Blogy

« Späť

Masové nepokoje po útoku na kresťanského študenta zbitého takmer na smrť kvôli údajnému bohorúhaniu

Masové nepokoje po útoku na kresťanského študenta zbitého takmer na smrť kvôli údajnému bohorúhaniu

International Christian Concern (ICC) získal informáciu, že potom ako bol študent kresťanskej univerzity hospitalizovaný po bitke takmer na smrť za údajnú urážku proroka Mohameda radikálni moslimovia zdemolovali viaceré kostoly severnej Nigérie.

21. augusta sa hádka kresťanského a moslimského študenta na škole Abdu Gusau Polytechnic v Talata-Mafara, v Zamfara štáte rýchlo zmenila na násilnú, keď sa zhromaždil dav ľudí, ktorý chcel zbiť kresťana. Podľa očitých svedkov dav tvrdil, že študent si zaslúži smrť kvôli bohorúhaniu.

Kresťan prežil len preto, že mu pomohol iný kresťan ujsť do nemocnice aj s pomocou s ním súcitiaceho moslima, ktorý dobrovoľne ponúkol jeho odvoz.

Radikálni moslimskí študenti potom začali ničiť kresťanskú školu.

 Miestny kresťanský predstaviteľ, anglikánsky biskup v Zmafare  Rev. John Danbinta informoval, že zavládol chaos v škole a potom i meste: „Keď som sa to dozvedel od pastora, hneď som volal bezpečnostné zložky, pretože začali besnieť v meste. Útočníci prišli do kostola ECWA, kostola života a aj anglikánskeho kostola. Zničili vnútorné vybavenie aj iný majetok. Počul som, že podpálili aj dom moslima, ktorý študentovi pomohol a zabili ôsmych moslimov, ktorí boli vnútri.“

Bohorúhanie v severnej Nigérii

Davy radikálnych moslimov, korí vykonávajú útoky na kresťanov bez posúdenia stavu kvôli údajným urážkam proroka nie sú nič nové v severnej Nigérii. 2. Júna 2016 zúrivá banda radikálnych moslimov sa zhromaždila, aby zabila Bridget Agbahime, ženu pastora. Dobili ju železnými tyčami po tom ako ju obvinili, že urazila islam.

 Mladý moslim provokoval pani Agbahime tým, že úmyselne prechádzal každý deň s tým , že prevádzal rituálne umývanie pred jej obchodom, čím blokoval dopravu pre jej obchod a zamáčal jej tovar. Keď sa začala sťažovať, obvinil ju z bohorúhania a za pár minút sa zhromaždil dav, ktorý zbúral steny obchodu, kde boli ona a jej muž a zabili ju.

Podľa iných moslimských svedkov Agbahime reagovala jednoducho, aby si chránila svoj obchod a nemalo to nič s bohorúhaním.

Táto záležitosť sa dostala až do medzinárodných médií a tak bol donútený nigérijský prezident Muhammadu Buhari prehlásiť, že to bol poľutovaniahodný čin.

Kresťania pod hrozbou

Tieto prípady poukazujú na vážne prenasledovanie kresťanských náboženských menšín v severných štátoch Nigérie, kde je uplatnené právo šaria. Kresťania v Zamfare sú teraz v zložitej situácii. V krajine, kde podľa ústavy sa má chrániť náboženská sloboda v každom štáte, oblasti severnej Nigérie sú v rozpore, pretože kresťania sú vystavení útokom kvôli šarii.

Zdroj: International Christian Concern

Foto: wikipedia