« Späť

Dobrá vôľa

Dobrá vôľa

Dobrá vôľa je to, čo ťa uschopňuje byť bližšie pri Bohu. Môže to byť momentálna pohnútka po konaní dobra, alebo vedomé rozhodnutie druhým slúžiť. Tu a teraz, nie zajtra, pozajtra, popozajtra...

Áno, ak ťa niekto požiada o nejakú láskavosť, bež mu v ústrety.
Prejav svoju dobrú vôľu mu vyhovieť.
Nehľadaj za tým vrátenie služby, alebo jej zaplatenie, lebo potom budeš mať odplatu už tu na zemi. Chci ju radšej v nebi.

Vyhovieť svojim blížnym nám väčšinou neprichodí byť vôbec ťažké.
Lebo ich milujeme.
Ale ako je to s ľuďmi, ktorých nám posiela do života Pán?
Uvedom si, že nič nie je náhoda: priateľ, kolega v práci, sused, spolucestujúci, náhodný chodec, bezdomovec...ktorý ťa požiada o pomoc, radu, láskavosť. Alebo i nepožiada, ale ty sám v srdci vycítiš, že veľmi súrne musíš zasiahnuť, lebo si to vyžaduje daná chvíľa, ktorá, keď ju nevyužiješ, sa už nikdy nevráti späť...

Dnešná mládež už nepozná slovo: Dobrý skutok.
Ani niektorí dospelí.
Dá sa o ňom dočítať iba v detských rozprávkach.
Sú to práve deti, čisté a nevinné, ktorých ešte neskazila možnosť vlastného výberu za cenu vlastného pohodlia.
Ak ich o niečo požiadaš, okamžite ti chcú vyhovieť, ba priam sa pretekajú o tvoju priazeň, urobia maximálne zo svojich možností a schopností a ešte ťa obdaria obrovským úsmevom od ucha k uchu, z toho, že ťa potešia.
Oni nerobia nič, čo by im nebolo vlastné, oni iba milujú.
Nešpekulujú, nevyhovárajú sa na stratu času, absolútne nemyslia na seba, nedávajú do popredia iba svoje potreby, nevedia, čo je to nečinnosť.

Dobrá vôľa mení svet.

Tvoja dobrá vôľa mení svet.


Nenechaj si ujsť príležitosť byť niekomu veľmi potrebným.

Nemusíš dávať veľa, ale dávaj zo srdca.


Ale keď dáš všetko, Boh ti to vráti dvojnásobne, trojnásobne, stonásobne...

Vôľa človeka je vedomé a dobrovoľné rozhodnutie oddať sa druhým v láske. (Nezabudni: môžeš si vybrať cestu aj presne opačnú - byť zlým)
Je to vlastnosť chcieť byť dobrým a zdokonaľovať sa v sebaobetovaní.
Ak túto čnosť nevlastníš, nezúfaj si, dá sa jej naučiť, dá sa získať. Len musíš začať milovať. Všetkých ľudí, bez rozdielu, nielen svojich najbližších. Už po maličkých dobrých skutkoch obetovaných aj celkom cudzím ľuďom objavíš, že si bohatší na lásku.

Je to práve tvoja vôľa, ktorá raz rozhodne o tvojej spáse.

Sám Ježiš, Pán nad životom a smrťou rešpektuje tvoju slobodnú vôľu.

Veľmi ťa miluje, položil i svoj drahocenný život za teba, ale bez tvojho osobného rozhodnutia po spáse svojej duše, nebude ťa môcť zachrániť.

Neznásilňuje.

Musí to byť tvoja vôľa, ktorá vyjde Ježišovi v ústrety,  prijme Ho za svojho Pána, Spasiteľa a Vykupiteľa.

Musí to byť tvoja dobrá vôľa, ktorá oľutuje svoje hriechy a všetkým odpustí.

Nezabudni: tvoja vôľa je vstupenkou do neba.

Ak ty sám nebudeš túžiť po spáse, po prijatí Večnej Pravdy, nezachráni ťa ani Ježiš, Syn Boží, ktorý bol ukrižovaný a pribitý na kríži a tretieho dňa vstal z mŕtvych, porazil hriech, aby ťa vykúpil.

