Blogy

« Späť

Azerbajdžan si nárokuje kontrolu nad Artsakhom

Azerbajdžan si nárokuje kontrolu nad Artsakhom

Azerbajdžan ohlásil vojenskú operáciu do Náhorného Karabachu (arménsky Artsakh) v noci 18. septembra, po deviatich mesiacoch drsnej blokády v regióne.

Azerbajdžanský útok, ktorý sa skončil ako „protiteroristická operácia“, sa začal ťažkým delostreleckým ostreľovaním vojenských aj civilných centier, útokmi dronov a zabezpečením strategických bodov v horských koridoroch. 

Popoludní 20. septembra sa blesková vojenská operácia skončila dohodnutým prímerím. Azerbajdžanská vláda v Baku oznámila úplnú kontrolu nad enklávou Artsakh a predstavitelia Artsakh sa vzdali kontroly nad všetkými vojenskými zariadeniami. Tisíce ľudí protestovali v Jerevane a vyžadovali, aby arménska vláda konala a chránila etnických Arménov v enkláve, nahnevaní z evidentného  mlčania a zrady zo strany celého sveta, že nezabránila takému rýchlemu a brutálnemu ovládnutiu oblasti Artsakh Azerbajdžanom. Napätie medzi Azerbajdžanom a Arménskom zostáva vysoké, Bezpečnostná rada OSN sa  stretáva, aby prediskutovala prebiehajúcu krízu. 

Okrem svojich tvrdení o neutralizácii ozbrojeného odporu v Artsakh a „opätovnom získaní plnej kontroly nad územím“ tiež vyhlásili, že teraz začnú „opätovne integrovať jeho ľud“ s Azerbajdžanom. Tieto vyhlásenia vyvolávajú znepokojenie, ako bude Azerbajdžan zaobchádzať s etnickými Arménmi v Artsachu vrátane približne 120 000 kresťanských Arménov v Artsachu. 

V súčasnosti sú na jedinom letisku enklávy pod kontrolou ruských mierových jednotiek tisíce Arménov z Karabachu, ktorí dúfajú, že odídu do bezpečia, hoci letisko zostáva zatvorené. Zatvorený zostáva aj koridor Lachin , tým sa Arménom zakazuje prístup k jedinému zostávajúcemu pozemnému spojeniu s Arménskom. Keďže arménski kresťania v Artsachu nemajú žiadnu cestu von, vyvstáva vážne nebezpečenstvo masakrov a genocídy zo strany azerbajdžanských síl, rovnako ako v minulosti. 

Svet musí okamžite konať, aby zabránil Azerbajdžanu vyvražďovať arménskych kresťanov v Artsachu, a my sa musíme modliť za mier v tomto regióne, aby sme ukončili ďalšie vysídľovanie, násilie a cielenú genocídu arménskych kresťanov. 

Arménski „anjeli“ sa zjednotili na pomoc utečencom, ich počet dosiahol 90 000 ľudí

Zatiaľ čo etnickí arménski kresťania pokračujú v presune do Arménska z Artsakh po rýchlom ovládnutí Azerbajdžanom , podpora pre arménskych utečencov prichádza z veľkej globálnej arménskej diaspóry. Arménske kultúrne skupiny a príbuzní sa prihlásili, že budú pridelení konkrétnej rodine utečencov ako ich „anjel“ a budú pomáhať podporovať utečencov počas nasledujúcich troch mesiacov.  90 000 ľudí (asi 80 % predchádzajúcej arménskej populácie v Artsakh) sa teraz vydalo do Arménska. .  

Samostatná republika Artsakh padla za 24 hodin do rúk Azerbajdžanu v ich treťom a poslednom konflikte. Lídri Artsakh sa vzdali ozbrojeného odporu a oznámili, že oblasť prestane existovať s účinnosťou od 1. januára 2024. Najvyšších vodcov enklávy zatkol Azerbajdžan, sú obvinení z terorizmu. Medzitým sa veľká väčšina etnických Arménov obáva o život pod vládou Azerbajdžanu. Konkrétne sa obáva etnických čistiek a genocídy po desaťročiach nedôvery medzi stranami, ako aj konfliktu a deväťmesačnej blokáde, ktorú Azerbajdžan tento rok uvalil na enklávu. 

Keďže sa Arménsko snaží prispôsobiť sa takému veľkému a rýchlemu prílevu arménskych utečencov, milióny Arménov v Arménsku aj v globálnej diaspóre veľkoryso reagovali na potrebu starostlivosti o svojich arménskych bratov a sestry v týchto prvých dňoch krízy. International Christians Concern pracuje dlhodobo na podpore arménskych kresťanov, ktorí boli vysídlení z ich domoviny do Arménska.

 

Preklad a foto z International Christian Concern