« Back

P15 so špeciálnymi liturgickými odevmi

Národné stretnutie mládeže P15 v Poprade bude mať ďalší unikát. Hlavní celebranti budú mať originálne liturgické rúcha a štóly.

Základ tvorí jeden zo súťažných návrhov, ktorý sa uchádzal v súťaži o logo P15. Symbol vytvorila Monika Janoťáková a pre potreby liturgických odevov P15 ho upravila Erika Cániková. Ornáty aj štóly budú bielej farby, a na nich budú symboly vyšité vo farbách loga. Hlavný celebrant bude mať ornát, na ktorom bude symbol v  troch odtieňoch červenej a koncelebranti v troch odtieňoch oranžovožltej farby. Ostatní kňazi budú mať štólu, kde bude symbol vyšitý v troch odtieňoch modrej farby. 


"Ústredným motívom je symbol kríža, ktorý je i centrom života každého mladého človeka, priťahovaného Kristovou láskou. Z neho pramení život, posila i nádej, nespočetné more milostí. Ramená kríža prechádzajú do tvaru srdca a zároveň z pravej strany formujú písmeno P - Poprad (miesto konania Národného stretnutia mládeže). V dolnej časti sa línie srdca pretínajú a vytvárajú grécke písmeno X. Spolu s písmenom P tak predstavujú starý kresťanský monogram XP, označujúci Ježiša - Christos ("Boží pomazaný”). Jednotlivé navzájom sa prelínajúce znaky odkazujú na myšlienku zjednocovania sa človeka s Bohom," vysvetľuje autorka návrhu Monika Janoťáková, s ktorým oficiálne súhlasil spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka. 
 
Myšlienku originálnych liturgických odevov po prvýkrát predstavil organizačný tím pred dvomi rokmi na Národnom stretnutí mládeže R13 v Ružomberku. 
Komunikačný tím P15 a Pavol Danko
Comments
sign-in-to-add-comment
Veľmi pekné! Mimochodom, keď sa už robia ornáty aj pre koncelebrantov, mohli by sa aspoň dve dalmatiky aj pre diakonov, či? emoticon
Posted on 5/22/15 3:10 PM.