Blogy

« Späť

Život po úteku zo Saudskej Arábie

Život po úteku zo Saudskej Arábie

Možno si pamätáte Adama* zo Saudskej Arábie, ktorý bol bitý, väznený a krivo obvinený kvôli svojej viere. Požiadali sme o vaše modlitby – a boli vyslyšané.

Adam bol odhodlaný zostať v Saudskej Arábii, aj keby to znamenalo viac času vo väzení, taká bola jeho vášeň slúžiť tam Ježišovi. Ale keď sa prenasledovanie zintenzívnilo, Adam pochopil, že sa má pripojiť k svojej manželke Hope* a dvom deťom v zahraničí. Dnes sa rodinke darí dobre – pomáhate jej svojimi modlitbami. 

Adam vyrastal ako moslim. Pochádza z jemenského prostredia, no väčšinu života strávil v Saudskej Arábii. Keď sa Eva*, jeho švagriná, pred štyrmi rokmi stala kresťankou, jej rodina požiadala Adama, aby ju presvedčil, aby sa vrátila k islamu – ale jej viera inšpirovala Adama, aby odovzdal svoj život Ježišovi. 

Odvtedy čelil Adam viacerým obvineniam – vrátane podnecovania iných k odpadnutiu od islamu a pomoci Eve utiecť z krajiny kvôli prenasledovaniu – a strávil nejaký čas vo väzení. Minulý rok v júli poslal svoju rodinu do zahraničia, kým on bojoval s obvineniami. Po brutálnom útoku na neho o mesiac neskôr sa  Adam rozhodol, že sa k nim pridá. Bol vážne zranený a tak jasne odradený od plánov zostať v krajine. 

 „Rád by som sa poďakoval každému bratovi a sestre, ktorí sa za mňa modlili a prispeli k tomu, aby sme mohli spolu žiť,“ hovorí Adam z bezpečnej krajiny, kde miestni partneri Open Doors pomáhajú rodine usadiť sa. Pripojili sa k cirkvi s ďalšími jemenskými veriacimi. Obe deti študujú za zubárov.  

Adam sa medzitým učí striasť zo seba falošnú vinu, ktorú pociťoval pri jeho úteku. „Chvíľu trvalo, kým sa zbavil pocitu zlyhania,“ hovorí Hakeem*, rodinný priateľ. „Ukázali sme mu príklad Pavla v Biblii. Keď ľudia hľadali Pavla aby ho zatkli, kresťanskí priatelia mu pomohli utiecť z mesta [Skutky 9:25].

„Nenabádame kresťanov, aby opustili svoju krajinu,“ pokračuje Hakeem. „Ale toto bola núdzová situácia. Adam toho prežil príliš veľa a to mohlo ohroziť ostatných kresťanov. Bol naozaj v nebezpečenstve, preto sme mu pomohli. Ak by zostal, nebolo by to dobre pre neho ani pre ostatných.“

„Mám pocit, že dnes môžem opäť žiť,“ hovorí Adam. „Vaše modlitby boli vypočuté. To, čo v tomto svete potrebujeme, je obrátiť sa k Bohu v modlitbe za cirkev a za iných. Boh počúva modlitby. Ak sa budeme modliť, budeme cítiť Jeho prítomnosť a budeme Ním vedení.“

*meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad a foto: Open Doors