« Back

Čo urobil Duch Svätý v mojom živote 1 - V, 32 rokov

Čo urobil Duch Svätý v mojom živote 1 - V, 32 rokov

Chodím do spoločenstva rodín, ktoré vzniklo v septembri 2002. Naše spoločenstvo nám pomohol založiť kňaz. Bol iba na prvých stretnutiach a odvtedy si vedieme spoločenstvo sami. Zatiaľ sme v spoločenstve 4 rodiny a spoločenstvo je otvorené aj pre iných.

O rok neskôr nás kňaz pozval na prvé stretnutie spoločenstiev, ktorý sa konalo 6.septembra 2003. Stretnutie začalo pesničkami, chválami na oslavu Boha. Pesničky sa mi veľmi páčili, ale k modlitbám, ktoré sa medzi pesničkami modlili, som mal nedôveru. Dovtedy som sa s takým spôsobom modlitby nestretol. Najskôr sa modlili jednotlivo jeden po druhom a dvíhali pritom ruky. Potom dvíhali ruky aj počas pesničiek a niektorí s nimi mávali, ako by tancovali.

Cítil som sa nepríjemne a nevedel som, čo si mám o tom myslieť. Neskôr sa modlili všetci naraz, každý svojimi slovami, dokonca niektorí aj v iných jazykoch. Bolo to počuť ako hukot davu. Bolo to niečo nové a bariéry, ktoré som mal v sebe mi bránili urobiť niečo podobné.

Po chválach bola prednáška o Duchu Svätom a o jeho pôsobení vo svete. Hovorili o daroch Ducha Svätého a o zázrakoch, ktoré koná Duch Svätý aj dnes. Rozprávali, aby sme sa nebáli otvoriť Duchu Svätému a počúvali jeho vnuknutia. Aby sme sa nebáli robiť to, čo práve cítime a čo nám Duch Svätý hovorí. Po prednáške pozvali spoločenstvá dopredu a postupne sa všetci modlili vždy za jedno spoločenstvo. Nevedel som, ako sa mám modliť, tak som sa modlil iba jednoduché modlitby. Keď sa modlili aj za mňa, niekto z nich mi povedal proroctvo pre mňa, ktoré mu Boh zjavil. Bol to zvláštny zážitok a stále som nevedel, čo si mám o tom myslieť. Potom bola svätá omša a po nej agapé na fare. Odvtedy chodím na stretnutia pravidelne a môj život sa začal postupne meniť.

Na stretnutí, ktoré bolo v decembri, som mal zvláštny zážitok. Počas chvál, ktoré spievali mladí, som pocítil ľútosť nad svojimi hriechmi. Chcelo sa mi plakať, ale bránil som sa. Obával som sa, ako budem pred ostatnými vyzerať a snažil som sa to v sebe potlačiť.  Nepodarilo sa mi to a nakoniec som sa rozplakal. Tvár som si zakryl rukami, aby ma nikto nevidel. Cítil som, ako ma Boh veľmi miluje. Videl som všetko to, čím som Bohu a svojim blížnym ublížil. Po desiatich minútach to prešlo a ja som sa rýchlo poutieral, aby ma nikto nevidel. Potom pokračoval môj život ďalej, tak ako predtým, ale cítil som veľkú túžbu po spievaní chvál. Tešil som sa na každé stretnutie a na nový spôsob modlitby, ktorý ma začal oslovovať.

Comments
sign-in-to-add-comment
Danica, nie že by som mala osobnú skúsenosť so spoločenstvom rodín, ale všímam si jej členov v našej farnosti, aký majú k sebe prístup, čo im to dáva v duchovnom rozmere a páči sa mi to. Je pravda, že sa nerozptyľujú a sú tu zoskupení v plnom nasadení, ale ovocie všetkého ich snaženia je, že vidieť aj na ich deťoch - dokonca je ich možné rozoznať aj podľa oblečenia, ktoré cirkuluje, ale hlavne podľa každodennej účasti a správania na omši.
Posted on 6/26/12 8:15 AM.
Myslím, že každá veková kategória si hľadá spoločenstvo. Keď nenájde - tí akčnejší si snažia nejaké založiť. Problém je, keď prídu deti a rozumný rodič si uvedomuje, že deti potrebujú aj spoločenstvo iných detí, pretože veriace deti to skutočne nemajú medzi rovesníkmi ľahké. Dôležité je však prežiť ten dotyk Ducha Svätého, pretože potom to prestanú byť naše snaženia a aktivity.
Posted on 6/26/12 4:27 PM in reply to Anna Václavová.
Danica, plne s tebou súhlasím. Mám vlastnú skúsenosť, čo dáva spoločenstvo v živote každého. Som v členkou spoločenstva Neokatechumenát vyše 16 rokov a sama som aj osobne zakúsila, čo to prináša. Je to dar Boha, že sa môžem o neho oprieť a nechať sa viesť vo svojom živote Duchom Svätým. Tým nemyslím, že som lepšia než ten, kto to neokúsil, ani že moja viera je silnejšia než viera iného, ale vidím seba možno v inom svetle, než na začiatku cesty v spoločenstve, že som skúsila a pochopila čo LÁSKA koná v živote.
Posted on 6/26/12 6:52 PM in reply to Danica Sedláčková.
Myslím, že skúsenosť s Duchom Svätým nám dá predovšetkým bázeň pred Bohom, uvedomujeme si jeho veľkosť, všemohúcnosť, ale predovšetkým jeho lásku, ktorú prežijeme osobne. Preto už viera nie je rozumovou záležitosťou, ale osobnou skúsenosťou, a to je skutočnosť, ktorá nám už nedovolí pochybovať.... A tiež istota, že keď toto urobil Boh mne, hriešnemu, (pretože poznám vlastné hriechy), znamená, že to chce dať všetkým - a to udržiava v pokore. Takže určite nie nejaká náboženská pýcha, ale začiatok osobného vzťahu s Pánom.
Zažila som príliš veľa detí, ktoré odišli od Pána. Detí, ktorých rodičia im veľmi zodpovedne odovzdávali vieru. Myslím, že tam chýbalo práve to osobné obrátenie.
Posted on 6/29/12 10:13 AM in reply to Anna Václavová.
Určite tu nemôže byť reč o "nejakej náboženskej pýche". Pokora je prvou podmienku lásky a bez lásky sa nedá nič.
Posted on 6/29/12 10:38 AM in reply to Danica Sedláčková.