Blogy

« Späť

UGANDA: CESTA SUSAN ITHUNGU K UZDRAVENIU POKRAČUJE

UGANDA: CESTA SUSAN ITHUNGU K UZDRAVENIU POKRAČUJE

3. novembra 2016

Keď sa mladá Susan Ithungu stala kresťankou, musela ukrývať svoje náboženské presvedčenie. Jej otec, ktorý bol moslimský  šaman, bol nebezpečný muž.

Jedného dňa, keď odmietol liečiť jej vážne chorú mamu, matka odišla od neho a nechala Susan a jej brata v opatere otca.

Otec však objavil Susanine tajomstvo - konverziu na kresťanstvo.

Miestnosť bez vzduchu

Otec Susan zamkol v špinavej miestnosti bez vzduchu, vody a jedla. Prežila to len vďaka tomu, že brat vykopal otvor a dával jej vodu a jedlo keď nebol otec doma.

O tri mesiace neskôr, v októbri 2010 ju objavili susedia a zalarmovali pomoc. Susan si spomína: „Keď otvorili  priestor, cítila som pokoj a vedela som, že Boh mi poslal pomoc.“

Pri dovoze do miestnej ugandskej nemocnice bola kriticky podvyživená a vážne doráňaná. Čo nasledovalo, bola príšerne boľavá cesta k uzdraveniu.

Potrebný zázrak

Potom bola presunutá do nemocnice v Kampale a odtiaľ do Nairobi v Keni. Lekári objavovali mnohé dôsledky jej uväznenia – problémy so zubami, zlomeniny kostí, neschopnosť chodiť, zlý vývin svalov i emočné trvalé následky.

Všetkým začalo „dochádzať“, že keď sa táto výnimočná mladá dievčina začala výrazne uzdravovať, muselo to byť zázrakom od Boha, silnou podporou od priateľov a veľkou dávkou jej trpezlivosti. 

Na veľké prekvapenie lekárov sa po mnohých operáciách Susan rýchlo uzdravovala. Na konci roku 2012 sa vrátila do Ugandy a začala chodiť do školy s barlou.

Susan dnes

Pracovníčka Open Doors, Heidi* nedávno navštívila 16 ročnú Susan počas víkendu v dome jej pastora misionára Pavla,. Heidi rozpráva: „ Prišli sme už za tmy. Dievča s barlami s úsmevom prišlo k nám. Vystrela k nám ruky, aby nás pozdravila a potom ešte objala misionára Pavla, pričom ho volala Otec. On ju pozdravil ako svoju dcéru. Videla som tu rýdzu vzájomnú lásku.“

Počas návštevy Heidi musela dievčina zvládnuť ošetrenie vredu ako dôsledku infekcie kostí. „Bolo to úžasné vidieť, že napriek drsnej bolesti sa Susan usmievala“ dodáva Heidi.

Viera a odpustenie

„Susan zostáva stále na seba náročná“. Hovorí Heidi. „Chce sa stať lekárkou, aby mohla pomáhať iným ľuďom. Je preto nadšená.“ Za našej prítomnosti Susan povedala: „Odpúšťam svojmu otcovi, pretože nevedel, čo robí. Odpustila som aj mame, keď nás opustila.“

Pre Susan bolo veľmi dôležité vzdelávanie. Keď skončila základnú školu, musí ísť na operáciu mimo krajinu. Musí tak na dva roky prerušiť učenie. Bola z toho nešťastná, ale operácia je nutná.

Sen o budúcnosti.

Pre Open Doors bolo výsadou byť súčasťou Susaninej cesty životom a pomôcť jej s nákladmi na liečenie a vzdelávanie vďaka modlitbovej podpore a pomoci od našich podporovateľov.

Za šesť rokov sme boli svedkami jej malých, srdcervúcich krokov po jej životnej ceste a jej duchovného dozrievania. Keď sme sa jej spýtali, za čo sa máme modliť, Susan odpovedala: „Prosím, modlite sa za moje uzdravenie. Rada by som chodila bez barle. Prosím, tiež sa modlite za misionára Pavla a jeho rodinu. Ďakujem za podporu od Open Doors.“

*Meno zmenené z dôvodu bezpečnosti

Zdroj: Open Doors

Foto: wikimedia