Blogy

« Späť

ODVAHA MATKY V ZAJATÍ: PRÍBEH IJANADY

ODVAHA MATKY V ZAJATÍ: PRÍBEH IJANADY

Materstvo nie je ľahké - a pre niektoré prenasledované kresťanské ženy si vyžaduje mimoriadnu odvahu a vieru. 

Ijanada z Nigérie je ešte len dvadsaťročná matka dvoch detí. Keď mala len 14 rokov, skupina Boko Haram ju uniesla a vzala do tábora, kde si ju vydali za jedného z bojovníkov. Jej syn Luka sa jej narodil počas jej zajatia; po štyroch rokoch tehotenstva so svojou dcérou Warasini sa jej podarilo utiecť.   

"NA ČO SOM STÁLE MYSLELA, BOLA MOJA RODINA." 

Keď bola Ijanada privedená do tábora Boko Haram ako dospievajúca, okamžite sa zamerali na jej vieru. 

"Vyhrážali sa mi a hovorili, že ak Krista nezapriem, zabijú ma," hovorí. "Strach zo zabitia ma prinútil zaprieť svoju vieru." 

Bola otrokyňou a nakoniec vydatá. Nútené manželstvo je rodovo špecifickým spôsobom prenasledovania, ktorému čelia kresťanské ženy; sú zraniteľné tak pre svoju vieru, ako aj pre ich pohlavie. Nerada premýšľa o tých časoch zo zrejmých dôvodov, zažila veľké ťažkosti. „Prešla som pred tým utrpením, hladom, zlým zaobchádzaním a bolesťou. Myslela som len na svoju rodinu a spomienky predtým, ako som bola unesená. “ 

Jednej noci v roku 2018, keď bola Ijanada asi 2 mesiace tehotná so svojou dcérou, sa prebudila okolo polnoci a zaregistrovala príležitosť na útek. "Všetci šli do útoku," spomína si. "Nechali ma a ja som bola sama v miestnosti so svojím synom." Vzala som Luku a začala som bežať do lesa bez toho, aby som sa otočila späť! “ 

Nasledujúce ráno Ijanada narazila na vojaka, ktorý ju vzal do mesta Bama, asi 70 km juhovýchodne od Maiduguri, kde boli zhromaždené ďalšie zachránené obete. Strávila tam štyri mesiace, kým sa nespojila so svojou rodinou. Vďaka Bohu to dokázala - Ijanadin otec prišiel, aby ju vzal a priviezol domov. 

"Členovia mojej rodiny boli tak šťastní, že ma videli, privítali mňa i môjho syna," hovorí. 

„VŠETKO, ČO BOH ROBÍ, JE NÁDHERNÉ“ 

Ijanada sa pri návrate najviac obávala reakcie cirkvi na jej priznanie, že zo strachu o svoj život sa stala moslimkou. Našťastie jej spoločenstvo rozumelo a boli schopní jej poradiť. 

Tri mesiace po návrate domov Ijanada porodila dcéru. "Nazvala som ju Warasini." Znamená to „nikdy som netušila, že sa vrátim domov“. Toto meno som jej dala kvôli milosti, ktorú mi ukázal Boh a moci, ktorú prejavil tým, že ma priviedol naspäť domov.  

„Nikdy som nemala nenávisť voči svojim deťom, pretože všetko, čo Boh robí, je nádherné. Milujem ich rovnako ako seba samu. Úprimne povedané, cítim, že nikto na zemi ma nemá tak rád ako Boh. Toto potešuje moje srdce. “ 

Hoci Ijanadina rodina a spoločenstvo ju privítali, aj jej deti, nedalo sa  to povedať o celej komunite. Mnohé komunity unavené neustálym strachom vo svojich životoch a poverčivým presvedčením, že deti vojakov Boko Haramu nesú v sebe semienka nenávisti, vzbury a radikalizmu, zachovávajú odstup od deti ako Luka a Warasini. „Nebola som vítaná. Väčšina ľudí sa mi posmievala a urážala ma.“ spomína si Ijanada. Sociálne vylúčenie môže byť veľmi škodlivým následkom traumy a prenasledovania, ktorým čelia kresťanské ženy. 

„Luka je od iných izolovaný a vždy osamelý. Keď ho zavolám a opýtam sa ho, o čo ide, neodpovedá. Luka aj zle je a nepriberá na váhe, ako by mal.“  

Ijanada je rozhodnutá to zlo zastaviť. "Zakaždým, keď bol urazený, objala som ho a povedala mu, že je všetko v poriadku, nemusí sa báť." 

„NEMÁM TRPKOSŤ“ 

Vďaka vašim modlitbám a podpore bola táto odvážna matka pozvaná do programu starostlivosti po traume, ktorý zrealizovali partneri Open Doors. 

"Našla som tu nový život," hovorí Ijanada. „Rovnako ako modlitby, oni nás povzbudili a učili o skutočnom odpustení ... Naučila som sa, ako odpustiť tým, ktorí ma urazili, a odpustila som tým, ktorí sa mi posmievali, pretože nevedeli, čo robili. 

 „Keby som sa seminára nezúčastnila, bola by som stále plná horkosti a neodpustenia. Nerozumela som dôležitosti odpustenia, ale teraz to robím a tieto zlé pocity som nechala odísť. Som bez horkosti a neodpustenia. “ 

Ijanada k vám hovorí: „Chcem sa vám poďakovať. Nech vám Boh aj naďalej otvára dvere. Nech vám Boh ďalej udeľuje múdrosť, aby ste oslovili mnoho ďalších. 

"Prosím, modlite sa za mňa. Chcem, aby Boh vychoval moje deti, aby sa stali užitočnými. Modlite sa tiež, aby Boh finančne zabezpečil môjho otca, aby ma mohol poslať späť do školy.“ 

Poďakujme Bohu za všetky matky v našom živote - a za matky na celom svete, ako je Ijanada, ktoré vychovávajú deti v mimoriadne ťažkých podmienkach. Požiadajte Boha, aby im dával silu a dôstojnosť, aby sa mohli v ďalších dňoch usmievať. (Príslovia 31:25)

Preklad z Open Doors. Skrátené

Foto: Pickpik