Blogy

« Späť

Maroko

Maroko

Keď som sa prvýkrát dozvedel o Jamaovi, práve dostal druhý trest odňatia slobody za zdieľanie viery. Tentokrát išlo o 15-ročný trest pod zámienkou majetkovej ujmy.

Jamaa našiel Ježiša počas štúdia v zahraničí, v Európe. Po návrate do Maroka vytrval v praktizovaní svojej viery a hlásaní evanjelia, čo viedlo k jeho prvému zatknutiu v roku 1995. 

Sudca obvinil Jamaju z nútenia ku konverzii; v Maroku je nezákonné, podľa ich slov, „otriasť vierou moslima“. Povedal Jamaovi, že ak ho ešte niekedy uvidí, nechá ho odviesť do psychiatrickej liečebne, aby podstúpil „liečbu“ na ďalší rok. Tento „liek“ pre odkresťančenie bol taký drsný, že určitý čas nebol schopný používať svoje ruky a nohy. 

Po prepustení Jamaa pokračoval v „otriasaní vierou moslimov“. V skutočnosti neoblomne šíril dobré správy Evanjelia. Bolo mu jedno, že je na zozname sledovaných vládou. Vo svojom obchode namaľoval biblické verše, aby ich všetci mohli vidieť, a organizoval kurzy francúzskeho jazyka, kde hovoril otvorene o svojej viere. 

Desať rokov po „liečbe“ Jamaa spálil dva staré a nepoužívané drevené stĺpy, ktoré blokovali prístup do jeho domu. Vláda využila príležitosť zatknúť ho za „zničenie tovaru iných“.

Keď prišiel na súd po druhýkrát, sudca sa ho spýtal: „Zbláznil si sa? Nepamätáš si, že som ti povedal, že ťa pošlem na dlhší čas do väzenia, ak ťa ešte niekedy uvidím? “

Jamaa sa pozrel na sudcu priamo a povedal: „Vaša ctihodnosť, našiel som odpoveď pre život. Nemôžem mlčať, pretože každý ide do pekla a potrebuje byť zachránený. Aj vy, Vaša Ctihodnosť, idete do pekla - ale aj vy sa môžete obrátiť k Ježišovi. “

Viete si predstaviť, ako reagoval sudca. Jamaa bol odsúdený na 15 rokov väzenia.  

Túto mimoriadnu poslušnosť som videl mnohokrát medzi prenasledovanými. Vedia, že väzenia sú plné duchovne zúfalých ľudí, ktorí sú odmietaní a odrezaní od spoločnosti. Uznávajú, že komunikácia s týmito vyvrheľmi predstavuje pre nich ťažkú úlohu od Boha.  

Pán nás volá znovu a znovu k poslušnosti v svojom Slove. Hovorí, že poslušnosť je znakom skutočného stavu našej lásky k Nemu: „Každý, kto ma miluje, bude poslúchať moje slovo“ (Ján 14:23,).

Naše chápanie poslušnosti je v slobodnej Cirkvi iné. Namiesto toho, aby sme sa rozhodovali na základe Božej vôle, často sa rozhodujeme na základe toho, čo nám prináša viac pohodlia, potešenia alebo bezpečia. 

Všetci sme mali problémy s poslušnosťou; je to prirodzené. Ak práve teraz s niečím bojujete, venujte svoj čas a požiadajte Pána o pomoc. S radosťou sa mu podvoľte a dôverujte Jeho dobrote a ceste, ktorú On vybral pre vás.

skrátené

Preklad z International Christian Concern

Foto: pixabay