Blogy

« Späť

Jožko Krišanda - už päť rokov doma

Najprv som tomu neveril. Považoval som to za nepodarený vtip. Keď sa však ukázalo, že správa o jeho smrti je pravdivá, cítil som sa, akoby ma opustil niekto úplne blízky - otec alebo matka.. a možno aj obaja naraz.. Doslova sa mi roztriasli kolená, nemal som žiadne slová, ktoré by v tejto situácií mali zmysel...

Milý čitateľ.

Možno nevieš o čom je vlastne tento úvod, preto dovoľ, aby som ťa zasvätil do príbehu jedného - aspň výnimočného, keď ešte nemôžene povedať "svätého" človeka.

Bolo to presne pred piatimi rokmi - 18. februára 2006. Zhodou okolností tu, na katolíckej fare v Spišskej Belej som dostal neuveriteľnú správu o tom, že Jožko Krišanda zomrel. Prvé čo ma napadlo: stala sa nejaká tragédia pri pilotovaní. Jar, prudká zmena teploty, turbulencie. Ale nie.. Našťastie nie. To by bol poriadny olej na "mediálny" oheň vtedy a aj teraz anticirkevne naladených médií. Akosi ani nedokážem o tom písať, stisne mi srdce pri predstave šantiacich detí na snehu, pre ktorých bol vzorom, otcom i bratom. A zrazu jeho mužné a športom formované telo uprostred nich ostalo nehybné.

Skúsim stručne charakterizovať Jožka Krišandu - osobnosť, na ktorú nezabudnem.

KŇAZ - skromný, tichý, verný v modlitbe, obetavo slúžiaci všetkým, pastoračnou múdrosťou obdarený. prísny i láskavý zároveň. Spišské Podhradie a Bystrany sú svedectvom jeho kňazstva.

Priateľ: Kto ho poznal, v jeho priateľstve nachádzal potvrdenie vlastnej veľkosti.

Horolezec: ale nie horolezec za vlastnou slávou. Vždy ho to ťahalo smerom hore. A keďže ako ľudia sme bytosti TELESNO-DUCHOVNÉ, nemohol dušu nechať ísť samu.. tak brával so sebou smerom hore aj telo. Čas, ktorý som s ním strávil na skalách bol síce krátky - iní jeho priatelia by vedeli rozprávať omnoho viac - ale pre mňa to boli nezabudnuteľné chvíle.

Pilot: ktorý po sebe zanechal generáciu pilotov s nadšením pre "vyššie veci". Teraz ma napadlo.. že ja pri lietaní na niečo zabúdam.. Musím si spomenúť na tú modlitbu, čo sme sa kedysi pri lietaní modlili. Aj v tomto smere mi chýba jeho sprevádzanie.

Publicista: Ak si nemal možnosť ho osobne poznať, teraz to už nezmeníme. Pri čítaní jeho mierne iróniou okorenených článkov iste aj ty spoznáš silnú - hoci trochu zabudnutú kňazskú osobnosť. To čo napísal je potvrdené jeho životom. Nie sú to žiadne frázy ani sladké rečičky. Ešte ako seminarista som sa nevedel dočkať ďalšieho čísla "Slova zo srdca", kde uverejňovali jeho články. Mám ich snáď všetky.. povytŕhané kdesi v banánovej krabici. Aby som sprístupnil tento TOP QUALITY duchovný materiál, budem podľa svojich časových možností postupne zverejňovať tieto publikované veci aj tu na "mojej komunite"

 

Jeho životný príbeh je ako mozaika ukrytý v jeho článkoch. Stačí ich čítať a poskladať spolu jeho krásny vnútorný obraz - cez myšlienky potvdené životnou skúsenosťou, potvrdené obetou a životom podľa Božieho Slova.

 

Už teraz ti môžem garantovať: MÁŠ SA NA ČO TEŠIŤ!!!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Škoda, že som ho nepoznal osobne. Mnoho ľudí, ktorí ho poznali, hovorili o ňom podobne s nadšením ako ty. Stačilo spomenúť Jožko Krišanda a z úst napr. Andyho Legutky sa spustilo Jožko toto, Jožko je / bol super, Jožko tamto. Podobne som o ňom počul rozprávať aj Roba Neupauera, ktorý bol v tých časoch šéfredaktorom Slova zo srdca. Veľmi sa teším na sľúbené články. bude to super!
Odoslané 18.2.2011 9:18.
horím... nedočkavosťou! Rád si prečítam zas niečo hodnotné.
Odoslané 18.2.2011 22:23 ako reakcia na Martin Lojek.
Pán kaplán, krásne slová ste o Jožkovi popísali... už toľko ľudí ho spomínalo, a ja o ňom aj tak nič neviem...o dôvod viac si o ňom niečo prečítať a dozvedieť sa
Odoslané 19.2.2011 11:15 ako reakcia na Branislav Markovič.
Andrej Rusňák
Mám dvd z pohrebu Jozefa Krišandu aj iné dvd a cd o Jožkovi Krišandovi. Ak máte záujem nieje problém sme na dôchodku kedykolvek nas navštíviť a požiadať o dvd. My tieto dvd s radosťou rozdávame. Nepredávame!
Odoslané 7.4.2011 20:21 ako reakcia na Terézia Gumuláková.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu