Blogy

« Späť

Kvôli falošnému obvineniu z únosu a znásilnenia boli domy pakistanských kresťanov ničené davom

Kvôli falošnému obvineniu z únosu a znásilnenia boli domy pakistanských kresťanov ničené davom

Pakistanská rodina hľadá spravodlivosť takmer dva mesiace potom, čo bol ich 22-ročný syn falošne obvinený z únosu 19-ročnej ženy, čo viedlo k rabovaniu a ničeniu kresťanských domov.

9. júla sa stratila Nabeela Bibi z obce Rahimabad, Sheikhupura; jej otec Muhammad Hanif uviedol, že má podozrenie, že utiekla so susedom, 22-ročným kresťanom Waheedom Masihom.

"Všetci moslimovia z obce sa rozzúrili a kričali na nás, že podpália naše domy a rozsekajú nás na kúsky," povedal Waheedov brat Nasir Masih pre World Watch Monitor.

V obci žije len 10 kresťanských rodín: väčšina z nich pracuje  v tehelných peciach; iní pracujú ako vrátnici v rôznych mestách. Takže v čase incidentu väčšina ich mužov už odišla.

Kresťania uistili všetkých, že nemajú ani tušenie, kam odišla Nabeela, ale nikto im neveril a napätie sa stále zvyšovalo.

Nasir povedal pre WWM: "Dav ľudí vzal moju matku a verejne ju zbili. Niekto upozornil políciu, ktorá ju zachránila pred davom, ale potom matku zaistili, aby nás prinútili doviezť Waheeda na policajnú stanicu. Nakoniec som prišiel s Waheedom (ráno 10. júla) a predstavil ho pred moslimami....

V sťažnosti rodiny hlavného ministrovi a tajomníkovi Najvyššieho súdu v Pandžábe Nasir uviedol, že " imám neustále oznamoval z reproduktora, že všetci moslimovia by sa mali zhromaždiť uprostred dediny a nenechať ani jedného kresťana žiť v dedine! " Následne sa zhromaždilo veľké množstvo moslimov a zaútočili na domy kresťanov. "

Nasir uviedol, že najmenej desať mužov vstúpilo do jeho domu, zničilo nábytok a ukradlo zlaté ozdoby (v hodnote zhruba US $ 1000), tovar pre domácnosť (LCD a prikrývky) v hodnote 2500 USD a peniaze zhruba 300 USD.

Ženy a deti museli utiecť do bezpečia.

Nasir hovorí, že o 11. hod v noci z mešity reproduktora požadovali, aby sa všetci zhromaždili. Vtedy kresťania začali utekať z dediny - okrem Waheedovej 80-ročnej babičky Traizan Bibi - ktorá bola neskôr svedkom, ako boli útočníci vedení bratrancom Nabeel, Muhammadom Shahbazom.

"Druhý deň ráno bolo možné počuť podobné oznámenie z mešity. Miestny domáci, Muhammad Aslam, pokarhal imáma. Spýtal sa ho, či je žiadúce toto krviprelievanie," dodal Nasir.

Zatiaľ nie je jasné, či samotný imám, Mohamed Rizwan Ghafoor (28), vyhlasoval tieto oznamy alebo niekto iný. Kresťania si myslia, že Ghafoor bol pod tlakom príbuzných Nabeily.

Polícia v meste Safdarabad zaregistrovala tento trestný prípad. Waheed bol obvinený z únosu Nabeely s pomocou svojej matky a brata Naveeda Masiha.

Dňa 13. júla sa Nabeela objavila na súde a požiadala o zaznamenanie vyhlásenia, v ktorom uviedla, že odišla 4. júla, aby si vzala Muhammada Nazira Kashifa - zo svojej vlastnej slobodnej vôle. Policajti prepustili Waheeda a jeho matku.

Polícia však zatiaľ nepotrestala krádeže a podnecovanie k nenávisti z mešity reproduktora - zločin podľa zákona z roku 2015.

Dňa 23. júla Nabeela podala žiadosť o zrušenie manželstva s Nazirom Kashifom  kvôli jeho krutosti.

Potom 3. augusta podala odvolanie na polícii v Safdarábádu (aj na súde), že ju skutočne uniesli Waheed a jeho brat Naveed a tvrdila, že bola opakovane znásilnená Waheedom a jeho moslimským priateľom Mohamedom Ishtiaqom. Vraj sa jej podarilo uniknúť 1. augusta.

"Tieto nové spôsoby sa používajú ako nátlak na kresťanov, aby stiahli svoju žiadosť o súdne konanie proti zneužitiu reprosústavy mešity a vykrádaniu našich domov", povedal Nasir.

Vedúci policajného vyšetrovania Asad-ur-Rehman uviedol pre World Watch Monitor, že vyšetrovanie ešte prebieha. "Nabeela zmenila svoje vyhlásenie, takže ju znovu vypočúvame. Taktiež chýba jedna časť z nášho vyšetrovacieho spisu. Skončíme za niekoľko dní. Potom budeme lepšie rozumieť, čo sa presne stalo a kto je vinný. "

Ako to všetko začalo?

Nasir vysvetľoval: "Začiatkom decembra sa stretli spolu s Nabeelou a Nazírom Kashifom, keď brali úrodu mrkvy z poľa. Kashif pochádza z neďalekej dediny Bohru. Potom ako sa rozvinul ich vzťah, začal chodiť na našu ulicu a strávili niekoľko hodín vonku. Sťažovali sme sa na to rodine Nabeely, po čom sa  Nabeela vyhrážala Waheedovi, že to bude mať následky ".

"Deň predtým ako sa rozhodla ujsť, stretli sme sa so starostom Mohamedom Akbarom, aby sme mu vysvetlili, že Kashif by nemal mať dovolené sa túlať, pretože zvádza dievčatá. Nasledujúce ráno išiel Waheed do práce na pole. Keď ľudia vyjadrili svoje podozrenie o únose, priviedol som Waheeda a predstavil ho. Snažili sme sa ako sme vedeli, ale neverili nám. Pretože sa to zhoršovalo, opustili sme dedinu, obzvlášť po tom, čo sme počuli oznámenie z reproduktora mešity. "

Právna bitka pokračuje

Kresťania stratili po plienení väčšinu svojho majetku. "Muslimovia nás dokonca tlačili, aby sme opustili dedinu a previedli vlastníctvo našich dvoch domov na nich," povedal Nasir.

Strach stále pretrváva v obci; väčšina kresťanov nie je ochotná diskutovať o tomto incidente. Iba staršie kresťanské ženy a muži sa vrátili do svojich domovov. Mladé ženy sa ešte nevrátili kvôli strachu z represálií.

Waheedov otec  Rafique Masih (65) a bratia Shafiq (vo veku 35 rokov), Nasir (32), Dildar (28) a Naveed (25) - všetci pracujúci v tehlových peciach museli požiadať od svojich zamestnávateľov približne 2000 dolárov pre tento právny prípad. "Nemali sme na výber. Museli sme si zaplatiť spravodlivosť, ináč by sme boli zabití," hovorí Nasir.

Zdroj: World Watch Monitor

Foto: pixabay