Rozhodni sa včas, kým ešte žiješ tu, na zemi, lebo keď zomrieš, môže byť už pre teba veľmi neskoro...

 

obrázok: internet

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vďaka Evička, pekné a poučné. Slovíčka síce nie sú dôležité ale niekedy predsa sú. Nahradila by som "musí" to byť moja slobodná vôľa - nemusí. Smiem sa pre to rozhodnúť, nikto ma nenúti, chcem to ja slobodne mojou vôľou. Žiaľ, zmena spoločnosti a nás v nej priniesla "nové", nie však iba dobré a pravdivé veci. Záleží teraz na nás, na každom z nás, ktorí žijeme vieru a spoločenstvo Božej rodiny, aby sme my osobne dokázali žiť ideál Krista a jeho cesty, a aby sme ho vedeli "presadiť", t.j. dať mu prednosť pred necennými modernizmami, aby sme ho vedeli odovzdať našim deťom, priateľom a aj ešte zatiaľ neveriacim ľuďom. Nech nás žehná Pán aby sa nám to podariloemoticon
Odoslané 10.1.2013 12:18.
Ďakujem ti, milá Majka. Áno, slovíčko musím sa tu dá chápať ako chcem, teda musím chcieť, ak chcem ísť raz do neba.
Nemyslela som to ako príkaz, lebo som za vetou nedala výkričník, (lebo ako Ty krásne píšeš, ja nič nemusím), ale ako oznamovaciu vetu. Ako hotovú vec.
Samozrejme, Boh vidí do našich sŕdc a vie, že ak niečo robíme nasilu, (z prospechárstva, alebo aby sme sa Bohu zapáčili, akí sme my milosrdní), nemá z toho duša žiadny úžitok, lebo Boh vždy vidí úmysel človeka. Náš úmysel poslúžiť druhým, musí vychádzať z čistého srdca. Jednoducho musíme zo seba vyjsť. Poraziť svoje ego, svoju lenivosť, dokázať sa zriecť svojho času, peňazí, alebo niečoho, čo je pre nás veľmi cenné...pri každom takomto čine nás hreje v srdci láska, ktorá je tou hnacou silou, čo naozaj dokáže meniť svet.
Ešte raz veľká vďaka za Tvoje krásne zamyslenie, milá Maruška! emoticon
Odoslané 10.1.2013 14:04 ako reakcia na Mária Künzl.
Pomôcť niekomu môžem aj len preto, že som človek. Nemusí v tom byť Boh, nemusí v tom byť Ježiš. Človek môže pomôcť človeku už len z čisto ľudského princípu. Každý vie, aké to je, ak je hladný, ak je mu zima, či ak nemá kde skloniť hlavu? Potrebuje niekto Boha k tomu, aby bol dobrý? Nie, nepotrebuje. Chýba mi v tomto príspevku niečo veľmi moja drahá Evka. Ja viem, že mnoho času nemáš na písanie príspevkov, ale mohlo to byť lepšie. Oveľa lepšie. Predstav si, že by si mala každý článok písať niekomu, pre koho spásu by si mala 30 minút. V tej núdzi a tom zhone, ako by si písala? Čo by si napísala napríklad pankáčovi, ktorý otca nepozná a matku má závislú na alkohole a mala by si možno 5 minút zmeniť mu život. Máš veľký duchovný potenciál a podľa mňa by mali evanjelizovať naozaj takí ľudia ako si ty. Teoretickí fyzici dali veľa svetu vrámci poznania, len vďaka tomu, čo si predstavovali vo svojich mysliach. Myslím si, že by si dala tu poklady, ak by si si začala predstavovať množstvo krajných príkladov ľudí. Neber zle moju kritiku, ty vieš, že ťa mám rád. Ja viem, že v sebe máš ukrytú silu, ktorá silno horí za Cirkev.
Odoslané 10.1.2013 20:24.
Mirko, môj manžel hovorí, že nedá sa pomôcť všetkým ľuďom, lebo, samozrejme, nie je to v ľudských silách. On vie, že najradšej by som dala všetky naše peniaze na charitu, lebo tak mi je ľúto núdznych ľudí.
