« Späť

List priateľke

List priateľke

Bez oslovenia

 

Si moja úžasná priateľka, od ktorej každú chvíľu niečo chcem. 

Treba od teba vyžadovať viac: pretože môžeš dať viac a musíš dať viac. Máš odvahu žiť verejne a vytrvale podľa našej   viery.  Ty sa k učeniu Ježiša nielen hlásiš, ale sa ho usiluješ  aj uskutočňovať vo svojom živote. Bojuješ proti pýche, ktorá je základom každého otvoreného útoku proti Bohu. Nedáš  sa zviesť skrytými, zákernými útokmi tých, ktorých vedie túžba priam k šialeným skutkom – k napodobňovaniu Boha.  Zlý sa nezaprie! Môže si dať podobu akú chce, aj tak sa raz odhalí. Neboj  sa! Pamätám si len, že mohutne to znelo z úst blahosl. Jána Pavla II. , a keď som to počula priamo, rozhostila sa v mojom srdci sladká istota.  Túto istotu ti tiež želám. Priznávam sa, zabudla som  kde som to čítala, že sa nemáme báť 365 dní v roku, lebo s nami je Boh.

Ľudstvo ide stále vpred, ale človek ostáva stále rovnaký – nechápe falošnosť, závisť a žiarlivosť  ako hriech. To je, čo nás zraňuje, ale sa teším, lebo viem, že  ty namiesto odvety  kľakáš na zem a odovzdávaš to v modlitbe  s úprimným srdcom Bohu.

Obdivujem tvoju priateľskú lásku, ktorá má všetky atribúty hymnusu  lásky „Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.“ (1Kor 13,4-7)

Keby som nepoznala tvoju skromnosť a pokoru, tak by som mohla tvrdiť, že už podľa týchto viet rozoznáš, že tento list  bez oslovenia je pre teba.

Ale poznám tvoje šľachetné srdce, ktoré takto zmýšľa o viacerých, a môže ťa to pomýliť. Ale aj to viem, že keď budeš čítať tieto riadky, tvoje srdce sa bude radovať z dobroty voči každému a nevyvolá to žiarlivosť ani závisť, že nie si jediná o kom mám takúto mienku. A viem tiež, že sa znovu  ocitneš na kolenách a budeš vznášať  svoje vďaky Bohu, za to,  že je niekto z čistého priateľstva milovaný. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Je povedané: "Miluj svojho blížneho ako seba samého."
Ale kto je náš blížny?
Vo všeobecnosti celé ľudské pokolenie.
Potom v užšom zmysle všetci krajania.
ešte v užšom zmysle všetci spoluobčania,
potom v stále sa zužujúcom zmysle všetci príbuzní,
napokon posledný okruh tejto koruny lásky uzavretej ako lupienky ruže okolo srdca kvetu tvorí láska k pokrvným bratom: to sú naši prví blížni.

Stredom srdca kvetu lásky je Boh.

Láska k nemu má byť prvá.
Okolo jeho stredu je láska k rodičom, ktorá je na druhom mieste, lebo v skutočnosti otec a matka sú malým "Bohom" na zemi, lebo nás splodili a spolupracovali s Bohom, aby nás stvoril, a starajú sa o nás s neúnavnou láskou.
Okolo tohto semenníka, ktorý žiari piestikmi a šíri vôňu najvyvolenejších lások, sa združujú okruhy rôznych lások.
Prvá je láska k súrodencom, narodeným z toho istého lona a z tej istej krvi, z ktorej sme sa zrodili my....(Toľko citát od Márie Valtorty - Evanjelium, ako mi bolo odhalené...čo o láske hovorí Pán Ježiš).
Pomohla som si týmto krásnym úryvkom, milá Anička, lebo plne vystihuje Teba...
Spoznali sme sa na stránkach internetu, kde si chválila a velebila Boha celým svojím srdcom, do ktorého si neskoršie zahrnula i mňa, celkom neznámu dušičku, ktorá vycítila, že to všetko, o čom tak nádherne píšeš, aj žiješ.
Chvála ti a vďaka, Pane Bože, že si do môjho života poslal priateľky, ktoré majú srdce plné lásky, dobroty, vďaka ktorým môj život veľmi opeknel..)))
Odoslané 29.4.2012 16:39.
Evinka, ťažko sa mi na to odpovedá. Nechcem ťa sklamať. Viem, že tvoje čisté srdce to myslelo úprimne, ale ja som hriešny človek s nedostatkami, slabosťami. Keby som to teraz vymenovala, vyznelo by to ako spoveď. To radšej prenechám na iné miesto.
Odoslané 30.4.2012 3:54 ako reakcia na Eva Vráblová.
Anička, ja som rada, že patrím medzi tých, ktorí Ťa spoznali cez sociálne siete, ale to na veci nič nemení, že si človek, ktorý nadovšetko miluje Boha a svojich blížnych, pretože je Tvoje srdce vždy ochotné plniť jeho vôľu cez Svätého Ducha. Mám Ťa rada, priateľka
Odoslané 30.4.2012 8:14.
Majka, nemyslela som, že budem tu vyznávať lásku, ale musím reagovať - to vieš, že ťa mám veľmi rada.
Odoslané 30.4.2012 8:38 ako reakcia na Majka Sluková.
Je krásne nebrať priateľstvo ako samozrejmosť, ako o tom píše kniha Sirachovec, ale vážiť si ho a "zabezpečiť", aby to bolo aj tomu nášmu priateľovi zrozumiteľné, že ho tak veľmi máme radi emoticon
Tento príspevok je presne krokom k tomu ;)
Odoslané 30.4.2012 11:19.