Blogy

« Späť

NOVÝ ZOZNAM WORLD WATCH POUKAZUJE NA NÁRAST PRENASLEDOVANIA GLOBÁLNE

NOVÝ ZOZNAM WORLD WATCH POUKAZUJE NA NÁRAST PRENASLEDOVANIA GLOBÁLNE

13. januára 2016

Zoznam World watch 2016, ktorý bol dnes vydaný Open Doors ukazuje, že celkové prenasledovanie kresťanov je extrémnejšie ako bolo doteraz.

Hoci bola pozornosť svetovej tlače a politikov zameraná na prenasledovanie v Sýrii a Iraku, tieto krajiny sú len špičkou ľadovca. Systematické náboženské čistky prebiehajú naprieč Afrikou i stredným Východom. Každoročne viac ako 100 miliónov kresťanov je kvôli svojej viere prenasledovaných.  Extrémne islamský fundamentalizmus prudko narastá v sub-saharskej Afrike, kde ľudia zomierajú za vieru viac ako hocikde vo svete.

Podľa zistení Open Doors bolo zabitých viac ako 7000 kresťanov kvôli viere za hodnotené obdobie. Je to nárast o takmer 3000 ľudí oproti predchádzajúcemu roku. A to ešte chýbajú údaje zo Severnej Kóree, Sýrie a Iraku, kde chýbajú presné záznamy. Podľa štatistík bolo poškodených okolo 2300 kostolov, čo je dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku.

Pri zhodnotení týchto údajov povedala Lisa Pearce, predsedkyňa Open Doors pre Veľkú Britániu a Anglicko, že prenasledovanie je ešte väčšie vo všetkých oblastiach, ktoré hodnotili.

Už 14 x po sebe je Severná Kórea číslom jedna v zozname. Zostáva ako najhoršie miesto na svete pre kresťanov s približne 70 tis kresťanmi v pracovných táboroch. Tí ktorí uctievajú Boha v tajnosti riskujú smrť pri objavení.

V ďalších krajinách sledujeme nárast prenasledovania a útlaku. Irak, ktorý je na druhom mieste nahradil Somálsko, ktoré je na 7. mieste. Eritrea „Severná Kórea Afriky“ sa posunula o šesť pozícií na tretie miesto. Ďalšie najnepríjemnejšie miesta pre kresťanov sú Afganistan (4), Syria (5) and Pakistan (6).

„V  Indii(17),druhej najpočetnejšej krajine sveta napriek tlaku a často hrozným dôsledkom cirkev rastie“ hovorí Lisa Pearce. „Je tu stále nádej a ešte sme v neznámom teritóriu – tempo a rozsah prenasledovania kresťanov je neslýchané a rýchlo narastá.

Zdroj : Open Doors

Foto: pixabay