Blogy

« Späť

Nigéria: Kresťania mučení a zabíjaní v Mubi

Nigéria: Kresťania mučení a zabíjaní v Mubi

Nepredkladám tieto správy preto, že by som mal potešenie v opisovaní ukrutností, chcem si aspoň takto uctiť všetkých trpiacich kresťanov:

Boko Haram zdvihol svoju vlajku nad  Mubi v oblasti Adamawa, v druhom najväčšom meste a obchodnom centre po jeho ovládnutí 29. októbra. Premenovali ho na 'Madinatul Islam', čo znamená mesto islamu. Situácia veriacich uväznených v Mubi je hrozná aj na počúvanie, píše pre Open Doors Isaac. Tí, ktorým, čo  sa podarilo ujsť z Mubi informovali o horiacich kostoloch a nútených konverziách zajatých kresťanov. Veľa z tých, ktorí odmietli konvertovať boli mučení, mnohí boli ukameňovaní.

Ľudia utekajúci z Mubi majú ťažkosti aj na ceste. Podľa miestnych novín Vanguard napr Gift Ugo utiekol do buša, kde prežil štyri dni bez jedla. Prežil len tak, že pil vodu z prameňov. Pani Rebecca Teri pri úteku stratila manžela a 7-ročnú dcéru a doteraz ich nevie nájsť. Mnohí utečenci smerovali do mesta Yola, ale tam je nálada neradostná. Boko Haram sa pokúša ovládnuť aj toto mesto. Iní utekajú do Kamerunu.

Zástupcovia Open Doors navštívili utečenecký tábor v Minawao v Kamerune, kde je  asi 16,000 nigérijských utečencov. Asi 3,000 kresťanov tam denne prežíva bohoslužbu v provizórnych stanoch. Utečenci boli príchodom povzbudení, povedali, že im záujem o nich od ľudí z veľkej diaľky dodáva veľa sily a odvahy.

Spomeňme si preto na našich bratov a sestry, ktorí sa obetujú aj pre nás. Všetci sa ovplyvňujeme navzájom, i napriek veľkej diaľke si môžeme pomáhať.

Zdroj:Open Doors; Vanguard; IRIN; BBC

Foto: Flickr