Blogy

« Späť

Indickí kresťania sú vystavení nárastu prenasledovania v štáte Severné Telangana

Indickí kresťania sú vystavení nárastu prenasledovania v štáte Severné Telangana

3.9.2016 Washington, D.C. (International Christian Concern)

Kresťania severného Telengana sú znovu napádaní ultrahinduistickými skupinami ako RSS, VHP and Bajrangdal. Tieto útočili na pastorov a kostoly a tak sa rozširujú zranenia a strach. Beztrestne v tom pokračujú, nie sú trestaní za zločiny.

Telengana je na druhom mieste z oblastí, ktoré prežívajú náboženské nepokoje v Indii. Tento rok už mali 25 veľkých incidentov, ktoré boli dokumentované cez International Christian Concern (ICC). Konkrétne oblasť Nizamabadu zažíva prudký nárast násilia.

Jeden z mnohých útokov sa stal 10. augusta v dedine A. Kondurur asi 12 km od Nizamabadu. Osem členov Bratskej cirkvi skončili v nemocnici kvôli zraneniam.

„Boli sme zbití takým spôsobom, aby nebolo vidno ani krv, ani zranenie“ povedal pastor David, vodca skupiny. „Boli sme trápení viac ako tri hodiny bez prestania, tak aby sme pritom neodpadli a nezomreli. Dávali nám piť z času na čas. Myslel som, že udrela moja posledná hodina.“

Muži boli napadnutí RSS členmi pri rozdávaní kresťanskej literatúry. Útočníkov viedol Ashok. Okolo 3 hod poobede vytiahli všetkých osem mužov do stredu dediny, kde nemilosrdne kopali a udierali do 6 hod. Útočníkmi boli obvinení z nútenej konverzie.

Narsinga Rao, jeden z ôsmych zbitých dodáva: „Bolesť bola neznesiteľná. Oni potom posypali naše čelá červeným práškom“  Narsinga potom stratil vedomie.

Červený prach sa používa na označenie konverzie k hinduizmu. Ak to neprijmú, bolo im sľúbené, že ich zabijú.

Iný incident sa stal v dedine Rachapur. Miestna rada rozhodla, že každý kto navštívi kostol zaplatí pokutu 5000 rupií.

Pastor Michael k tomu povedal pre ICC, že ho obvinili z násilnej konverzie hinduistov na kresťanstvo. Rada prikázala, že kostol musí byť zavretý.

Radikáli pokračovali v útokoch voči pastorovi takým spôsobom, že sa vydávali za jeho farníkov a na polícii vypísali sťažnosť na pastora z dôvodu ich násilnej konverzie. Okamžite bol predvolaný pred radu. Bolo mu prikázané, že musí opustiť kostol ešte v ten deň. Keď to odmietol, bol zviazaný a potupovaný.

Následne polícia začala zhromažďovať skutočné informácie od členov cirkvi. Jeho členovia sa teraz cítia bezbranní a ľahko zraniteľní.

Rev. Dr. Ronald John, vedúci kresťanskej zjednotenej rady v Telangana prehlásil: „Máme za sebou len pol roka a už sa tu udialo takmer 30 incidentov. Pravdepodobne ich bolo aj viac avšak všetky  nie sú zverejnené kvôli rôznym dôvodom. Vláda by mala byť nestranná, aby potrestali všetkých narušiteľov podľa zákona.“

Hoci je India formálne pluralistická a sekulárna, rozširujúce sa útoky proti kresťanom vytvárajú nestabilnú situáciu pre menšiny. V roku 2016 boli kresťania už viac ako 150 ráz dokázateľne trápení. Zástupcovia vlády by mali byť nestranní a mali by pristupovať k všetkým rovnako. Kedy bude konečne v Indii hlas prenasledovaných vypočutý?

Zdroj: ICC

Foto: Eva Jechová