Blogy

« Späť

Útoky na kresťanov v Indii sú pravidelne natáčané - potom sú masovo zdieľané online s cieľom udržať nenávisť voči veriacim

Útoky na kresťanov v Indii sú pravidelne natáčané - potom sú masovo zdieľané online s cieľom udržať nenávisť voči veriacim

Keďže si India v nedeľu 15. augusta pripomínala 74. výročie nezávislosti, kresťania a ďalšie náboženské menšiny v celej krajine hlásia rastúcu atmosféru netolerancie - ktorú vybičovali hinduistické extrémistické skupiny a využívajú na to sociálne médiá ako Facebook a WhatsApp

Videá sa stávajú virálnymi z rôznych dôvodov. Často je to kvôli niečomu zábavnému alebo neobvyklému. V Indii dve videá, ktoré sa nedávno stali virálnymi, ukazujú niečo odlišné a veľmi znepokojujúce. 

V prvej je 300-členná skupina hinduistických extrémistov, ktorí vtrhli do kresťanského spoločenstva. Počas incidentu skupina kričala  nenávistné nadávky, bila veriacich a vyhrážala sa im uväznením za násilnú konverziu ľudí na kresťanstvo. Časť útoku bola natočená, zdieľaná online a stala sa virálnou. 

V druhom videu vyľakaná kresťanka - pod tlakom hinduistických extrémistov, ktorí jej už spálili Bibliu - hovorí, že je hinduistka. Stalo sa to potom, čo skupina uviedla, že mala zaplatené za konverziu na kresťanstvo, čo ona odmietla. Potom žena dostane zapálený papier, aby spálila kresťanskú literatúru. Záznam z tohto bol zdieľaný online a široko distribuovaný.


Videá sú zdieľané s cieľom upozorniť súd a varovať iných

Tieto príbehy posilňujú úlohu, ktorú sociálne médiá stále viac zohrávajú pri vyvolávaní nenávisti voči kresťanom v Indii - ako je zdôraznené v správe Ničivé klamstvá , správe doručenej minulý mesiac parlamentu, ktorá odhaľuje extrémne prenasledovanie, s ktorým sa kresťania, moslimovia a ďalšie náboženské menšiny v Indii stretávajú. 

Správa vysvetľuje, že keď dav extrémistických hinduistov zaútočí na kresťanov v Indii, jednou z prvých vecí, ktoré urobia, je vytrhnutie telefónov obetiam. To im má zabrániť v dokumentovaní incidentu ako dôkazu proti ich útočníkom. Dav hinduistov však vytiahne svoje vlastné telefóny a zachytí násilie ako oni uznajú za vhodné, prv než ho pridajú na rôzne platformy sociálnych médií.

Hnacím motorom je Hindutva, ideológia, ktorá ignoruje indických kresťanov a moslimov (a ďalšie náboženské menšiny) ako skutočných Indov, pretože sú verní ľuďom mimo Indie a tvrdí, že krajina by mala byť očistená od nich. 

Podľa tejto správy sú mnohostranné dôvody, prečo hinduistickí extrémisti pri prenasledovaní náboženských menšín používajú sociálne médiá . 

Po prvé ich predstaví ako odvážnych hinduistických nacionalistov, ktorí chránia hinduizmus. Po druhé, dáva polícii vedieť, že svoje kroky nepovažujú za nezákonné. A po tretie, slúži ako varovanie pre ostatných ľudí spojených s obeťami.  

"Keď pozeráte tieto sociálne médiá, napríklad na WhatsApp, je tu toľko videí...," hovorí miestny partner Open Doors v Indii. "Vplyvní vodcovia tu hovoria o tom, ako kresťanstvo degraduje spoločnosť." 

Tieto videá majú škodlivý vplyv na to ako ľudia vnímajú veriacich. „Predtým ľudia kresťanov veľmi podporovali,“ dodáva. "Ak sa teraz predstavím ako kresťan, prvá reakcia by bola: 'Ach, ty si kresťan? Koľko peňazí si dostal za konverziu? ““

Sociálne a mainstreamové mediálne platformy zlyhali pri indických náboženských menšinách 

Správa dodáva, že príspevky pôsobia ako „sociálny dôkaz“ kvôli presvedčivému spôsobu, akým sú prezentované. Obete nie sú schopné poskytnúť svoj pohľad na udalosť, zatiaľ čo páchatelia príspevky napĺňajú textom alebo komentármi, aby posilnili dezinformácie. Bežné kresťanské súkromné ​​modlitebné stretnutie je napríklad označené ako „tajné stretnutie pre dosiahnutie konverzie hinduistov na kresťanstvo“. 

Tu platformy sociálnych médií zlyhali vo svojej zodpovednosti. Vo všeobecnosti nedokázali vyriešiť šírenie takýchto dezinformácií na miestnej alebo národnej úrovni (napr. odstránením príspevkov alebo pozastavením účtov). Príspevky nie sú kontrolované, čo vytvára falošný dojem, že náboženské menšiny vrátane kresťanov sú vinné, zatiaľ čo útočníci sú nevinní. 

Je smutné, že sa nedá spoľahnúť na mainstreamové médiá v Indii, aby vrhli svetlo na pravdu. Ony budú zo správ systematicky vylučovať účty obetí. Aj keď miestny reportér zachytí skutočný príbeh, konečná úprava bude diktovaná „inštitucionálnou hierarchiou, ktorá buď nesúhlasí s rizikom, alebo je lojálna voči mocným organizáciám a stranám Hindutva“. Ak sa príbeh nedá natočiť proti náboženským menšinám, nebude vôbec použitý.

Mainstreamové médiá v konečnom dôsledku posilňujú klamstvá. Tieto články sú potom zase zdieľané na individuálnych účtoch, skupinách, stránkach a aplikáciách ako je WhatsApp, a vytvárajú tak cyklus dezinformácií, ktoré ďalej zakopávajú pravdu.

Mainstreamové a sociálne mediálne platformy sú vyzvané na urýchlené zmeny

"Čo je skutočne šokujúce, je to, ako neseriozne to berú platformy [sociálnych médií] a spoločnosti, ktoré ... podporujú ľudské práva," povedal jeden z autorov správy. "Mali by sa s tým vysporiadať rovnako vážne, ako keby boli kresťania takto prenasledovaní v USA alebo vo Veľkej Británii." Myslím si, že potom by na to mali inú reakciu. “

V reakcii na zistenia správa uvádza osem odporúčaní pre sociálne a mainstreamové médiá. To zahŕňa viac moderátorov, zavedenie špecializovaného školenia o medzinárodných ľudských právach, komplexné a rozmanité používanie rôznych jazykov a dialektov a prísnejší prístup k odstraňovaniu nenávistného obsahu. 

"Keďže India oslavuje svoju nezávislosť, je tragédiou, že sa pôvodná zjednocujúca vízia stráca v rozdeľujúcej kultúre extrémizmu v Hindutve," hovorí David Landrum, riaditeľ pobočky Open Doors pre Veľkú Britániu a Írsko. "S využitím nových technológií na podnecovanie a usmerňovanie násilia sa situácia rýchlo zhoršuje v prípadoch náboženských menšín Indie." Dúfam, že sa bude postupovať podľa odporúčaní uvedených v správe pre väčšiu zodpovednosť v online priestore. 

skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: pixabay