Ja zmením svet iba tam, kde žijem. Nemusím si predstavovať scenáre, ako by som pomohla vo vymyslených príbehoch, ani mi nejde o žiadnu popularitu, ale ak pomôžem iba milým slovom, pozdravím niekoho milým úsmevom, podám pomocnú ruku, pomôžem aj úplne konkrétnym dobrým skutkom, viem, že som niekomu dnes poslúžila, že som mu priblížila Boha. Je to Boh, ktorý koná v mojom živote. Nosím Ho v srdci, nemôžem sa tváriť, že tam nie je, alebo Ho dokonca skrývať. Cez naše skutky sprostredkujeme iným Boha - Lásku.
To, o čom píšeš v záhlaví svojho komentára, je krásna ľudskosť, ktorá ale zasa má pramene iba v Bohu. Dovolím si, oponovať Ti, Mirko, lebo Boh je ten, čo premieňa naše skutky v záslužné činy. Je to On, čo koná cez moje ruky, moje ústa.
Iste, môžu byť aj ľudia, čo nikdy nepočuli o Bohu a predsa žijú v súlade s dobrotou srdca. Ale Boh, ktorý ich stvoril, sa im prihovára v srdci a oni Ho vnímajú cez lásku, cez svedomie.
Tomu pankáčovi by som za 5 min. určite povedala, že Ježiš ho miluje. Čo ak o ňom ešte nikdy nepočul? Ja zázraky konať neviem, ale Ježiš áno, takže ostatné by som nechala na Ňom...
A úplne na záver: Mirko, ináč písať neviem. Práve dnes som prosila Boha, aby mi dal vedieť, či chce, aby som aj ďalej písala. Aby to nebola len moja vôľa, že ja niečo napíšem, ale aby som to vnímala tak, že budem písať iba vtedy, ak budem cítiť, že v tomto mojom písmenkovaní plním Božiu vôľu. Aby som nikoho nikdy nepohoršovala, ale práve naopak - aby som hlásala Evanjelium ako radostnú zvesť, aby som svojimi príspevkami vždy iba chválila a velebila Trojjediného Boha, moju Lásku.
Takže, kľudne sa môže stať, že sa stíšim a budem vo svojom srdci skúmať, aký zámer má so mnou Boh. Nech som naozaj iba Jeho nástrojom emoticon
Zdravím Ťa. Boh Ťa žehnaj!
+
Odoslané 10.1.2013 21:22 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Vieš Evka, nebudem ťa prehovárať ani presviedčať. To by som nikdy nechcel. A nie, nedá sa pomôcť všetkým, ale to od teba ani nikto nechce. Boh chce, aby si plnila svoje povinnosti, podľa svojho vedomia. 5 minút je viac na to ako povedať niekomu, že ho niekto miluje. Ach jaj emoticon ach jaj. emoticon
Odoslané 10.1.2013 21:43 ako reakcia na Eva Vráblová.
Mirko, zabúdame volať Boha do svojich životov. Všetko chceme riešiť sami a hneď. To som nemala na mysli. Povedať niekomu, že ho Boh miluje a nechať, aby v ňom ten živý, skutočne živý Boh začal naozaj pracovať, je podľa mňa najviac, čo môžem pre druhého urobiť, ako aj modlitbu za neho.
Ja naozaj nie som záchranca sveta, toho už máme. Ani nebudem písať siahodlhé úvahy o tom, čo by som naozaj mohla urobiť, lebo aj ja mám iba obmedzené možnosti, ako aj každý z nás. Ja neviem, čo by sa vtedy naozaj stalo, lebo verím, že by ma viedol v tej chvíli Boh a viem aj to, že ja som iba jeho nástrojom.
Môj blog nechcel nikoho ohromiť, ani sa tu nebudem chváliť svojimi dobrými skutkami, to nebolo jeho plánom, ani úmyslom. Je mi ľúto, ak som Ťa sklamala.
Odoslané 11.1.2013 14:03 ako reakcia na Miroslav Čonka.