Blogy

« Späť

Hinduistickí radikáli reagujú na správu USCIRF o zhoršujúcej sa náboženskej slobode.

Hinduistickí radikáli reagujú na správu USCIRF o zhoršujúcej sa náboženskej slobode.

27.5.2016 Washington, D.C. (International Christian Concern) – Nová vlna násilia voči indickým kresťanským komunitám vypukla v týchto dňoch po zverejnení ročnej správy Americkej komisie pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF). V nej je India na 2. mieste, znovu označená ako porušovateľ náboženskej slobody.

Mesiac predtým  USCIRF s oporou americkej administratívy zaradil Indiu do stupňa 2 do krajín, kde vyjadrujú znepokojenie kvôli mnohým tvrdým narušeniam náboženskej slobody v ich ročnej správe. India opakovane odmietla túto správu prostredníctvom ministra zahraničných vecí  Vikasa Swarupa vyjadrením: „Neuznávame túto správu”

 Toto odmietnutie predchádzal incident v tomto roku, kedy vláda Indie odmietla vydať víza pre USCIRF, ktorý plánoval preveriť narastajúci počet nahlásených náboženských útokov.

Franklin Sudhakar, kresťanský aktivista z Telangana, hovoril s International Christian Concern (ICC) ohľadom narastajúcich útokov na kresťanov po zverejnení správy.

“Tieto útoky treba vidieť ako reakcie po celej krajine, ktoré sú opačné ako ich ideológia. Ultrahinduistickí nacionalisti majú jasné poverenie a rozsiahlu podporu od vedúcich Sangh a tiež veľmi dobrú sieť, aby mohli poškodzovať kostoly a biť pastorov.”

 Média informovali o deviatich útokoch na kostoly počas týždňa, Kostol v Narsampet bol vyplienený hinduistickými radikálmi a vnútrajšok úplne zdevastovaný. To sa stalo 4. mája.

“Oni prelomili zámky kostola v bráne a hlavných dverách” vysvetľoval pastor. “Bolo to bolestné, keď som vstúpil do vnútra, všetko bolo zničené, vrátane kazateľnice, sviatostných objektov, stolov, svetiel a systému”

Podľa miestnych dvaja neznámi muži sledovali priestory kostola deň pred útokom.

“Trvalo nám roky zabezpečiť si tieto veci, teraz je to zrazu preč” hovorí pastor pre ICC. Členovia kostola sú ekonomicky chudobní a len vďaka ich obetiam sme si zakúpili tieto predmety v posledných rokoch.”

V ten istý deň, 4. mája bol kameňmi poškodený kostol Siyyon v Jobade rozzúreným davom s viac ako 500 hinduistickými extrémistami. Útok bol podnietený kvôli obvineniu, že kostol poškodil šafranovú zástavu, symbol hinduizmu.

Pastor Emmanuel Ariel vysvetľoval: "Zástavy sa pravdepodobne roztrhli následkom silných vetrov. Avšak vodca BJP viedol dav… a ten nielen hádzal kamene do kostola, ale aj útočil na kresťanské ženy. Najviac prekvapujúce je, že sa to stalo priamo pred políciou  a policajti sa prizerali ako nemí pozorovatelia.”

Či je prenasledovanie priama reakcia na správu USCIRF alebo je to jednoduché pokračovanie aktivít nenávisťou naplnených radikálnych hinduistických nacionalistov, treba sa zamerať na obete. Či to vláda Indie akceptuje alebo nie, násilné porušovanie práv menšín nemožno ignorovať a páchatelia musia byť potrestaní.

Zdroj: ICC

Foto: Eva Jechová