Blogy

« Späť

Pakistan: Kresťanka odmietla konvertovať a vydať sa, preto bola zapálená

Pakistan: Kresťanka odmietla konvertovať a vydať sa, preto bola zapálená

Podľa informácií príbuzných pakistanská kresťanka z oblasti Sialkot zomrela v nedeľu v noci (22. apríla), potom ako ju moslim zapálil, pretože odmietla konvertovať na islam a vziať si ho.

Muhammad Rizwan Gujjar vylial kerozín na 25-ročnú Asmu Yaqoob a zapálil ju v stredu (17. apríla), čím spôsobil popáleniny na 80-tich  percentách jej tela.

Podľa policajnej správy  boli s ňou v dome, kde pracovala ako slúžka pre Saeeduza Zamana v oblasti Mohalla Pakpura jej otec Masih Yaqoob a jej brat Maqsood.

Masih, obyvateľ z Mohally Bogara pri Hajipúri, uviedol v prvej informačnej správe polície (FIR 171/18), že so synom odišli do Zamanovho domu o 23:00 hod, aby sa stretli s Asmou a spýtali sa na zdravie chorľavej Zamanovej matky.

"Sedeli sme v miestnosti, keď sem pri prednej bráne počuli zabúchanie," povedal. "Asma vyšla, aby zistila, kto prišiel a po nejakej dobe sme počuli, ako kričí v bolestiach. Zaman Maqsood a ja sme videli ako obžalovaný Rizwan Gujjar utiekol z miesta, kde  Asmu zapálil. "

V nemocnici v Sialkote im Asma Yaqoob povedala, že Gujjar ju tlačil , aby si ho zobrala, ale ona ho odmietla, pretože nechcela odvolať svoju kresťanskú vieru, uviedol Masih v policajnom hlásení.

Matka Asmy Yaqoob, Parveen Akhtar povedala pre Morning Star News, že jej dcéra sa predtým sťažovala, že Gujjar trvá na tom, aby prešla na islam a vzala si ho a že znova ju o to žiadal v Zamanovom dome.

"Asma nám oznámila v ten večer, že Gujjar prišiel do domu Zamana a povedal jej, že nemá inú možnosť, ako zriecť sa svojej viery a vydať sa za neho na úrade ráno," avizovala matka. "Moja dcéra to odmietla, preto na ňu vylial fľašu benzínu a dievča zapálil."

Rodina sa s ňou ponáhľala do Lahore, vzdialenej 154 kilometrov, pretože v nemocnici v Sialkote nie je žiadne oddelenie na popáleniny.

Chudobné kresťanské ženy v Pakistane často tlačia, aby si vzali moslimov, aj s prísľubmi lepšieho života. Asma Yaqoobová bola šieste z desiatich detí, ktoré sa narodilo v rodine biedne zarábajúcich komunálnych pracovníkov, ktorí pred niekoľkými rokmi odišli do dôchodku. Jej matka povedala: "Moja dcéra je skalná protestantka, dlho odolávala Gujjarovmu tlaku, Nemala oňho záujem a opakovane sa sťažovala na jeho zlé správanie. Keď vyšlo všetko úsilie nazmar  a nepodarilo sa presvedčiť Asmu, aby mu vyhovela, Gujjar sa pokúsil zabiť ju. "

Polícia zadržala Gujjara a ten sa priznal k zabitiu kresťanky, povedal právnik Riaz Anjum z Pakistanského centra pre právo a spravodlivosť (PCLJ) pre Morning Star News, hoci uverejnené správy v Pakistane uvádzajú prehlásenie polície,  že podľa Gujjara to bola  nehoda.

Kresťanský právny aktivista Napolean Qayyum, tiež z PCLJ uviedol, že miestna kresťanská komunita je hrdá na to, že Asma Yaqoobová sa postavila proti a odmietla podľahnúť tlaku ku konverzii.

"Odvážna dievčina patrí k veľmi chudobnej rodine, ale odmietla pokusy konverzie na islam," povedal. "Je dobre, že ​​polícia nielen zatkla obžalovaného, ​​ale dosiahla aj priznanie - vo väčšine prípadov sme videli, že polícia uľahčovala obžalovanému, pokiaľ išlo o prípady týkajúce sa dievčat z menšinových náboženstiev."

Qayyum informoval  o prípade z 11. apríla, kde 13-ročná kresťanská dievčina (meno nezverejnené) bola znásilnená miestnym moslimom v oblasti Sharaqpur, asi 25 kilometrov od Lahore.  Identifikovaný bol len muž menom Sheryjar, ktorý ju znásilnil, ale traja údajní pomocníci, ktorí kontrolovali, aby neboli nikým vyrušení, neboli dokonca ani spomenutí v policajnom hlásení, povedal Qayyum.

"Podozriví patria do silnej arianskej komunity. Myslíme si, že ovplyvňujú políciu, aby zabránila ich zatknutiu, keďže žiaden z nich nebol zatknutý až do dnešného dňa," prehlásil.

Vyšetrovací dôstojník prípadu, vyšetrovateľ Ijaz Khan poprel v správach z Morning Star, akékoľvek zaujatosť polície hovoriac, že len Shejhryar bol spomenutý, pretože on údajne znásilnil dievča.

"Ostatní traja muži podľa výpovede obete ju neznásilnili, tak prečo ich menovať?" povedal. Odmietol sa vyjadriť  k tomu, prečo nemohli byť podozriví obžalovaní ako sprostredkovatelia, najmä preto, že znásilnenie sa odohrávalo v dome patriaceho jednému z nich.

Matka dievčaťa, Razia ( priezvisko nezverejnené) uviedla, že obvinení tlačia rodinu na mimosúdnu dohodu.

"Teraz na nás naliehajú, aby sme to vyrovnali peniazmi, ale rozhodli sme sa, že ohľadom našej dcéry nebudeme hľadať kompromisy. Moslimskí chlapci zničili život mojej dcéry a neprestaneme to riešiť, kým nedosiahneme spravodlivosť."

Zdroj: God reports, News Morning Star

Foto: God reports