Blogy

« Späť

Filipíny: pri útoku napojenom na ISIS prišlo minimálne 21 ľudí o život, katolícky kňaz s veriacimi zajatý

Filipíny: pri útoku napojenom na ISIS prišlo minimálne 21 ľudí o život, katolícky kňaz s veriacimi zajatý

Militanti napojení na Islamský štát tiahli severofilipínskym mestom, pričom policajný šéf prišiel o hlavu, boli podpálené budovy, zajatý rímsko-katolícky kňaz aj s veriacimi. Pritom bola vztýčená čierna vlajka ISIS.

Prezident Rodrigo Duterte, ktorý prehlásil stanné právo pre sever krajiny varoval, že militanti sa môžu rozšíriť po celej krajine.

V bojoch zomrelo 21 ľudí. Keď sa objavili detaily útoku na Marawi, narastajú obavy, že najväčší rímsko-katolícky štát v Ázii bude pridaný k stále väčšiemu zoznamu krajín zápasiacich s vplyvom ISIS zo Sýrie a Iraku.

Násilie vypuklo v utorok, keď armáda prepadla skrýšu  Isnilona Hapilona,  veliteľa militantnej skupiny Abu Sayyaf, ktorí prisahali vernosť ISIS. Veliteľ sa nachádza na zozname najviac hľadaných teroristov vo Washingtone. Za informáciu na jeho polapenie bolo vypísaných 5 mil USD.

Al Jazeera dodáva: Arcibiskup Socrates Villegas, prezident Katolíckej biskupskej konferencie Filipín prehlásil, že bojovníci so dostali až ku katedrále v Marawi, zajali kňaza, desať veriacich a troch pracovníkov na kostole. Pohrozili, že zabijú zajatcov, ak sa vládne sily nestiahnu späť. Villegas dodal: „Kňaz nebol bojovník. Nemal zbrane. Nikoho neohrozoval. Zajatie jeho a jeho spoločníkov porušuje všetky normy civilizovaného konfliktu.“

Jaime Mayormita, manžel zajatej ženy, kostolníčky, povedal pre DZMM rádio,

 že sa bojí o ňu, pretože má problémy so srdcom a nemá lieky. „Otec Chito i ostatní sú nevinní“ dodal.

Zdroj: Aleteia

Foto: wikimedia