá garantuje slobodu vierovyznania. Cirkevní vodcovia nás prosia o modlitby, aby vedeli ako reagovať na tieto obmedzenia.

Šesť členov správnej rady Etiópskej ortodoxnej cirkvi v Kilto bolo uväznených na päť až deväť rokov údajne z dôvodu podnecovania verenej neposlušnosti, ničenia dôvery vo vládu a rozširovania nenávisti. Odsúdení boli kvôli listu Etiópskej ortodoxnej cirkvi národným predstaviteľom, kde opisovali prenasledovanie, ktorému sú vystavení. Predstavuje to konkrétne

-      Diskriminácia v hľadaní pracovných možností

-      Prepúšťanie z práce

-      Podpaľovanie kresťanských budov

-      Fyzické útoky

-      Vyhrážky smrťou

Muži poslali list rôznym vládnym inštitúciám, premiérovi. Uvádzali, že situácia je už neúnosná a podobná situácii v Líbyi , kde boli islamskými extrémistami zavraždení ortodoxní kresťania Etiópie.

Muži boli poslaní do väzenia vo Worabe. Vedúci  diecézy Etiópskej ortodoxnej cirkvi avizoval, že sa odvolajú. Povedal však aj: „Väznenie je bežné v kresťanstve, tak je dobré byť prenasledovaným“.

Etiopia je na 22. mieste vo svete na listine Open Doors 2015 World Watch persecution.

Open Doors