Blogy

« Späť

Čo keby ste boli uväznení pre svoju vieru?

Čo keby ste boli uväznení pre svoju vieru?

Počas pandémie Covid-19 sme mnohí z nás zažili niečo z toho, aké je to byť uzavretým. Ale pre niektorých prenasledovaných kresťanov je ich „uzamknutie“ oveľa závažnejšie a dlhodobejšie. Ako by ste sa vysporiadali s tým, ak vás označia za nepriateľa vlády a uvrhnú vás do väzenia? Ako by ste prežívali svoju vieru na samotke, kde ste len vy a Boh?

Mojtaba z Iránu bol vystavený tejto výzve. Bol zatknutý za vedenie tajného domáceho duchovného spoločenstva a bol viac ako tri roky uväznený vo veľmi známej väznici Evin. V prítmí svojej väzenskej cely bol Boh prítomný a konal, ale Mojtaba to spočiatku tak nevnímal.  

"Mal som pocit, že ak som teraz vo väzení, je to kvôli môjmu hriechu, mojim chybám, tomu, čo som urobil zle, a Boh ma trestá." Jedného dňa ku mne Boh vnútri prehovoril a cítil som to jasne: „Mojtaba, prestaň myslieť len na seba. Ak si teraz vo väzení, nejde tu o teba, ale o mňa. Pozri sa navôkol. “ 

"Pozrel som sa okolo seba. Videl som ľudí, chudobných ľudí. Mnoho ľudí, ktorí mali za sebou zlé trestné činy, veľa zlých skúseností v ich živote. Videl som dvere, obrovské brány väzenia, veľké zámky na dverách a ich zabezpečenie. Nikto nemôže len tak vstúpiť do väzenia a začať evanjelizovať. 

"Bol to však vnútorný hlas, ktorý mi hovoril: 'Pozri, voviedol som ťa týmito dverami a bránami, aby si tu evanjelizoval ľudí a hovoril s nimi o Ježišovi." 

Mojtaba spoznal neuveriteľnú príležitosť, ktorú mu Boh ponúkol. O svojej viere začal hovoriť s ostatnými väzňami. Niektorí z nich prijali Ježiša. 

Ďalšou ťažkosťou bolo zohnať Bibliu. Ako by ju mohol niekto dostať do priestorov väzenia? Ale Boh mal to najneobvyklejšie riešenie ... 

Imám, ktorý sa k Mojtabovi správal príjemne prichádzal do väzenia každý deň, a tak ho Mojtaba požiadal o Bibliu. Priniesť celú Bibliu bolo príliš nebezpečné, priniesol však časti Biblie v angličtine. Mojtaba ich s pomocou priateľa preložil a debatoval o nej s ostatnými väzňami. Prostredníctvom týchto pašovaných úryvkov Písma čoraz viac väzňov odovzdalo svoje životy Ježišovi.  

"Nikdy som sa nemodlil, aby ma Boh prepustil z väzenia," hovorí Mojtaba. "Nezáleží na tom, v akej som situácii. Môžem pracovať v Božom kráľovstve kdekoľvek ma Boh umiestni. Nezáleží na tom, či je to vo väzení alebo mimo neho. “ 

Skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: stocksnap