Blogy

« Späť

STREDNÁ ÁZIA: PRÍBEH TAJNE VERIACEJ

STREDNÁ ÁZIA: PRÍBEH TAJNE VERIACEJ

14.december 2015

Tradičné náboženstvá v strednej Ázii sú sunnitský islam a ruská ortodoxná cirkev. Všetky ostatné náboženské skupiny sú alebo nelegálne alebo sú silne prenasledované. V niektorých častiach strednej Ázie musia kresťania držať svoju vieru úplne v tajnosti – tu je príbeh jednej z nich.

„Vyrástla som v dome moslima v strednej Ázii. Môj otec bol mulah /expert na islamskú teológiu /. Cítila som sa sama väčšinu môjho života a učila som sa len verše Koránu. Napokon som bola nespokojná s islamskou vierou. Ako mladá a znechutená študentka som bola tak hlboko v depresii, že som chcela spáchať samovraždu, ale nenabrala som na to odvahu.

V škole na druhý deň mi priateľ predstavil iného priateľa, ktorý mi povedal, že Ježiš ma miluje.  Bola som z toho šokovaná, že niekto môže mať rád osobu ako som ja. Toto mocné  vedomie ma viedlo k tomu, že som odovzdala srdce Ježišovi. Odvtedy sa všetko v mojom živote zmenilo.

Dva mesiace som udržala moju vieru tajne v rodine. Potom som však nabrala odvahu to povedať otcovi. Keď poviem, že bol sklamaný, je to slabé vyjadrenie. Hodinu kričal, že Biblia je len ruská kniha a zakázal mi stretávanie s inými kresťanmi. Ja som sa s nimi ešte stretávala rok, až to zistil otec. Hlasno kričal na mňa a mamu a dal mi na výber. Ja som sa rozhodla nasledovať radosť a pokoj, ktoré dáva Ježiš. Odvtedy som mnou môj otec nehovorí.

Zaľúbila som sa do mladého pastora, ktorý mal tiež príbuzných moslimov. Zobrali sme sa tajne a v jednoduchosti. Z našej skupiny sme boli prví, čo sme sa zobrali. Všetci veriaci našej skupiny utajujú svoju vieru.

Pretože moja rodina cítila, že ma „ukradli“, moja mama prišla za mnou plačúc a prosiac aby som sa vrátila domov a k islamu. Podľa našej tradície a kultúry to môžu matky robiť dve hodiny. Ona strávila so mnou dvanásť hodín, pričom ma aj bila, preklínala. Boh ma však posilňoval.

Počas tohto hororu som uvidela vizíu púšte a krásneho miesta a Boh mi hovoril „vyber si svoje miesto“. Spomenula som si na Abraháma a Lóta rozhodla som sa radšej pre púšť s Bohom ako pre krásne miesto bez Boha. Povedala som mojej mame: „Radšej zomriem ako by som sa vrátila!“

Keď sme sa priznali k svojej viere v Ježiša mužovej rodine, akceptovali nás, ale žiadali, aby sme im nehovorili o Bohu. Oni vidia ako sa spoliehame na vedenie Ducha Svätého. Raz som išla do mesta s modlitbou „Pane ukáž mi komu mám poslúžiť“. Na lavičku si sadla vedľa mňa pani. Spýtala som sa jej, či sa môžem za ňu pomodliť. Spýtala sa ma, či som bosorka. Keď som sa za ňu pomodlila, otvorila sa mi.  Stali sme sa priateľkami a ona teraz tiež nasleduje Ježiša.

Prenasledovanie narastá. Každú sobotu je v TV program, kde varujú ľudí pred kresťanmi. Znaky varovania sú všade. V školách sa učitelia vypytujú detí, či sa doma modlia. Chcú zistiť, kto sú kresťania.

Keď sa pokojne prechádzame s Bibliou, polícia nás zatkne. Niekedy polícia zoberie so sebou Biblie a nachystá to tak, by mala dôvod nás zatknúť. Ak polícia niekoho podozrieva, že má kresťanskú literatúru, vniknú do domu. V predchádzajúcich rokoch sme sa stretávali v skupinách po desiatich a jeden vyučoval. Kvôli tlaku na nás, sme sa rozdelili na skupinky po troch. Je to tak lepšie. Na každom stretnutí čítame tú istú pasáž s Písma a každý z nás povie čo mu Boh k tomu zjavil. Na stretnutí  rozoberáme každý z nás otázky typu

- aký je môj vzťah k Bohu teraz?

- aký je môj terajší vzťah k ľuďom vo svete?

- ako sa správam k ostatným veriacim?

- spytovanie svedomia

Všetci traja v skupinke mlčíme o tom na verejnosti.

Každé stretnutie sa modlíme aj za to, aby nám Pán poslal štvrtú osobu. Každý z nás sa modlí za jedného neveriaceho. Keď sa neveriaci stane kresťanom, vedúci skupiny sa oddelí od ostatných a vytvára novú skupinku. Takto nová osoba nepozná ostatných v prípade, že by neskôr zradila vieru.

Ak je to možné, snažíme sa stretnúť raz mesačne 10-15 ľudí na večernú modlitbu. Ak nás pristihnú, dostaneme pokutu. Informujú o tom zamestnávateľa a každý je vypočúvaný, aby sa zistilo, kto sú ďalší veriaci. Každé leto sa snažíme stretnúť spolu pri krstení okolo 50 ľudí.

Slúžiť Bohu je pre nás veľmi dôležité. Môj manžel a ja radíme manželom, pretože mnohí mladí nemajú kresťanských rodičov. Všetko, čím sme prešli, nebolo márne. Mladí  ľudia nám hovoria, že sme pre nich príkladom. Tešíme sa, že môžeme pomáhať druhým. Mám, aj s priateľkou aj špeciálnu službu pre ženy, ktoré sa idú vydávať a trpia z dôvodu oddelenia od rodičov kvôli viere Ježiša.

Môj muž pastor a ja máme tri deti. Túžime, aby aj oni nasledovali Ježiša. Najviac nám záleží na tom, aby sme sa premieňali na obraz Ježiša. Chceme sa úplne podriadiť Duchu Svätému. Chceme, aby svet moslimov videl, že Boh je silný a robí zázraky. Urobil ich u mňa a môže ich urobiť aj u nich.“

Prosím modlime sa:

·        Za odvahu a posilu pre tajných veriacich v strednej Ázii

·        Za ochranu ich kresťanských detí pri otázkach učiteľov o viere

·        Aby títo kresťania sa premieňali na obraz Krista

·        Aby napriek tomu, že nemôžu oslavovať Vianoce na verejnosti, poznali Ježiša a vedeli, že Boh je s nimi

Zdroj : Open Doors

Foto: Ivan Vašíček

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Pane, pomôž Európe, aby zachovala dedičstvo otcov.
Odoslané 29.12.2015 0:01.