Blogy

« Späť

Modlitba za unesených Nigérijčanov je potrebná

Modlitba za unesených Nigérijčanov je potrebná

Vaše modlitby sú naliehavo potrebné po dvoch útokoch Islamského štátu v provincii Západná Afrika (ISWAP) v Chiboku v Nigérii.

21. januára Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) zaútočil na dedinu Piyemi v Chiboku. Niekoľko ľudí bolo zabitých a 16 ľudí (15 dievčat a jeden muž) bolo unesených. Kostol bol zničený a obchody a domy vyrabované. Útok potvrdil Ahmed Jaha, ktorý má na starosti túto oblasť vo Federálnej snemovni reprezentantov.

O týždeň skôr, 15. januára, zaútočil ISWAP na dedinu Kautikari. Traja ľudia boli zabití a štyri dievčatá unesené. Dva kostoly boli zničené.

Teroristi sú čoraz sofistikovanejší

„Ako sa povstalci z Boko Haram vzdávajú po tisícoch, teroristi z ISWAP sa stávajú sofistikovanejšími a ich počet sa neustále zvyšuje,“ hovorí profesor Babagana Zulum, guvernér štátu Borno, pri rozhovore s členmi senátneho výboru. „Bojovníci ISWAP sú sofistikovanejší, vzdelanejší, lepšie ozbrojení a brutálnejší ako teroristi z Boko Haram. Ich operácie prebiehajú hlavne v južných a najsevernejších častiach štátu Borno. 

„Pre nás ako vládu je to skoré varovanie, aby sme pochopili systém ako pracuje ISWAP. Podnikali útoky v južnej a v strede severnej časti štátu Borno. ISWAP má kontrolné body medzi Damboa a Biu. V týchto oblastiach vyberajú dane od komunít.

Zatiaľ nie je známe, či za unesené dievčatá požadovali nejaké výkupné. Tento príbeh je, samozrejme, smutne známy rodičom a rodinám viac ako stovky dievčat z Chiboku, ktoré sú stále nezvestné po tom, ako ich v apríli 2014 uniesli islamskí militanti Boko Haram. Miesto, kde k tomuto únosu došlo, je od oboch vzdialených len asi 20 km od dediny, kde sa odohrali tieto nedávne únosy.

Nigéria je na  7. mieste na zozname World Watch List 2022 – od minulého roka postúpila o dve miesta

Preklad z Open Doors

Foto: Open Doors