Blogy

« Späť

Mali: Kresťania môžu byť jednoducho zabíjaní

Mali: Kresťania môžu byť jednoducho zabíjaní

Sorymu * sa vyhrážali islamisti, keď počuli o jeho službe v kostole v Djalloube v centrálnom Mali. Utiekol a zanechal načas svoju rodinu.

"Keď sa islamisti dozvedeli o mne a konverziách  niektorých ľudí [z islamu na kresťanstvo], začal som mať vážne problémy " hovorí Sory. "Poslali mi upozornenia prostredníctvom priateľov. Povedali mi, aby som prestal hovoriť o Ježišovi, lebo riskujem, že má zlikvidujú. Vedeli, že je ľahké zabíjať kresťanov, pretože kresťania nenosia žiadne zbrane. Môžu byť jednoducho zabití. "

Sory si pamätá, ako krátko potom džihádisti zaútočili na bezpečnostné sily rozmiestnené v lesoch a zabili jedného dôstojníka neďaleko, kde on žil. "Susedia ma varovali, že ma tiež hľadajú. Nestrácal som chvíľu, ale okamžite som utiekol, "spomína. "Moja žena a deti zostali s mojim susedom."

Hovorí, že nemal čas ani na obutie topánok, a že po chvíli jeho nohy boli plné tŕňov. "Bola to  taká bolesť, že som nemohol ďalej chodiť. Nakoniec som si z mojich nohavíc vytiahol nejakú tkaninu a uviazal som ju okolo nohy, aby som mohol pokračovať, "hovorí.

Nasledujúce ráno mu jeho manželka zavolala a požiadala ho, aby sa vrátil, pretože sa bála o jeho bezpečnosť v lese. Potom, čo dostal od svojich susedov ubezpečenie, že útočníci odišli, odišiel domov k svojej žene a deťom.

"Títo boli ťažko traumatizovaní z tejto situácie," hovorí. "Jedna z mojich dcér sa stále snaží, aby zabudla na to, čo sa stalo. Avšak kedykoľvek počuje auto prichádzať zvonka, utečie do domu a priľne k nám."

Od tejto udalosti v apríli sa Sory a jeho rodina presťahovali do inej oblasti.

Až do roku 2012, kedy islamistické skupiny vykonali puč a boli následne porazené, spolunažívanie medzi moslimskou väčšinou a náboženskými menšinami v Mali, ktorými sú väčšinou kresťania a animisti bolo pokojné.

Kresťania sa podieľali na vláde a podnikaní a mali širokú slobodu vrátane podpory zahraničných kresťanských misionárov, ktorí boli aj na severe krajiny.

Situácia sa však dramaticky zmenila uchvátením severnej časti krajiny v roku 2012 tuarégskymi separatistickými rebelmi a islamistickými bojovníkmi.

Napriek mierovej dohode s vládou v roku 2015 samozvaní džihádistické ozbrojené skupiny naďalej predstavujú hrozbu pre kresťanov a iné menšinové skupiny, najmä v severných a centrálnych častiach krajiny, ktoré nie sú kontrolované štátom.

Džihádistické skupiny odvtedy získali pôdu a zintenzívnili útoky zamerané na bezpečnostné sily Mali a mierové sily OSN. Ich rozsah sa rozšíril do južných oblastí, ktoré boli predtým ušetrené od vpádov.

Po dramatickom zhoršení bezpečnosti v októbri svetová organizácia World Watch monitor zaznamenala novú vlnu útokov ozbrojencov proti katolíkom v strednom Mali.

Od roku 2012 sa krajina stala ešte menej pohostinnou pre cudzincov vrátane misionárov a humanitárnych pracovníkov.

júli koalícia džihádistických skupín pridružených k Al-Káide vydala video, ktoré ukazuje šesť zahraničných rukojemníkov vrátane troch misionárov z Kolumbie, Švajčiarska a Austrálie.

Mali je podľa Open Doors 2017 World Watch List  na 32. mieste  v 50 krajinách, kde je najťažšie žiť svoju kresťanskú vieru.

* Meno sa zmenilo z bezpečnostných dôvodov

Zdroj: World Watch Monitor 

Foto: Pixabay