Blogy

« Späť

Egypt: Koptský kresťan vyhodený z dediny a pokutovaný za "útok", ktorý popiera

Egypt: Koptský kresťan vyhodený z dediny a pokutovaný za
Egyptský kresťan bol vyvezený zo svojej dediny po tom, čo údajne napadol moslimskú ženu. Koptská komunita bola tiež nútená zaplatiť takmer 3000 amerických dolárov rodine ženy, aj keď tvrdí, že obvinenia sú nepodložené.
55 rokov starý Awad Zaki, kováč z dediny El Dawwar v oblasti Beheira, v severnom Egypte, požadoval peniaze za prácu, ktorú vykonal pre moslimského muža. Po zaslaní opakovaných pripomienok sa v 17. januára osobne dostavil do domu Mohammeda Sobhiho Abu Ahmeda, aby získal zostávajúce peniaze – v hodnote 17 USD.
Koptský dedinčan Medhat Gamil povedal World Watch Monitor, že Awad "je veľmi dobrý a čestný človek a majú ho radi všetci ľudia v našej obci".
Gamil však uvidel, že medzi dvoma mužmi došlo k hádke, počas ktorej bol kopt vtiahnutý do domu druhého človeka s pomocou jeho brata.
"Pokúsili sa ho držať v jednej z miestností a obvinili ho, že sa pokúša napadnúť Mohamedovu manželku, ale Awadovi sa podarilo uniknúť," povedal Gamil.
Sameh Mansour, jeden z jeho blízkych, uviedol, že obvinenia proti jeho strýkovi "nedávajú zmysel".
"Môj strýko Awad je starý muž a on to nemohol urobiť,"   povedal. "Mohamed Sobhi a jeho rodina žijú v rodinnom dome. Ako by môj strýko mohol zaútočiť na ženu v rodinnom dome so jej deťmi? To nedáva zmysel ... Je ženatý a veľmi pobožný a pracoval celé roky bez toho, aby mu niekto mohol niečo vytknúť. "
Kamene a tehly
Kopti hovoria, že potom, čo Zaki opustil dom, prenasledovali ho až domov členovia Ahmedovej rodiny, ktorí potom napadli jeho a jeho rodinných príslušníkov s palicami.
Keď prišla polícia, zadržali Zakího, jeho brata a synovca. Potom na policajnej stanici im boli zabavené ich mobilné telefóny a boli bití.
Potom desiatky moslimských dedinčanov, ktorí sa zišli v okolí miesta Zakiho domu zaútočili na domy koptov.
"Hádzali kamene a tehly, rozbili okná troch domov a zničili časť príslušenstva", povedal Gamil. "Zničili obchod so sklom a kníhkupectvo vlastnené koptským kresťanom a zranili päť kresťanov vrátane jednej ženy. Niektorí z nich hodili benzínové bomby na strechy domov a snažili sa ich zapáliť, ale majitelia ich zahasili. "
Zmierenie 
Gamil povedal, že polícia sa neskôr vrátila a dokázala obnoviť pokoj, ale žiadny útočník nebol zatknutý.
Namiesto toho sa 18. januára uskutočnilo zasadnutie „zosúladenia“ medzi koptskými a moslimskými dedinčanmi za prítomnosti starostu obce Walid Mahmoud Bassiouniho, niekoľkých poslancov a zástupcov starších rodín v dedine.
Nakoniec sa dospelo k záveru, že koptskí kresťania majú zaplatiť Ahmedovi asi 2 800 USD a Awad Zaki musí opustiť dedinu.
Kopti sa už dlho sťažovali na "zmierenia", v ktorých sú nútení sa zúčastniť. V júli 2016 koptské orgány cirkvi uviedli, že sú unavení z tzv. „zmierovacích konaní“, pretože vnímajú, že boli často diskriminovaní.
 
Zdroj: World Watch Monitor  
Foto: František Bašo